Zo begin je met beleggen voor je kind

Zo begin je met beleggen voor je kind

Als ouder wil je je kind graag het beste meegeven. Ook op financieel gebied. Je kunt ervoor kiezen om al vroeg een spaarrekening voor je kind te openen. Maar deze traditionele manier van financiële steun levert tegenwoordig bijna niets op.

Een alternatief is het openen van een beleggingsrekening voor je kind. Daar leggen we je in deze blog alles over uit.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Waarom beleggen voor je (klein)kind?

Je wilt je kinderen of kleinkinderen graag een financieel steuntje in de rug geven voor de toekomst. Kies je dan voor sparen of beleggen? Beleggen voor je kind heeft verschillende voordelen ten opzichte van sparen. Het kan bijvoorbeeld meer rendement opleveren, kinderen hebben nog een lange beleggingshorizon en kunnen optimaal profiteren van het rendement-op-rendement effect.

We leggen de voordelen hieronder uit.

Mogelijk meer rendement

Beleggen kan op de lange termijn meer rendement opleveren dan sparen. De spaarrente is tegenwoordig bij veel banken 0% of zelfs negatief. Enkele banken bieden nog een rente van 0,01%. Sparen levert dus niets meer op. Door de inflatie wordt je spaargeld zelfs minder waard.

Met beleggen kun je daarentegen wel rendement behalen. Dit rendement gaat echter gepaard met risico’s. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Ook is er altijd de kans dat je (een deel van) je vermogen verliest.

Toch kun je door goed te spreiden en een lange beleggingshorizon het risico wel verlagen. En juist een lange beleggingshorizon is wat kinderen een groot voordeel geeft, doordat zij nog zo jong zijn, hebben ze nog tientallen jaren de tijd om te beleggen.

Kind heeft tijd

Des te langer iemand belegd is, des te groter is de kans op een goed rendement. Op korte termijn kunnen koersen namelijk erg volatiel zijn. Wanneer je echter lang belegd blijft, dan hebben deze tussentijdse schommelingen vrijwel geen invloed meer op je uiteindelijke rendement.

Met een lange beleggingshorizon hebben je beleggingen nog genoeg tijd om te herstellen van eventuele koersdalingen. Dit verhoogt de kans op een mooi rendement aanzienlijk.

Je kunt dus eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met beleggen. Door al wanneer zij nog jong zijn een beleggingsrekening voor je kinderen te openen, profiteren zij optimaal van de voordelen van een lange beleggingshorizon.

Rendement-op-rendement effect

Een lange beleggingshorizon heeft nog een belangrijk voordeel, namelijk het rendement-op-rendement effect. Dit effect kan ervoor zorgen dat je vermogen exponentieel kan groeien.

Hoe werkt dit effect precies? Je behaalt rendement over je belegde vermogen. Je kiest ervoor om het rendement te herbeleggen. Dat betekent dat je het gemaakte rendement weer mee belegt met de rest van je portefeuille. Daardoor kun je vervolgens rendement behalen over je rendement.

Des te langer je belegd bent, des te groter is de invloed van het rendement-op-rendement effect. Kinderen met een lange beleggingshorizon kunnen dus optimaal profiteren van het rendement-op-rendement effect.

Beginnen met beleggen voor je kind

Hoe kun je nu het beste beginnen met beleggen voor je kind? Daarvoor open je een beleggingsrekening bij een broker, bank of vermogensbeheerder. Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen.

 • Je opent een beleggingsrekening op naam van je kind
 • Je opent een beleggingsrekening op je eigen naam

Aan beide opties zijn voorwaarden verbonden. We bespreken ze hieronder.

Beleggingsrekening op naam van kind

Wanneer je gaat beleggen op naam van je kind, moet je met een aantal dingen rekening houden.

Het geld dat je op de beleggingsrekening van je kind stort, is direct eigendom van je kind. Het vermogen van een minderjarig kind wordt echter wel opgeteld bij jouw vermogen voor het innen van vermogensbelasting. Door geld op de beleggingsrekening van je minderjarige kind te storten, kun je dus niet je eigen vermogensbelasting verlagen.

Daarnaast worden de bedragen die je stort op de beleggingsrekening gezien als schenking. Wanneer de schenking(en) hoger zijn dan de belastingvrijstelling, moet er schenkbelasting over worden betaald.

Wanneer je een beleggingsrekening opent op naam van je kind, zal deze vanaf de 18e verjaardag zichtbaar worden voor je kind. Zij krijgen dan zelf de beschikking over het vermogen en bepalen wat ermee gebeurt.

Beleggingsrekening op naam van ouder

Je kunt er ook voor kiezen om een beleggingsrekening te openen op je eigen naam. Het vermogen blijft dan in jouw bezit.

Later, wanneer je kind het geld nodig heeft of wanneer jij vindt dat hij/zij het nodig heeft, kun je het opgebouwde vermogen schenken. Ook dan moet je rekening houden met schenkbelasting.

Hoe zit dat met schenken?

Over het geld dat je voor je kind wilt beleggen, moet je kind schenkbelasting betalen. Dat wil je natuurlijk eigenlijk voorkomen. Door handig gebruik te maken van de vrijstellingen van de schenkbelasting, kun je ervoor zorgen dat je kind (vrijwel) geen schenkbelasting hoeft te betalen.

Vrijstellingen

Er geldt een jaarlijkse vrijstelling van de schenkbelasting én er zijn eenmalig verhoogde vrijstellingen.

In 2023 bedragen de jaarlijkse vrijstellingen:

 • €6.035 voor schenking van ouder aan kind
 • €2.418 voor schenking van ouder aan kleinkind

In 2023 bedragen de eenmalig verhoogde vrijstellingen:

 • €27.231 voor vrije besteding, van ouder aan kind
 • €27.231 voor kopen/verbouwen van woning, van ouder aan kind
 • €60.298 voor dure studie, van ouder aan kind

Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de eenmalig verhoogde vrijstellingen. Die zijn als volgt:

 • De eenmalige verhoogde vrijstelling geldt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Er mag dat jaar dus niet ook nog gebruik gemaakt worden van de jaarlijkse vrijstelling.
 • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
 • Er is niet eerder gebruik gemaakt van een eenmalige verhoogde schenking.
 • Kind moet aangifte schenkbelasting doen bij het ontvangen van een eenmalige verhoogde schenking.
 • Jij en je kind moeten schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking is betaald en is gebruikt voor het bestemde doel.

Voor alle regels en voorwaarden verwijzen we je naar de Belastingdienst of een financieel advisieur. 

Belastingtarieven

Wanneer u onder het vrijgestelde bedrag blijft, hoeft uw kind geen schenkbelasting te betalen. Schenkt u toch meer? Dan gelden onderstaande belastingtarieven.

Belastingtarieven schenkbelasting en erfbelasting

Schijf Ouder aan kind Ouder aan (achter)kleinkind Ouder aan overige
€0 - €138.641 10% 18% 30%
€138.642 of hoger 20% 36% 40%

Bron: Belastingdienst

De vrijstellingen gebruiken

Wanneer je een beleggingsrekening op naam van je kind opent, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld elk jaar een bedrag tot de maximale vrijstelling op de rekening te storten.

Open je een rekening op je eigen naam, dan kun je onbeperkt geld op de beleggingsrekening storten. Wanneer je het opgebouwde vermogen gaat schenken aan je kind, moet je pas rekening houden met de schenkbelasting. Ook dan kun je dat doen door bijvoorbeeld ieder jaar een bedrag tot de maximale vrijstelling te schenken.

Zo voorkom je dat je kind (onnodig) schenkbelasting hoeft te betalen.

Beleggen voor je kind bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento kun je eenvoudig een beleggingsrekening openen voor je kind. Wij bieden duurzaam vermogensbeheer. Ideaal wanneer je zelf geen tijd voor of ervaring hebt met beleggen.

Daarbij kun je bij Axento periodiek beleggen zonder transactiekosten. Je kunt dus bijvoorbeeld elke maand een bedrag storten op de beleggingsrekening van je kind. Dit bedrag beleggen wij automatisch mee met de rest van de portefeuille, zonder extra kosten.

Wil je meer weten over het openen van een beleggingsrekening voor je kind(eren)? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Onthoud dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.