Alles over de lijfrente

Een lijfrente is een fiscaal aantrekkelijk product om vermogen op te bouwen voor je pensioen. Je inleg op een lijfrenterekening is aftrekbaar van de belasting. Daarnaast betaal je ook geen vermogensbelasting over het geld in je lijfrente. Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je iedere maand een vast inkomen als aanvulling op je penisoen. 

Er zijn verschillende soorten lijfrentes. De pensioenrekening van Axento is ook een lijfrenteproduct.

Lijfrente Pensioenrekening

Met een lijfrente op onze pensioenrekening bouw je eenvoudig en slim pensioen op voor later. 

 • Beleggen met belastingvoordeel
 • Je inleg is volledig aftrekbaar
 • Geen vermogensbelasting
 • Opneembaar bij pensionering
Open een lijfrente

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen met een lijfrente? Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van beleggen op lange termijn én belastingvoordelen.

Pensioenrekening

Lijfrente overboeken naar Axento

Heb je elders al een pensioenbelegging of lijfrente? Dan kun je deze eenvoudig overboeken naar Axento. Omdat wij zijn aangesloten bij PSK is een waardeoverdracht eenvoudig te regelen.

Waardeoverdracht

Zelf pensioen opbouwen

De meeste mensen hebben recht op AOW. Ben je in loondienst, dan bouwt je werkgever vaak aanvullend pensioen op. Ben je zelfstandige, dan moet je zelf aanvullend pensioen opbouwen.

Pensioen opbouwen

Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim €400 miljoen voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl.

De spelregels van een lijfrente

Aan een lijfrente zijn een aantal voorwaarden verbonden.

 • Het geld dat je in een lijfrente stort, staat vast tot je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je kunt het geld niet tussentijds opnemen. Vanaf je AOW-leeftijd kun je de uitkering maximaal 5 jaar uitstellen.
 • Je mag niet onbeperkt storten in een lijfrente. Het maximale bedrag dat je mag storten is je jaarruimte. Deze bereken je eenvoudig op de website van de belastingdienst.
 • Elk bedrag dat je stort in een lijfrente is aftrekbaar. Je krijgt dus een flink deel (tussen de 37% en 49%) van je inleg terug in je belastingaangifte.
 • Het vermogen in een lijfrente telt niet mee als box 3 vermogen. Je betaalt er dus geen vermogensbelasting over.
 • Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, koop je met het vermogen in je lijfrente een vaste uitkering aan. Dit is een mooie aanvulling op je AOW en bestaande pensioen. 
Vrouw zit aan tafel met kijkend naar laptop. Op achtergrond plankjes met planten

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoewerktpensioenbeleggen?
 • Wat zijn devoordelen?
 • Wat zijn despelregels?
 • Pensioenbeleggen bijAxento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Lijfrentepensioen voor zzp'ers

Als zzp'er heb je alleen recht op een AOW-uitkering. Voor de meeste mensen is alleen AOW niet voldoende om rond te komen. Daarom moet je als zzp'er zelf aan de slag om pensioen op te bouwen. Zelf aanvullend beleggen voor je pensioen is dat verstandig. Een lijfrente is hiervoor een slimme en aantrekkelijke oplossing Ook als binnen jouw beroepsgroep een verplichte pensioenregeling geldt.

Pensioenopbouw als zzp'er

Man met pet staat op dak en installeert een dakrand

Lijfrentepensioen voor werknemers

Werknemers hebben recht op een AOW-uitkering. Daarnaast bouwen werknemers meestal pensioen op via hun werknemers. Toch zijn er veel werknemers die bij pensionering niet voldoende inkomen te hebben. Dit noemen we een pensioengat. De belangrijkste redenen voor het hebben van een pensioengat zijn:

 • Je werkgever bouwt te weinig pensioen voor je op
 • Je werkgever bouwt helemaal geen pensioen voor je op
 • Je bent ooit tijdelijk gestopt met werken of hebt deels part-time gewerkt
 • Je bent veel van baan gewisseld of hebt tijdelijk in het buitenland gewerkt

Een lijfrente een geschikte manier om je pensioengat op te vullen als lijfrente. Je bouwt er fiscaal aantrekkelijk een aanvullend pensioen mee op.

Pensioenopbouw als werknemer

Mensen op kantoor met op bureaublad meerdere laptops, computers en papieren

Voordelen van een lijfrente met Axento pensioenrekening

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening van Axento beleg je in een lijfrente. Je profiteert dan van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen.

 • Jouw persoonlijke pensioenpotje
 • Je profiteert van belastingvoordelen
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • Periodiek inleggen zonder transactiekosten
 • Automatische risico-afbouw richting je pensioendatum
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB

Bekijk de pensioenrekening

man zittend in bank en kijkt en tikt lachend op tablet

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het?

Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het?

Wil je een goed pensioen opbouwen op een eenvoudige en fiscaal slimme manier? Dat kan! Met pensioenbeleggen profiteer je van het rendement van aandelenbeurzen op de lange termijn én van belastingvoordelen. We leggen je precies uit hoe het werkt.

Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het?

Zo kun je de jaarruimte optimaal benutten

Zo kun je de jaarruimte optimaal benutten

Wanneer je (te) weinig pensioen opbouwt, mag je je pensioen aanvullen met belastingvoordeel. Het bedrag dat je belastingvrij mag opbouwen heet de jaarruimte. Hoe werkt dat precies en hoe hoog is je jaarruimte?
 

Zo kun je je jaarruimte optimaal benutten

Wat is lijfrente en hoe werkt het?

Wat is lijfrente en hoe werkt het?

Veel mensen bouwen minder pensioen op dan ze denken. Om dit tekort aan te vullen kun je ervoor kiezen om te beleggen in een lijfrenteproduct. Dit is een product voor pensioenopbouw met belastingvoordelen. Lees hier precies hoe dat werkt. 

Wat is lijfrente en hoe werkt het?

Veelgestelde vragen

Is een lijfrente nog verstandig?

Een lijfrente kan verstandig zijn als je geen of te weinig pensioen opbouwt. Je mag de inleg op een lijfrenteverzekering of lijfrentebankspaarreking namelijk aftrekken bij de belastingaangifte. 

 

Bij Axento kun je middels een pensioenrekening slim en eenvoudig pensioen opbouwen. Hiermee profiteer je van het rendement van beleggen op de lange termijn én van belastingvoordelen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Is een lijfrente belastingvrij?

Met een lijfrente kun je op een fiscaalvriendelijke manier pensioen opbouwen. Je mag je inleg namelijk aftrekken bij de belastingaangifte en je betaalt er geen vermogensbelasting over. Wanneer de lijfrente gaat uitkeren (na je pensioendatum) betaal je inkomstenbelasting.

Wat is beter: lijfrente of banksparen?

Een lijfrenteverzekering en een bancarie lijfrente (banksparen of beleggen) hebben elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. 

 

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering loopt levenslang, deze kent geen maximale looptijd. Het 'langleven risico' kan bij een lijfrenteverzekering dus worden afgedekt. Bij overlijden belandt het opgebouwde bedrag echter niet bij de nabestaanden: wanneer de langstlevende verzekerde partner komt te overlijden, stopt de uitkering. Eventueel restkapitaal komt dan te vervallen. Je kunt hiervoor wel een extra verzekering afsluiten, maar dit gaat ten koste van het rendement. 

Bancaire lijfrente (banksparen of beleggen)

Een bancaire lijfrente valt onder het depositogarantiestelsel. Mocht de partij waar je spaart of belegt failliet gaan, dan is je vermogen tot €100.000 beschermd. Mocht je komen te overlijden, dan hebben je nabestaanden recht op het opgebouwde vermogen. Een bancaire lijfrente kent alleen tijdelijke looptijden. Dit kan variëren van 5 tot maximaal 30 of 40 jaar. 

Wat gebeurt er met een lijfrente bij overlijden?

Wat er bij overlijden met een lijfrente gebeurt, is afhankelijk van of je een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering hebt. 

 

Bij een bancaire lijfrente hebben de nabestaanden recht op de lijfrente. Bij een lijfrenteverzekering stopt de lijfrente met uitkeren na het overlijden van de langstlevende verzekerde partner. Een eventueel restkapitaal komt dan te vervallen. Hiervoor kan wel een extra verzerkering worden afgesloten, maar dat gaat ten koste van het rendement. 

Wat is lijfrentebeleggen?

Met lijfrentebeleggen bouw je pensioen op door te beleggen. Hierbij profiteer je van belastingvoordelen. Dit kan verstandig zijn voor zzp'ers en zelfstandig ondernemers, die zelf geen pensioen opbouwen, maar ook voor werknemers die bij de werkgever geen of weinig pensioen opbouwen. 

 

Met een pensioenrekening van Axento bouw je eenvoudig en slim pensioen op voor later. Je kunt kiezen uit vijf verschillende risicoprofielen. Daarnaast kun je ervoor kiezen voor een lifecycle, het risico wordt dan stapsgewijs afgebouwd naarmate je pensioendatum dichterbij komt. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoeveel brengt een lijfrente op?

Hoeveel een lijfrente opbrengt, is afhankelijk van de hoogte van het vermogen wanneer je de uitkering aankoopt. 

Hoeveel belasting betaal je over een lijfrente?

In de opbouwfase betaal je geen belasting over een lijfrente. Je mag de inleg aftrekken bij de belastingaangifte en de opgebouwde lijfrente valt in box 1, waardoor je er geen vermogensbelasting over betaalt. 

 

Vanaf de uitkeringsfase betaal je inkomstenbelasting over de lijfrente. Hoeveel dit is, hangt af van de hoogte van de uitkering. 

Hoeveel mag ik in 2023 storten in een lijfrente?

In 2023 mag je de jaarruimte storten in een lijfrente. De jaarruimte is voor iedereen anders. Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst. 

 

Daarnaast kan er nog reserveringsruimte zijn. Dit is de nog niet gebruikte jaarruimte uit de afgelopen 7 jaar. De oudste niet benutte jaarruimte moet je hierbij als eerste gebruiken. 

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Je jaarruimte bereken je eenvoudig op de website van de website van de belastingdienst.

 

Hulp nodig?

Wij helpen je graag bij het bereken van je jaarruimte. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

 

Wat heb je nodig?

Om je jaarruimte te berekenen heb je inkomensgegevens nodig. Deze vind je terug in je jaaropgave of aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast heb je je zogenaamde 'Factor A' nodig. Deze vind je op het uniform pensioenoverzicht (UPO). Die kun je eenvoudig opvragen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Sanne Kwakman