Long gaan bij beleggen

Long gaan bij beleggen

Short gaan en long gaan zijn termen die vaak voorbij komen bij beleggen. In dit artikel leggen je uit wat long gaan betekent bij beleggen. 

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Long gaan bij beleggen

Wat is long gaan?

Long gaan is de meest gebruikte strategie bij beleggen. Bij long gaan zet je erop in dat de koers van een product stijgt. Je koopt een beleggingsproduct om hem op een later moment, wanneer de koers is gestegen, weer te verkopen. Het waardeverschil is je winst.

Dit kun je eigenlijk zien als de essentie van beleggen. Door de tegenhanger van long gaan, short gaan, is er echter een tweede mogelijk tot winst behalen ontstaan. Alles over short gaan lees je in ons artikel Short gaan bij beleggen.

Let op dat de koersen ook kunnen dalen. Wanneer je long gaat en de koersen dalen, maak je verlies.

Voorbeeld long gaan

Om het begrip long gaan duidelijk te maken, geven we er een voorbeeld van. 

Je wilt gaan beleggen in aandelen. Je ziet dat de koers van aandeel ABC op dit moment €24,30 is. Je verwacht dat deze koers in de toekomst wel zal stijgen. 

Je gaat long en koopt 100 aandelen ABC voor €2.430 totaal. Na drie jaar is de koers van het aandeel gestegen tot €31,75. Je besluit om je 100 aandelen ABC te verkopen. Je hebt hiermee (31,75 - 24,30) x 100 = €745 winst behaald op een investering van €2.430. Dit is een rendement van ruim 30%.

Long gaan in afgeleide producten

Er zijn ook veel afgeleide producten beschikbaar om in te beleggen. Voorbeelden hiervan zijn CFD’soptiesbinaire opties en turbo’s. Ook hierin kun je als belegger long gaan. 

Afgeleide producten maken gebruik van een hefboomeffect. Daardoor kun je met een lagere inleg toch een hoge positie innemen. Met long gaan op hefboomproducten kun je een hoger winstpercentage behalen dan op directe producten. Bedenk wel dat dit ook betekent dat je een relatief hoger verlies kan lijden wanneer de koersen dalen. 

Verschil met short gaan

Waar je met long gaan inzet op het stijgen van de koersen, zet je bij short gaan in op koersdalingen. In plaats van een product te kopen bij een lagere koers en te verkopen bij een hoge koers, verkoop je een product bij een hoge koers en koop je hem bij een lage koers. Long en short gaan zijn dus precies elkaars tegenovergestelde.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.