Risico's van beleggen

Aan beleggen zijn risico's verbonden. Beleggen zonder risico bestaat niet. De waarde van je beleggingen kan immers fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Hier tegenover staat dat je ook een hoger rendement kunt verwachten. Voor je start met beleggen, is het belangrijk dat je de risico's van beleggen begrijpt. 

Risico's van beleggen

Beleggen kent risico's. Zonder risico immers geen rendement. Lees hier alles over de risico's van beleggen.

 • Voordat je start met beleggen
 • Soorten risico's
 • Dit doet Axento om het risico te verlagen

Zo ga je om met de risico's van beleggen

 • Beleg alleen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.
 • Houd een buffer aan voor onvoorziene uitgaven.
 • Houd een lange beleggingshorizon aan, zo heb je tijd om verliezen weer goed te maken.
 • Begrijp waarin je belegt. 
 • Wees je bewust van de risico's.
 • Beleg breed gespreid om het risico te verlagen, dus niet in één aandeel of één sector. 
Man en vrouw die kijken naar papier op kantoor.

Gratis e-book: Sparen of beleggen?

 • Nederland spaarland: waarom?
 • Sparen of beleggen: wat is het beste?
 • Hoe werkt beleggen?
 • Voor- en nadelen van beleggen
 • Checklist: wat past bij jou?
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Verschillende risico's

Wanneer je belegt word je blootgesteld aan verschillende soorten risico. Hieronder leggen we de belangrijkse risico's uit. 

Marktrisico

Marktrisico betekent het risico dat je loopt door een sterke daling in de markt. Dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen in de stemming of het vertrouwen van beleggers.

Renterisico

Renterisico is het risico dat de waarde van beleggingen daalt als de rente stijgt. Bij een hoge rente is het aantrekkelijk om te sparen, omdat je dan een hoog rentepercentage ontvangt over je spaargeld. Wat is renterisico?

Koersrisico

Koersrisico houdt in dat je risico loopt door de volatiliteit van de koers. Koersen bewegen voortdurend, waardoor je beleggingen op korte termijn meer of minder waard worden.

Valutarisico

Valutarisico is alleen van toepassing wanneer je beleggingen bezit in een andere valuta dan de euro. In dat geval loop je namelijk het risico dat de andere munteenheid minder waard wordt ten opzichte van de euro. Wat is valutarisico?

Kredietrisico

Kredietrisico is het risico dat het bedrijf of de staat waarvan je beleggingsproducten hebt gekocht, niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij obligaties ontvang je dan bijvoorbeeld je hoofdsom niet terug en je aandelen kunnen niets meer waard worden.

Inflatierisico

Inflatierisico is alleen het geval wanneer de inflatie het rendement overstijgt. Behaal je bijvoorbeeld gemiddeld 2,5% rendement over je beleggingen en de inflatie stijgt naar 3,5%, dan verlies je vermogen. Je rendement kan de inflatie dan niet bijhouden.

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Wij streven naar een optimale rendement-risicoverhouding

Dat betekent dat we het risico willen verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement. Zo bieden we onze klanten de best mogelijke beleggingsportefeuille. Hoe doen we dat?

Breed spreiden

Bij Axento beleggen we goed gespreid. Hierbij gebruiken wij indexfondsen en ETF’s. Deze fondsen volgen een bepaalde index en bevatten tientallen tot honderden aandelen of obligaties. We beleggen in ruim 2.000 verschillende aandelen en obligaties uit alle sectoren en van over de hele wereld. Door breed te spreiden, verlagen we het concentratierisico.

Lees hier meer over het concentratierisico

Een omgevallen mand met fruit.

Factorbeleggen

Binnen onze beleggingsportefeuilles beleggen wij in vier stijlfactoren waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze toegevoegde waarde leveren ten opzichte van de standaard wereldindex. We beleggen in aandelen met de volgende kenmerken: Minimum Volatility (aandelen met een lager risico), Quality (aandelen van kwaliteitsbedrijven), Momentum (aandelen met een positief momentum) en Value (ondergewaardeerde aandelen). Deze kenmerken zorgen voor een hoger rendement of een lager risico in de beleggingsportefeuille. 

Een klamp met vastgezette lijnen van een boot.

Wat betekent standaarddeviatie?

De standaarddeviatie is bij beleggen een maatstaf voor de volatilieit van een belegging. De volatiliteit (de beweeglijkheid) van een belegging hangt samen met het risico. Over het algemeen geldt: hoe groter de volatiliteit van een belegging, des te hoger het risico. 

Wat betekent standaarddeviatie?

Koffie, bril en een notitieboekje met de standaarddeviatie getekend.
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw uitgeroepen tot Beste Keuze door IEX.nl. 

Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips

Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips

Een dalende beurs. Beleggers worden er niet blij van, maar er is helaas niets tegen te doen. Dalende beurzen horen van tijd tot tijd nu eenmaal bij beleggen. Hoe ga je hiermee om?

Omgaan met een dalende beurs

Spaargeld beleggen zonder risico, 5 tips

Spaargeld beleggen zonder risico, 5 tips

Geld beleggen zonder risico bestaat niet. Je kunt het risico echter wel verminderen door bijvoorbeeld goed te spreiden.

 

Spaargeld beleggen zonder risico

Diversificatie en spreiding bij beleggen

Diversificatie en spreiding bij beleggen

Spreiding is dé manier om het risico van beleggen te verlagen. Door in veel verschillende producten te beleggen, voorkom je dat je veel vermogen verliest wanneer één bedrijf of één sector geraakt wordt. 

Diversificatie en spreiding bij beleggen

Veelgestelde vragen

Kun je geld beleggen zonder risico?

Nee, je kunt geen geld beleggen zonder risico. Zonder risico maak je immers geen rendement. De mate van risico bij beleggen verschilt echter. Zo zijn aandelen relatief gezien risicovoller dan obligaties. Het verwachte rendement is bij aandelen daarom ook hoger dan bij obligaties. 

 

Je kunt het beleggen minder risicovol maken op verschillende manieren. Zo kun je het risico eenvoudig verlagen door in meerdere aandelen tegelijk te beleggen. Dit kun je gemakkelijk doen door geen losse aandelen te kopen, maar voor ETF's of beleggingsfondsen te kiezen. 

 

Daarnaast is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Over de lange termijn laten aandelenkoersen een stijgende trend zien. Tussentijds vinden ook veel koersdalingen plaats. Een lange beleggingshorizon zorgt ervoor dat je genoeg tijd hebt om het verlies weer goed te maken. 

 

Heb je zelf geen kennis van beleggen? Dan kun je het beleggen ook uitbesteden bij een professionele partij. Axento vermogensbeheer is zo'n partij. Bij ons kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt.

 

Wil je meer weten over wat Axento voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Kun je in de schulden komen door te beleggen?

Wanneer je met je eigen vermogen in aandelen, obligaties of ETF's belegt, kun je niet in de schulden komen: op deze manier kun je namelijk nooit meer dan je eigen inleg verliezen. 

Als je belegt met geleend geld, kun je in de schulden komen door te beleggen. Daarom raden wij aan om alleen met geld te beleggen dat je zelf langere tijd kunt missen. 

Bij complexere vormen van beleggen, zoals het uitschrijven van opties, kun je in theorie ook meer kwijtraken dan je inleg. 

Bij Axento beleggen we uitsluitend in aandelen en obligaties middels ETF's en beleggingsfondsen. Je vermogen is gespreid over meer dan 2.000 verschillende aandelen en obligaties wereldwijd. Bovendien zijn alle beleggingen duurzaam en daarmee voorbereid op de toekomst.

Kun je verlies maken met beleggen?

Ja, je kunt verlies maken met beleggen wanneer de waarde van je beleggingen daalt. Je maakt echter pas verliest wanneer je je beleggingen verkoopt op het moment dat de waarde lager is dan wanneer je de beleggingen aankocht.

 

Laat je de beleggingen staan en wacht je tot de waarde van je beleggingen weer hoger is dan op het moment van de aankoop, dan is je verlies hersteld. Houd er wel rekening mee dat dit soms jaren kan duren, dus beleg alleen met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. 

Wat zijn de risico's van aandelen?

De risico's van aandelen zijn dat de koers van een aandeel zakt, of dat het bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht failliet gaat. Om dit risico te verlagen, kun je het beste in meerdere aandelen tegelijkertijd beleggen. Dit kun je gemakkelijk doen door in ETF's of beleggingsfondsen te beleggen, in plaats van losse aandelen te kopen. 

 

Axento vermogensbeheer belegt in ruim 2.000 verschillende aandelen en obligaties wereldwijd. Hierdoor profiteer je van de groeie wereldeconomie op lange termijn en verlagen we tegelijkertijd de risico's. Bovendien zijn alle beleggingen duurzaam en daarmee voorbereid op de toekomst. 

Wat zijn de risico's van obligaties?

De risico's van obligaties zijn kredietrisico, dit is de kans dat de lener niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen en je het uitgeleende geld dus niet terugkrijgt, liquiditeitsrisico en renterisico. 

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen?

Beleggen is een slimme manier om meer rendement te maken op je vermogen. Het heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen.

 

Voordelen van beleggen

Een belangrijk voordeel van beleggen is dat je er meer rendement mee kunt maken dan met sparen. Ook kun je met beleggen passief inkomen genereren. Als je beleggen uitbesteedt bij een vermogensbeheerder zoals Axento, heb je er zelf geen omkijken naar. Je kunt bij Axento al beginnen met beleggen vanaf €7.500.

 

Nadelen van beleggen

Het belangrijkste nadeel van beleggen is dat je risico loopt. Je kunt het risico niet helemaal ontwijken, maar wel verlagen door slimme keuzes te maken.

Verder moet je geduld hebben voor beleggen: als je vandaag begint, ben je niet morgen rijk.

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Ronald Schut