Alles over pensioen

Het Nederlands pensioenstelsel behoort tot de beste van de wereld. Toch blijkt in de praktijk dat veel Nederlanders moeilijk kunnen rondkomen als zij met pensioen gaan. Om dit pensioentekort aan te vullen, zijn er allerlei mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Hier kun je het beste zo snel mogelijk mee beginnen. 
 

Axento pensioenrekening

Met een pensioenrekening bouw je eenvoudig en slim pensioen op voor later. 

 • Beleggen met belastingvoordeel
 • Je inleg is volledig aftrekbaar
 • Geen vermogensbelasting
 • Opneembaar bij pensionering
Zelf pensioen opbouwen

De meeste mensen hebben recht op AOW. Ben je in loondienst, dan bouwt je werkgever vaak aanvullend pensioen op. Ben je zelfstandige, dan moet je zelf aanvullend pensioen opbouwen.

Pensioen opbouwen

Lijfrente

Met een lijfrente beleg je fiscaal voordelig voor extra pensioeninkomen. Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je iedere maand een vast inkomen als aanvulling op je pensioen.

Lijfrente

Waardeoverdracht naar Axento

Heb je elders al een pensioenbelegging of lijfrente? Dan kun je deze eenvoudig overboeken naar Axento. Omdat wij zijn aangesloten bij PSK is een waardeoverdracht eenvoudig te regelen.

Waardeoverdracht

Voordelen van de Axento pensioenrekening

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen.

 • Jouw persoonlijke pensioenpotje
 • Je profiteert van belastingvoordelen
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • Periodiek inleggen zonder transactiekosten
 • Automatische risico-afbouw richting je pensioendatum
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB
   

Bekijk de pensioenrekening

zijaanzicht van een man met tablet zittend in de bank

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoe werkt pensioenbeleggen?
 • Wat zijn de voordelen?
 • Wat zijn de spelregels?
 • Pensioenbeleggen bij Axento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Pensioen opbouwen als zzp’er

Als zzp'er heb je alleen recht op een AOW-uitkering. Voor de meeste mensen is alleen AOW niet voldoende om rond te komen. Daarom moet je als zzp'er zelf aan de slag om pensioen op te bouwen. Zelf aanvullend beleggen voor je pensioen is een slimme oplossing. Ook als binnen jouw beroepsgroep een verplichte pensioenregeling geldt.

Pensioenopbouw als zzp'er

Man op dak bezig met reparatie dak

Extra pensioen opbouwen als werknemer

Werknemers hebben recht op een AOW-uitkering. Daarnaast bouwen werknemers meestal pensioen op via hun werkgever. Toch zijn er veel werknemers die bij pensionering niet voldoende inkomen te hebben. Dit noemen we een pensioengat. De belangrijkste redenen voor het hebben van een pensioengat zijn:

 • Je werkgever bouwt te weinig pensioen voor je op
 • Je werkgever bouwt helemaal geen pensioen voor je op
 • Je bent ooit tijdelijk gestopt met werken of heb deels parttime gewerkt
 • Je bent veel van baan gewisseld of hebt tijdelijk in het buitenland gewerkt

Pensioenopbouw als werknemer

meerdere mensen in kantoorkamer. Op bureaublad zie je veel computeres en laptops en papieren

Pensioen: hoe werkt het?

Het pensioenstelsel in Nederland kent drie pijlers: de AOW, pensioen via een werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt.

1. AOW

AOW is de 1e pijler en vormt het basisinkomen voor als je met pensioen gaat. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt vanzelf AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast.

2. Pensioen via werkgever

De 2e pijler is het pensioen dat een werkgever voor je opbouwt. Ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW.

3. Zelf opgebouwd pensioen

De 3e pijler is pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of bankspaarproduct. De pensioenrekening van Axento is ook zo'n derde pijler product.

Bekijk de pensioenrekening

man met notitieboek en pen zittend op bankje in park

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Veel mensen willen eerder stoppen met werken en met pensioen gaan. De vraag is: kan dat financieel gezien ook? Beleggen kan je hierbij helpen. We leggen je precies uit waar je rekening mee moet houden als je eerder wilt stoppen met werken.

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Gemiddelde netto pensioen per maand

Gemiddelde netto pensioen per maand

Niemand wil te maken krijgen met geld zorgen op zijn oude dag. Daarom is het verstandig om op tijd na te denken over je pensioen. Maar hoeveel pensioen heb je eigenlijk nodig? En wat is het gemiddelde netto pensioen per maand in Nederland?

Gemiddelde netto pensioen per maand

Waarin beleggen pensioenfondsen?

Waarin beleggen pensioenfondsen?

Pensioenfondsen beleggen alle premies die worden betaald door werkgevers en werknemers. Over het beleggen door pensioenfondsen heerst veel onduidelijkheid en onzekerheid. Vaak zijn pensioenfondsen niet transparant over hoe ze beleggen en welke pensioenuitkering je kunt verwachten.

Waarin beleggen pensioenfondsen?

Veelgestelde vragen
 

Is beleggen voor je pensioen verstandig?

Ja, beleggen voor je pensioen is verstandig. Zzp'ers en zelfstandig ondernemers bouwen geen pensioen op via de werkgever, maar ook werknemers kampen na hun pensioen steeds vaker met een pensioengat. Om dit pensioentekort aan te vullen, zijn er mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Beleggen voor je pensioen is er daar een van.

 

Beleggen is niet zonder risico's, maar wanneer je belegt voor je pensioen heb je een belangrijk voordeel: je hebt het geld namelijk nog niet nodig dus je hebt een lange beleggingshorizon. En hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat. 

 

Daarnaast kun je van fiscale voordelen profiteren wanneer je via box 1 belegt. 

 

Bij Axento kun je beleggen voor je pensioen via zowel box 1 als box 3. Benieuwd naar wat Axento voor je kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

Is sparen voor je pensioen verstandig?

Ja, extra sparen voor je pensioen is verstandig. Een groot deel van de Nederlanders bouwt namelijk niet genoeg pensioen op, of zij nu zzp'er, zelfstandig ondernemer of werknemer zijn. 

 

Sparen levert echter niets meer op en door de inflatie wordt je vermogen na verloop van tijd zelfs minder waard. Heb je nog lang (minstens 3 jaar) tot je pensioendatum? Dan kun je overwegen te gaan beleggen voor extra pensioen. Met beleggen loop je risico, maar het verwachte rendement is een stuk hoger dan de spaarrente.

 

Bij Axento kun je beleggen voor je pensioen via box 1 en box 3. Wil je meer weten over wat Axento voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl. 

Waar kan ik het beste pensioenbeleggen?

Je kunt bij Axento pensioenbeleggen via zowel een box-1 als een box-3 rekening. Wat voor jou de beste beleggingsoplossing is, hangt af van je persoonlijke situatie. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Axento kan je hierbij helpen. 

 

Meer weten? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of via info@axento.nl. 

Wat is de beste manier om pensioen op te bouwen?

Je kunt op verschillende manieren pensioen opbouwen. Zo kun je sparen voor je pensioen, beleggen voor je pensioen of beleggen via een lijfrenterekening. 

 

Sparen voor je pensioen is veilig, maar je vermogen wordt zo nooit meer waard dan het nu is. Sterker nog, door de inflatie en de lage spaarrente wordt je vermogen na verloop van tijd zelfs minder waard.

 

Door te beleggen voor je pensioen loop je risico, maar op deze manier kan je vermogen wel groeien. Wanneer je voor je pensioen belegt heb je waarschijnlijk een lange beleggingshorizon, wat gunstig is voor het uiteindelijke rendement. 

 

Je kunt beleggen voor je pensioen via box 1 of box 3. Op een box 1 rekening profiteer je van fiscale voordelen, maar je mag niet meer dan je jaarruimte inleggen en je geld is niet vrij opneembaar. Bij een box 3 rekening betaal je vanaf €57.000 (2023) vermogensbelasting, maar je kunt het geld wel tussentijds opnemen.

 

Meer weten over beleggen voor je pensioen bij Axento? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl 

 

Hoeveel geld moet je apart zetten voor pensioen?

Een vuistregel voor het bepalen van voldoende pensioen is zo'n 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen. De gemiddelde levensverwachting is 82 jaar. Dat betekent dat je, wanneer je rond je 66e met pensioen gaat, je nog zo'n 16 jaar geld nodig hebt. Hoe hoog dit bedrag precies is, verschilt per persoon, maar het is een flink bedrag om bij elkaar te sparen.

 

Door te beleggen voor je pensioen kun je dit bedrag een stuk makkelijker bij elkaar krijgen. Met beleggen loop je risico, maar je vermogen kan zo op lange termijn wel profiteren van het rendement-op-rendement effect. 

 

Benieuwd naar wat Axento voor jouw pensioen kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl. 

Met hoeveel geld heb je een goed pensioen?

Een veelgebruikte maatstaf is dat je na je pensioen nog 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen nodig hebt. 

 

Dit is echter geen richtlijn, laat je hier dus niet blind door leiden. Kijk eerst naar wat er verandert in jouw uitgaven: is de hypotheek afgelost, gaan de reiskosten omlaag omdat je niet meer naar je werk gaat, en de energiekosten juist omhoog omdat je vaker thuis bent? Dit heeft allemaal invloed op jouw totale vaste lasten. 

 

Houd daarnaast rekening met wat je wilt gaan doen na je pensioen. Veel mensen willen vaker gaan reizen en dat kost geld. 

Wat is een goed netto pensioen?

Een veelgebruikte maatstaf is dat je na je pensioen nog 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen nodig hebt. Het geschatte gemiddelde nettopensioen ligt in 2023 rond de €3.900 per huishouden. 

 

Wat voor jouw situatie een goed nettopensioen is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt de hierbovengenoemde maatstaf dus als leidraad gebruiken, maar kijk altijd naar hoe jouw uitgaven veranderen na je pensioen. Denk hierbij aan veranderingen in je vaste lasten of een reis die op de planning staat. 

Wat zijn de voor- en nadelen van pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen heeft een aantal belangrijke voordelen.

 • Je geld wordt belegd door experts en je hebt er zelf geen omkijken naar
 • Je krijgt elk jaar een flink deel (tussen de 37% en 49%) van je inleg terug van de Belastingdienst
 • Over het bedrag dat je opbouwt op de pensioenrekening betaal je geen vermogensbelasting
 • Kies zelf uit een van onze 5 modelportefeuilles of kies voor automatische profielkeuze (lifecycle)
 • Bij overlijden gaat het vermogen volledig over naar je erfgenamen 

 

Aan pensioenbeleggen zitten ook een aantal spelregels verbonden

 • Je bepaalt zelf hoevel je inlegt, maar dit mag niet meer dan je jaarruimte zijn. 
 • Het geld staat vast tot je AOW-leeftijd. Je mag het geld niet zomaar opnemen.
 • Als je met pensioen gaat (of tot 5 jaar later) koop je met het vermogen een periodieke uitkering aan.
 • De periodieke uitkering na pensionering is bruto inkomen. Op dat moment betaal je inkomstenbelasting. 

 

Meer weten over pensioenbeleggen bij Axento? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Waarom moet ik beleggen voor mijn pensioen?

Beleggen voor je pensioen kan verstandig zijn als je zelf niet genoeg pensioen opbouwt. Voorheen waren dat vooral zelfstandig ondernemers en zzp'ers, maar tegenwoordig hebben ook veel mensen in loondienst een pensioengat. Je kunt dan extra sparen voor je pensioen, maar je teert door inflatie en de lage spaarrente in op je vermogen. Pensioenbeleggen is hiervoor een slimme oplossing. Er zitten wel risico's aan verbonden. 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van pensioenbeleggen bij Axento? Neem contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

 

 

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

De jaarruimte is voor iedereen anders. De jaarruimte van dit jaar wordt berekend op basis van wat je het jaar ervoor hebt verdiend. Je kunt de jaarruimte eenvoudig berekenen via de website van de Belastingdienst. 

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Jaap Steur