Een heftruck tilt blokjes op waar 'Low Risk' op staat.

Wat is defensief beleggen?

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij spelen hoeveel risico je wilt en kunt lopen en je gewenste rendement een belangrijke rol. De drie belangrijkste strategieën waaruit je kunt kiezen zijn defensief beleggen, neutraal beleggen en offensief beleggen. Daarnaast is er ook nog zeer offensief beleggen.

We leggen je hier uit wat de betekenis is van defensief beleggen is en welke kenmerken eraan verbonden zijn. Aan het einde van het artikel vertellen we hoe je defensief kunt beleggen bij Axento. 

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Bekijk video Wat is defensief beleggen?

Wat betekent defensief beleggen?

Defensief beleggen houdt in dat je zo min mogelijk risico neemt bij beleggen. Dit vertaalt zich in een veilige manier van beleggen met een goed gespreide portefeuille. 

Defensief beleggen kan ook aantrekkelijk zijn als je voor een korte periode wilt of kunt beleggen. Omdat je weinig risico neemt, is er een kleinere kans dat je verlies maakt op korte termijn. 

Een defensieve belegger verkiest stabiliteit boven hogere rendementen. Het gaat hierbij vooral om vermogensbehoud met mogelijk lichte winst, in plaats van sterke vermogensgroei. Doordat je niet per sé een hoog rendement verwacht, hoef je niet veel risico te lopen. 

Je kunt zelf op een defensieve wijze beleggen. Je zorgt er dan zelf voor dat je veilige producten koopt, bijvoorbeeld door te kiezen voor indexbeleggen

Ook beleggingen zoals staatsobligaties zijn over het algemeen veilig. Deze zijn dus geschikt voor een defensieve strategie. Beleggen in aandelen wordt beperkt bij defensief beleggen. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je geld te laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder. Je kiest bij deze instellingen dan voor een defensief risicoprofiel

Kenmerken defensief risicoprofiel

Er is geen expliciete definitie voor een defensief risicoprofiel. Er zijn bijvoorbeeld geen regels voor de samenstelling van zo’n profiel. 

Bij elke bank of vermogensbeheerder verschilt de samenstelling, terwijl ze allemaal als defensief gelabeld zijn. Zorg er daarom wel voor dat je de samenstelling nagaat. Bij de ene instelling kan een defensief profiel een stuk minder defensief zijn dan bij de andere. 

Toch zijn er een aantal kenmerken die in alle defensieve risicoprofielen overeenkomen. Zo worden obligaties over het algemeen veiliger geschat dan aandelen. Een defensief risicoprofiel bestaat daarom uit relatief meer obligaties dan aandelen. Deze verdeling noemen we de asset allocatie.

Er wordt dus minder risico genomen dan in neutrale en offensieve profielen. Op deze manier behaal je gemiddeld minder rendement, maar er is ook een kleinere kans op verlies. 

Sommige vermogensbeheerders en banken bieden naast een defensief profiel ook nog een zeer defensief profiel aan. In zo’n profiel neem je dus nog minder risico. 

Bij zeer defensief beleggen is rendement nog wat lager dan bij defensief beleggen. Het is daarom geschikt voor vermogensbehoud. Men kiest hiervoor om bijvoorbeeld waardevermindering van hun vermogen door inflatie tegen te gaan. 

Defensief beleggen bij Axento

Bij Axento kun je kiezen uit een defensief, neutraal, offensief en zeer offensief risicoprofiel. Het defensieve risicoprofielen bestaat standaard voor 65% uit obligaties en voor 35% uit aandelen (strategische asset allocatie). 

Het percentage obligaties kan tijdelijk variëren tussen 55% en 75%. Het percentage aandelen kan variëren tussen de 25% en 45%. Deze tijdelijke afwijkende verdeling noemen we de tactische asset allocatie.

Bij Axento is het verwachte rendement van een defensief risicoprofielen 3,2%. Lees meer over defensief beleggen bij Axento in het document Risicoprofielen Axento en risico's van beleggen

Let op dat aan beleggen altijd risico’s zijn verbonden. Er is altijd een kans dat je (een deel van) je inzet verliest. Ook ondanks het lage risico bij een defensief profiel. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.