Skip to main content
Open een rekening

Risico's van beleggen

Beleggen zonder risico bestaat niet. Voordat je start met beleggen is het daarom belangrijk dat je de risico's van beleggen begrijpt. Zo ga je om met de risico's van beleggen:

  • Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen.
  • Houd een lange beleggingshorizon aan, zo heb je tijd om eventuele verliezen weer goed te maken.
  • Beleg breed gespreid om het risico te verlagen, dus niet in één aandeel of één sector. 

Beleggen met een passend risicoprofiel

Bij beleggen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Bij Axento kun je kiezen uit vijf risicoprofielen, van Zeer defensief tot en met Zeer offensief. Aan de hand van onze vragenlijst bepaal je jouw risicoprofiel. Periodiek nemen we contact met je op om je persoonlijke situatie te bespreken, zodat je nooit meer risico neemt dan je kan dragen. Onderstaande risicometer toont op grafische wijze de beweeglijkheid (volatiliteit) van de beleggingen in het beleggingsprofiel. 

risicometers

Lees in onze documenten meer over de risicoprofielen.

Verschillende risico's

Wanneer je belegt, word je blootgesteld aan verschillende soorten risico's. Hieronder leggen we de belangrijkste risico's uit.

Marktrisico

Eén van de belangrijkste risico’s van beleggen is het marktrisico. Dit is het risico dat samenhangt met de beweeglijkheid van de markt als gevolg van wisselende stemmingen op de financiële markten. Alle beleggingen worden beïnvloed door het marktrisico. 

Koersrisico

Dit risico spreekt waarschijnlijk het meest tot verbeelding. Koersrisico houdt simpelweg in dat de koers kan dalen. Je loopt dus risico door de volatiliteit van de koers. Koersen bewegen voortdurend, waardoor je vermogen op korte termijn meer of minder waard kan worden. 

Renterisico

Veranderingen in de rente kunnen de waarde van beleggingen beïnvloeden. Stijgende rente zorgt er bijvoorbeeld voor dat het voor bedrijven duurder wordt om te investeren. Dit heeft in de regel een negatieve invloed op aandelenkoersen. Ook heeft een stijgende rente een negatief effect op de koers van obligaties met een vaste rentevergoeding. Deze obligaties worden namelijk minder aantrekkelijk als de rente stijgt.

Kredietrisico

Kredietrisico (of debiteurenrisico) is het risico dat het bedrijf of de staat waarvan je beleggingsproducten hebt gekocht, niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij obligaties ontvang je dan bijvoorbeeld je hoofdsom niet terug en je aandelen kunnen niets meer waard worden.

Duurzaamheidsrisico

Duurzaamheidsrisico verwijst naar potentiële negatieve impact van milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) factoren op de waarde van uw beleggingen. Denk hierbij aan risico's gerelateerd aan klimaatverandering zoals extreme weersomstandigheden, risico's die voortkomen uit maatschappelijke kwesties, zoals arbeidsomstandigheden en risico's die verband houden met bedrijfsbestuur, zoals corruptie. 

Valutarisico

Het valutarisico is het risico dat een belegging minder waard wordt door een verandering in de wisselkoers van een vreemde valuta ten opzichte van de euro. Het valutarisico ontstaat bij beleggingen die in een vreemde valuta noteren, beleggingen die gevoelig zijn voor veranderingen in wisselkoersen of het aanhouden van liquiditeiten in vreemde valuta.

Liquiditeitsrisico

Het liquiditeitsrisico is het risico dat een belegging niet of niet tegen een redelijke prijs kan worden verhandeld vanwege een gebrek aan voldoende kopers en verkopers. Beperkte liquiditeit kan ertoe leiden dat beleggingen niet of alleen tegen een lagere koers verkocht kunnen worden dan de koers die op basis van de intrinsieke waarde verwacht mag worden. 

Concentratierisico

Het concentratierisico (of spreidingsrisico) is het risico dat een te groot deel van het vermogen geconcentreerd is en dus niet voldoende gespreid blijkt te zijn. Wanneer een groot deel van het vermogen in één bedrijf wordt belegd en dit bedrijf gaat failliet, dan zijn de gevolgen aanzienlijk groter dan wanneer het belegde vermogen gespreid is over meerdere bedrijven. Dit kan dus betrekking hebben op het aantal bedrijven waarin wordt belegd, maar ook de verschillende soorten beleggingen (bijvoorbeeld aandelen en obligaties) waarin wordt belegd.

Inflatierisico

Inflatierisico is alleen het geval wanneer de inflatie het rendement of de spaarrente overstijgt. Behaal je bijvoorbeeld gemiddeld 2,5% rendement over je beleggingen of 1,5% rente over je spaargeld en de inflatie stijgt naar 3,5%, dan verliest je vermogen. Jouw rendement kan de inflatie dan niet bijhouden. Inflatie is daarnaast ook een marktrisico dat je beleggingen kan raken.

Overige algemene risico's

Verschillende andere factoren kunnen de algemene koersontwikkeling van beleggingen beïnvloeden. Denk hierbij aan berichtgeving (zowel positief als negatief), groeivooruitzichten van een onderneming, stakingen en boycotten, politieke en geografische ontwikkelingen en fiscale aspecten.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Wil je weten wat Axento voor jou kan betekenen? Plan dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek op het moment dat het jou het beste schikt.

Plan een gratis adviesgesprek
Groepfoto_accountmanagers

Wat zeggen klanten over Axento vermogensbeheer

Ontzorgen met vermogensbeheer

Ik bouw inmiddels enkele jaren vermogen op via Axento. Van te voren heb ik een aantal partijen gesproken, maar bij Axento had ik het beste gevoel. Ik snap dat dit geen zekerheid biedt, maar het gaat om veel geld, dus dat wil je stallen bij een organisatie waar je vertrouwen in hebt. Naar mijn idee een nuchtere partij. Ik heb zelf geen omkijken naar de vermogensopbouw, precies...
Gerard
Geplaatst op 23 July 2024 op

Fijne communicatie en heldere uitleg

Fijne communicatie en heldere uitleg
Henri de Bruijn
Geplaatst op 21 July 2024 op

Uitstekende vermogensbeheerder

Uitstekende voorlichting voorafgaande. Goede 3-maandelijks rapporten van mijn belegging. Redelijke vergoeding dienstverlening Axento.
KM van den Berg
Geplaatst op 20 July 2024 op

Top bedrijf

Goede, snelle en prettige communicatie, een super bedrijf
Theo
Geplaatst op 19 July 2024 op

Goede betrouwbare vermogensbeheerder

Wat ik prettig vind van Axento vermogensbeheer is dat ze direct telefonisch te bereiken zijn. Ook denken ze met mij mee over mijn belegging. Bovendien is het rendement op mijn belegging goed.
Marian van der Heiden
Geplaatst op 19 July 2024 op

Aanrader

Ik ben heel tevreden met mijn ervaringen met Axento. Het openen van een rekening gaat soepel en de medewerkers denken goed met je mee. Zeker een aanrader!
Annemarie Koning
Geplaatst op 17 July 2024 op

Aanrader

Fijne app met goede overzichten van beleggingen en rendement, prettig telefonisch contact en een juiste prijs/kwaliteit verhouding naar mijn mening.
Mark
Geplaatst op 16 July 2024 op

Fijn bedrijf!

Zelf was ik al langere tijd aan het knoeien met beleggen en crypto, alleen zette dat geen zoden aan de dijk. Sinds ik bij Axento zit heb ik een stukje rust gekregen omdat hun alles uit handen nemen en doen waar ze goed in zijn. Ze zijn professioneel en communiceren prettig.
Blije kopers
Geplaatst op 12 July 2024 op

Goede resultaten en actieve begeleiding

Goede resultaten en actieve begeleiding
Jos Diederen
Geplaatst op 10 July 2024 op

Gewoon goed!

Gewoon goed! Geen loze beloften, geen gedoe, maar wel prima resultaten
klant
Geplaatst op 5 July 2024 op

Zeer professioneel met buitengewoon…

Zeer professioneel met buitengewoon goede resultaten.
ChrisT.
Geplaatst op 28 June 2024 op

Duidelijke en transparante app.

Duidelijke en transparante app. Prima rendement. Een open en duidelijk communicatie.
Onno Broers
Geplaatst op 28 June 2024 op

Duidelijke overzichtelijke app

Vriendelijke medewerkers die af en toe contact opnemen of er nog vragen of opmerkingen zijn, duidelijke overzichtelijke app ben tevreden dat ik hier klant ben.
Buijs
Geplaatst op 27 June 2024 op

Ben gebeld door een medewerker

Ben gebeld door een medewerker. Of alles naar tevredenheid was. Dat is het geval. Persoonlijke aandacht stel ik zeer op prijs !
Willem Kreuger
Geplaatst op 26 June 2024 op

Overzichtelijk en duidelijk

Alles is duidelijk.. app werkt goed, maandelijks beleggen gaat eenvoudig en rendement is goed
RvO
Geplaatst op 21 June 2024 op

Zeer professioneel

Zeer professioneel. Persoonlijk contact, bellen ook als er veranderingen zijn in de markt. Enthousiaste mensen die weten waar ze het over hebben en die je heel makkelijk kan bereiken.
Barbara
Geplaatst op 13 June 2024 op

Ben al jaren tevreden klant bij axento.

Ben al jaren tevreden klant bij axento. Behalen een goed rendement en via de app is alles inzichtelijk. Geen agressieve verkooppraatjes en deskundige adviseurs.
Monique
Geplaatst op 4 May 2024 op

tevreden

Ik ben erg tevreden over Axento vermogensbeheer. Ik vond het van tevoren spannend om te beginnen met beleggen, maar door het kundige personeel, dat eerlijk alle aspecten met mij besprak, kwam ik erachter dat beleggen toch bij mijn lange termijn plannen past. Ik ben daarnaast erg tevreden over het rendement tot nu toe.
Cari
Geplaatst op 4 May 2024 op

Uitstekende service

Kundig en vriendelijk personeel, goede service
Bootsman
Geplaatst op 3 May 2024 op

Gemakkelijk

Fijn en gemakkelijk om beleggingen over te laten aan mensen die er verstand van hebben en die ik kan vertrouwen. Axentovermogensbeheer is volledig transparant. Met de app van Saxobank kun je precies zien waarin er wordt belegd. Ik vind het persoonlijk heel prettig om te weten waar het in zit en ook dat je je rendement in de gaten kunt houden. Momenteel gaat het goed met het...
klant
Geplaatst op 3 May 2024 op

Wat kan Axento voor jou betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento vermogensbeheer. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Gratis brochure aanvragen
Open een rekening

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat je vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.