Bear market vs bull market: welke strategieën?

Zwarte beer en stier tegenover elkaar

Wanneer je je verdiept in beleggen zul je waarschijnlijk al snel de termen bull market en bear market tegenkomen. Deze termen geven het sentiment op de beurs en de situatie van de markt weer. 

In deze blog bespreken we welke strategieën je het beste kunt gebruiken per situatie. We bespreken:

  • Bear market betekenis
  • Bull market betekenis
  • Strategieën tijdens een bear market
  • Strategieën tijdens een bull market
  • Beleggen uitbesteden geeft rust
  • Belangrijk om te weten!

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Bear market betekenis

We zullen eerst uitleggen wat bear- en bull market betekenen voordat we overgaan op de strategieën

Een bear market is een situatie waarbij de aandelenprijzen dalen met 20% of meer ten opzichte van recente hoogtepunten of een all time high. 

Een bear market wordt meestal veroorzaakt door een zwakke of dalende economie of een recessie. Ook kunnen wijzigingen door de overheid die de economie raken een bear market in gang zetten. Bijvoorbeeld een wijziging in het belastingtarief of een daling van beleggersvertrouwen. 

Dit kan zorgen voor angst bij beleggers. Bij deze angst zullen veel beleggers hun aandelen verkopen om verlies te voorkomen. Er ontstaat als het ware een kettingreactie en dit zal leiden tot een bear market. 

Wil je meer weten over de bear market? Lees dan ons artikel: Wat is een bear market?

Bull market betekenis

Er is sprake van een bull market wanneer het sentiment op de markt positief is en koersen blijven stijgen. Hierdoor krijgen beleggers veel vertrouwen voor de toekomst. Beleggen zal aantrekkelijk worden, wat zorgt voor meer verkoop in aandelen. Hierdoor zullen de koersen stijgen.

Een stijging van koersen van 20% wordt meestal aangehouden als indicatie van een bull market. Er kunnen ook korte dalingen voorkomen. Er zal sprake blijven van een bull market zolang de dalingen niet groter zijn dan 20% en als de markt daarna blijft stijgen. 

Een bull market ontstaat wanneer de economie groeit. Dus als het vertrouwen in de financiële markten door de aantrekkelijke economie stijgt. 

Wil je meer weten over de bull market? Lees dan ons artikel: Wat is een bull market?

Strategieën tijdens een bear market

Hieronder bespreken we hoe je als belegger je strategie kunt aanpassen aan het marktsentiment.

Een daling is in eerste instantie niet prettig. Je ziet je beleggingsportefeuille rood kleuren en dat wil je als belegger niet: je wilt bij beleggen een zo hoog mogelijk rendement behalen. 

Mensen raken hierdoor in paniek en verkopen hun beleggingen met de gedachte dat de koersen nog verder kunnen dalen. Dit is juist hetgeen wat je niet moet doen. Hieronder bespreken we hoe je het beste kunt beleggen tijdens een bear market.

Short gaan

Een goede strategie tijdens een bear market is short gaan. Short gaan betekent dat je winst wilt behalen door in te zetten op een koersdaling van een bepaalde belegging zoals een aandeel, index of valutapaar. Je speculeert dus over de richting van de koers. Dit brengt echter wel veel risico’s met zich mee en is niet geschikt voor de beginnende belegger.

Lees meer over short gaan in ons artikel: short gaan bij beleggen

Beleggen in de uitverkoop

Een bear market is in eerste instantie geen positieve situatie. Toch kun je er als belegger ook voordeel uit halen: aandelen zijn tijdens een bear market namelijk ‘in de uitverkoop’. Je kunt aandelen tegen een lagere koers kopen en de geschiedenis leert dat koersen uiteindelijk weer herstellen, al kan dat even duren. Voor deze strategie heb je wel stalen zenuwen nodig: de koersen kunnen namelijk eerst nog verder zakken voordat deze weer gaan stijgen.

Verkoop en koop opnieuw

Je kunt tijdens een bear market ervoor kiezen om alles te verkopen. Dit is alleen slim als er een verdere daling verwacht wordt. Je verkoopt dan alles (met verlies) en koopt alles opnieuw als de aandelen echt op het dieptepunt zitten. Als de markt daarna weer zal stijgen, boek je winst.

Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je weet namelijk nooit precies wanneer het dieptepunt bereikt is. Er zit dus best een groot risico aan. Het kan voorkomen dat jij alles verkoopt op het dieptepunt en de koersen direct daarna herstellen. Op deze manier lijd je wel verlies

Beleg defensief

Je besluit te beleggen, maar je bent een beetje angstig voor de bear market. Ga dan voor een defensief profiel

Defensieve beleggingen presteren juist vaak goed wanneer de markt wat minder goed gaat. 

Doe niks

Een van de beste strategieën tijdens een echte beer aanval is niks doen. Blijf stilstaan en maak vooral geen bewegingen. Dan zal 'de beer' je na een tijdje laten gaan. 

Het werkt vaak hetzelfde tijdens een bear market. Laat het gaan, word vooral niet zenuwachtig of onzeker. Dit noemen we de buy-and-hold strategie. Er is een grote kans dat na een bear market de koers weer zal stijgen. Dit kan wel een tijdje duren, dus houd daar rekening mee.

Strategieën tijdens een bull market

Bij een bull market is het sentiment op de beurs positief. Het vertrouwen is hoog en de koersen stijgen. Hieronder bespreken we hoe je het beste kunt inspelen op zo’n situatie.

Buy-and-hold strategie

Bij de buy-and-hold strategie koop je beleggingen om deze zo lang mogelijk vast te houden. Je timet bij deze strategie niet de markt, maar je probeert om zo lang mogelijk in de markt te blijven. Dit is een strategie voor de lange termijn en volgens topinvesteerder Warren Buffett de beste beleggingsstrategie voor de ‘gewonebelegger

Long gaan

Long gaan is eigenlijk de essentie van beleggen: je koopt een belegging om deze vervolgens te verkopen tijdens een hogere koers.

Lees er meer over long gaan in ons artikel: long gaan bij beleggen

Koop een calloptie

Als je een calloptie koopt, koop je als het ware een contract met vervaldatum. Dit contract geeft jou als belegger het recht om een aandeel te komen te kopen tegen een bepaalde prijs. Het is niet verplicht om dit aandeel te kopen. Je bepaalt vooraf een premie. 

Dus als je uiteindelijk besluit het aandeel niet te kopen, verlies je alleen de vooraf betaalde premie. Je kan het aandeel ook wel kopen, tegen de vooraf bepaalde prijs. 

Value investing

Een goede beleggingsstrategie tijdens een bull market is value investing. Je koopt dan activa die wordt onderschat. Deze activa worden dus verhandeld onder de boekwaarde. De bedoeling is dat je ze dan verkoopt als de prijs hoger is. 

Lees ons artikel: Ondergewaardeerde aandelen zoeken en herkennen voor een uitgebreide uitleg.

Retracement toevoegingen

Een bull market betekent niet dat de koersen continu in een rechte lijn stijgen. Ook tijdens een bull market kan het voorkomen dat koersen tussentijds een korte daling meemaken. 

Zo’n tijdelijke ommekeer van de koers noemen we een retracement. Sommige (ervaren) beleggers wachten op zo’n moment en kopen dan extra beleggingen aan. Dit is niet geschikt voor beginnende beleggers.

Beleggen uitbesteden geeft rust

Je weet nu meer over een aantal strategieën die je kunt hanteren tijdens verschillende beurssentimenten. Ben je bang dat je toch in paniek raakt wanneer koersen (flink) dalen? Of heb je geen tijd om alle ontwikkelingen op de beurs bij te houden? In dat geval kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Een vermogensbeheerder neemt al het werk voor je uit handen.

Het is overigens niet zo dat wanneer je het beleggen uitbesteedt, je geen controle meer hebt over je beleggingen. Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld bijvoorbeeld ieder moment opnemen.

Laten beleggen bij Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf €7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam en gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.