Wat is vermogensbeheer?

Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer betekent het laten beleggen van je geld door een professionele partij zoals een bank of zelfstandige vermogensbeheerder. Aan vermogensbeheer hangt nog altijd het cliché dat je zeer vermogend moet zijn om je geld te laten beleggen. Dat was vroeger misschien zo. Tegenwoordig is vermogensbeheer voor een veel breder publiek beschikbaar.

Samen met de vermogensbeheerder maak je vooraf afspraken over welk risico je wilt en kunt nemen, welk rendement je nastreeft, kosten en andere voorwaarden. De beheerder start op basis van deze afspraken met beleggen met als doel jouw beleggingsdoelen zo verantwoord mogelijk te behalen.

In dit artikel bespreken we wanneer vermogensbeheer een goede optie is en wat de voor- en nadelen van vermogensbeheer zijn.

Alles weten over vermogensbeheer

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een professionele partij met een vergunning om het geld van anderen te beheren en beleggen. In principe doet deze niets anders dan het beleggen van geld voor anderen met als doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

In Nederland bestaan grofweg twee verschillende aanbieders van vermogensbeheer: banken & verzekeraars en zelfstandige vermogensbeheerders.

Het belangrijkste onderscheid is dat vermogensbeheer bij banken & verzekeraars vaak niet het enige product is dat zij aanbieden.

Naast vermogensbeheer verstrekken deze partijen nog andere diensten zoals hypotheken en leningen, betaal- en spaarrekeningen en verzekeringsproducten. Zelfstandige vermogensbeheerders bieden daarentegen uitsluitend vermogensbeheer aan.

Wat doet een vermogensbeheerder?

De belangrijkste taak van een vermogensbeheerder is het beleggen van het geld van anderen om hun beleggingsdoelen zo verantwoord mogelijk te realiseren. Maar voordat een vermogensbeheerder kan starten met beleggen begint het bij een kennismaking.

  • Intake: voordat gestart wordt met beleggen, inventariseert de vermogensbeheerder de wensen en doelen van de klant. Ook brengt hij zijn financiële situatie in kaart en stelt samen met de klant vast hoeveel risico mag worden genomen met de beleggingen. Op basis hiervan wordt een risicoprofiel vastgesteld.
  • Openen beleggingsrekening: er wordt voor de klant een beleggingsrekening op zijn eigen naam geopend, waarop de beheerder gevolmachtigd is om te mogen beleggen.
  • Beleggen: nadat de klant zijn inlegbedrag heeft overgemaakt naar de beleggingsrekening start de vermogensbeheerder met beleggen. Hij koopt de juiste soorten beleggingen aan (bijvoorbeeld aandelen en obligaties), volgt de situatie op de financiële markten en speelt hierop in door beleggingen te kopen of verkopen.
  • Periodieke controle: er wordt periodiek gekeken naar of de beleggingen aansluiten bij de persoonlijke situatie van de klant en beoordeeld de haalbaarheid van zijn beleggingsdoel.
  • Rapportage: de vermogensbeheerder stuurt zijn klant periodiek rapportages over het gevoerde beleid en de resultaten.

Wie controleert een vermogensbeheerder?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op de financiële markt in zijn geheel en op vermogensbeheerders specifiek. Daarnaast is er nog het Dutch Securities Institute (DSI). Zij houden een register bij van gekwalificeerde, geregistreerde vermogensbeheerders en werknemers.

Op de website van de AFM en DSI kun je zelf controleren of een vermogensbeheerder een vergunning heeft en gekwalificeerde werknemers in dienst heeft.

Voordelen van vermogensbeheer

Vermogensbeheer heeft een aantal belangrijke voordelen. Hieronder bespreken we waarom vermogensbeheer voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.

Vermogensbeheer is geschikt wanneer je graag wilt beleggen maar de tijd, kennis of ervaring mist om dat zelf te doen. Een vermogensbeheerder heeft vaak veel kennis van de financiële markten en kan vanwege zijn omvang kostenefficiënt beleggen.

Wanneer je jouw geld laat beleggen heb je daar zelf geen omkijken meer naar. Zo houd je meer tijd over voor andere, leuke dingen.

Een vermogensbeheerder mag daarnaast nooit risicovoller beleggen dan hij met je heeft afgesproken. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat een vermogensbeheerder onverantwoorde risico’s neemt met jouw geld.

Nadelen van vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder brengt een beheervergoeding in rekening. Hierdoor zijn de kosten van vermogensbeheer meestal hoger dan wanneer je zelf aan de slag gaat op de beurs.

Daarnaast heb je als belegger niet altijd direct invloed op de aan- en verkoopbeslissingen. Natuurlijk maakt een vermogensbeheerder alleen beleggingskeuzes die passen binnen het afgesproken beleggingsbeleid.

Wat kost vermogensbeheer?

De kosten van vermogensbeheer verschillen per beheerder. De voornaamste kosten bestaan uit een beheervergoeding.

Daarnaast betaal je kosten aan de depotbank waar je een beleggingsrekening aanhoudt, transactiekosten en fondskosten. Fondskosten zijn de kosten van beleggingsfondsen waarin wordt belegd.

Sommige vermogensbeheerders beleggen niet in beleggingsfondsen maar in individuele aandelen. In dat geval betaal je geen fondskosten maar zijn de transactiekosten vaak hoger.

Vermogensbeheer vanaf welk bedrag?

Vanaf welk bedrag je kunt beleggen verschilt per beheerder. Bij klassieke vermogensbeheerders ligt het minimale inlegbedrag vaak boven de €100.000,-. Bij Axento kun je beleggen vanaf €7.500,-.

Ben je op dit moment spaarder en overweeg je om te gaan beleggen? Lees dan eens artikel 'Wat is het beste, sparen of beleggen?

Bekijk video Wat is vermogensbeheer?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.