Waarin kun je beleggen?

Waarin beleggen?

Wanneer je begint met beleggen zijn er talloze mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Het aanbod van verschillende soorten beleggingen is enorm. Denk aan aandelen en obligaties, maar ook aan beleggingsfondsen, ETF's, vastgoed, grondstoffen of crypto. Wat past het beste bij jou?

Beleggen bij Axento

Voor veel mensen is beginnen met beleggen een grote stap. Bij Axento vermogensbeheer helpen we je op weg. 

 • Volledige ontzorging
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB
 • Ruim 4.000 klanten gingen je voor
 • 400 miljoen euro onder beheer

Aandelen

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Bij grote beursgenoteerde bedrijven worden (een deel van) de aandelen vrij verhandeld op de beurs. Iedereen kan dus aandeelhouder worden van een beursgenoteerd bedrijf.

Beleggen in aandelen

Man in kantoor kijkend naar laptop met koffie in hand.
Fondsen

Een beleggingsfonds is een fonds waarin het geld van verschillende beleggers wordt samengebracht en belegd in aandelen of obligaties. Het rendement van deze beleggingen komt ten goede aan de beleggers in het fonds.

Beleggingsfondsen

Obligaties

Een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is. Wanneer overheden of grote bedrijven geld nodig hebben om te investeren, geven zij obligaties uit. In ruil voor het uitlenen van hun geld, ontvangen beleggers rente.

Obligaties

ETF’s

Een ETF is een beleggingsproduct dat een beursindex volgt. Het wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Door te beleggen in een ETF kun je met één transactie in een complete beursindex beleggen. 

ETF's

Waarin belegt Axento vermogensbeheer?

Bij Axento vermogensbeheer beleggen we in ETF’s en beleggingsfondsen. Deze fondsen volgen een bepaalde index, bevatten vaak honderden aandelen of obligaties én hebben lage kosten. Zo beleggen we je vermogen efficiënt in een optimale mix van aandelen en obligaties. 

 • We beleggen in ruim 2.000 verschillende aandelen en obligaties wereldwijd. Hierdoor profiteer je van de groeiende wereldeconomie op lange termijn en verlagen we tegelijkertijd de risico’s. 
   
 • We beleggen uitsluitend in ETF's en fondsen die rekening houden met duurzaamheid. Zo kun je rendement maken en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. 
   

Persoonlijke beleggingsrekening

Stel op de bank met ipad en telefoon.

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Index

Een index is een samengesteld mandje met beleggingen zoals aandelen of obligaties. Voorbeelden van bekenden aandelenindices zijn de AEX Index, Dow Jones Index en de DAX. Een index wordt door beleggers onder andere gebruikt als indicator. 

Indexbeleggen

Hand met telefoon met de index van de S&P 500 open.

Vastgoed

Beleggen in vastgoed is een populair alternatief voor beleggen in standaard beleggingsproducten. Door een goed historisch rendement, zijn er steeds meer geïnteresseerden. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat zijn de voordelen? 

Beleggen in vastgoed

Vijf huisjes en de molen in Volendam.

De beurs

Wanneer je het over beleggen hebt, gaat het al snel over de beurs. Maar wat is 'de beurs' nu precies? Het lijkt toch een beetje een ongrijpbare term. Op deze pagina leggen we je er alles over uit.

Beleggen op de beurs

Ingang van Beursplein 5.
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

Beste Keuze IEX

Axento is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl.

Grondstoffen

Bij beleggen in grondstoffen kun je denken aan goud of olie. Maar er is nog veel meer keuze. Hoe werkt beleggen in grondstoffen en wat levert het op?

Beleggen in grondstoffen

Kleine stukjes goud op de grond.

Derivaten

Derivaten zijn een verzameling van beleggingsproducten waarbij de belegger het recht of de plicht heeft om een onderliggend product te kopen of verkopen. De waarde ervan is gebaseerd op een onderliggend product.  Derivaten zijn ingewikkelde beleggingsproducten. Hoe werkt het precies?

Derivaten

2 handen die een ipad vasthouden met candlesticks overzicht.

AEX

De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index (AEX). De AEX index is de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koersontwikkelingen weer van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

AEX

Ingang Beursplein 5 met stier aan voorgrond.
Crypto

Cryptomunten zijn inmiddels al jaren populair. Niet iedereen is fan van de digitale munten. Wat is een cryptomunt nu precies en wat zijn de risico’s?  
 

Crypto

Trading

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen traders en beleggers. Dat komt omdat traders met een hogere frequentie beleggingen aan- en verkopen en vaak ook geïnteresseerd zijn in andere beleggingsproducten.

Daytraden

Alternatieve beleggingen

Veel mensen zijn inmiddels wel bekend met beleggingen als aandelen en obligaties. Maar er zijn nog talloze andere soorten beleggingen. Kan de particuliere belegger hier ook iets mee?
 

Alternatieve beleggingen

Vragen?

Ons team staat elke werkdag tussen 8:30 en 17:30 klaar om je vragen te beantwoorden. 

T: 0299-796061     E: info@axento.nl

Veelgestelde vragen over soorten beleggingen

Waarin beleggen in 2023?

Er zijn talloze producten om in te beleggen.Ook in 2023 zijn aandelen, obligaties en ETF's de bekendste beleggingsproducten. Bij beleggen is het raadzaam om niet één product te kiezen, maar je vermogen te spreiden. Koop dus niet één aandeel, maar beleg in meerdere bedrijven. Wanneer je in een ETF belegt, is je vermogen automatisch goed gespreid. Zo kun je met een klein bedrag in honderden bedrijven tegelijk beleggen. 

Waar kun je het beste in beleggen als beginner?

Als beginnend belegger kun je het beste kiezen voor beleggingsfondsen of ETF's. Dit zijn mandjes van soms wel honderden verschillende aandelen, waardoor je vermogen in één keer goed gespreid is. 

Waar kun je het beste in beleggen in 2023?

Er zijn talloze producten om in te beleggen.Ook in 2023 zijn aandelen, obligaties en ETF's de bekendste beleggingsproducten. Bij beleggen is het raadzaam om niet één product te kiezen, maar je vermogen te spreiden. Koop dus niet één aandeel, maar beleg in meerdere bedrijven. Wanneer je in een ETF belegt, is je vermogen automatisch goed gespreid. Zo kun je met een klein bedrag in honderden bedrijven tegelijk beleggen. 

Waar kun je het beste beleggen?

Je kunt beleggen bij verschillende partijen. Denk hierbij aan een bank, broker of zelfstandig vermogensbeheerder. 

 

Bank

In eerste instantie lijkt beleggen bij de eigen bank voor veel mensen een makkelijke optie, omdat alle financiën dan op één plek geregeld zijn. Een bank hanteert vaak hoge kosten en een bank biedt meerdere diensten aan. Ook is er vaak minder persoonlijk contact tussen de klant en de bank, omdat banken grote bedrijven zijn. Bij veel banken kun je zowel zelf als beheerd beleggen.

 

Broker

Wanneer je zelf wilt beleggen kun je beleggen via een broker. Je opent een beleggingsrekening en kiest vervolgens zelf je beleggingen uit. Voordelen van beleggen bij een broker zijn de lage kosten en keuzevrijheid. Een broker is minder geschikt wanneer je zelf weinig kennis van beleggen hebt. 

 

Zelfstandig vermogensbeheer

Verder kun je beleggen bij een zelfstandig vermogensbeheerder. Dit is een professionele partij die je geld voor je belegt. Je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen en vervolgens kiest de vermogensbeheerder de beleggingen voor je uit. Het voordeel van een vermogensbeheerder is dat je zelf geen omkijken naar het beleggen hebt en doordat een vermogensbeheerder voor veel mensen tegelijkertijd belegt, wordt je geld goed gespreid belegd over verschillende bedrijven. 

 

Bij Axento vermogensbeheer kun je al beleggen vanaf €7.500. Samen met jou bepalen we hoeveel risico je wilt nemen en vervolgens nemen we het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. 

Wat is slim om in te investeren?

Je kunt je geld in talloze verschillende producten investeren. Vooral wanneer je een beginner bent of niet in één keer een groot vermogen kunt kiezen, is het verstandig om naar ETF's en beleggingsfondsen als investering te kijken. Hiermee kun je met een klein bedrag al een grote spreiding in je beleggingsportefeuille creëren. 

Wat levert het meeste rendement op?

Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Zo hebben aandelen een hoger verwacht rendement dan obligaties. Daartegenover staat dat aandelen tussentijds grotere schommelingen hebben.

Welke beleggingen zijn er?

Er zijn talloze beleggingen om uit te kiezen. Zo kun je op de beurs bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, opties, CFD's of ETF's. Maar ook buiten de beurs zijn er genoeg opties. Denk hierbij aan vastgoed, kunst, goud of whiskey.

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Jaap Steur