Wat is beleggen?

Wat is beleggen? Zó werkt het!

Beleggen wordt steeds populairder. Toch bestaat er bij veel mensen nog onduidelijkheid over wat het precies betekent. Daarom leggen we in dit artikel uit wat beleggen precies is. We kijken naar verschillende beleggingsproducten en we geven aan waarom het verstandig is om nu in te stappen

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat betekent beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dat kan met allerlei beleggingsproducten: aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, opties, vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door.

Met beleggen kun je op de lange termijn rendement behalen. Hier staat wel risico tegenover. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Het is onmogelijk om alle vormen van beleggen in één artikel uit te leggen. Daarom beperken we ons hier tot beleggen op de beurs. Daarmee bedoelen we alle soorten beleggingsproducten en effecten die op de beurs verhandelbaar zijn.

Kan ik al mijn geld kwijtraken?

In theorie kan dat. Als je al je geld in één bedrijf belegt en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je je geld kwijt. Daarom is het verstandig om te spreiden. Als je een beetje begrijpt hoe beleggen werkt, begrijp je dat je met een goede spreiding eigenlijk nooit al je geld zomaar kwijt kunt raken.

Professionele beleggers investeren meestal in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Op die manier spreid je je kansen en vang je tegenvallers op met meevallers. Leg dus niet al je eieren in één mandje maar probeer zoveel mogelijk te spreiden over verschillende producten. Een simpele manier om te spreiden is met een beleggingsfonds.

Is beleggen altijd verstandig?

Of beleggen verstandig is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Je moet hiervoor een aantal voorwaarden in acht nemen.

Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgave. Stap niet in met geld dat je binnen één tot drie jaar nodig hebt. Kijk altijd naar de lange termijn, bij voorkeur kun je je geld minimaal 10 jaar missen.

Accepteer ook de risico’s en schakel emoties uit. Zo voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment.

Waarom niet gewoon sparen?

Sommige mensen vragen zich af of sparen niet een betere optie is. Sparen is namelijk vrijwel zonder risico, mede door het depositogarantiestelsel. Echter, door de lage spaarrente en de inflatie wordt je spaargeld op de lange termijn steeds minder waard.

Met beleggen loop je meer risico dan met sparen. Dit risico loop je echter in ruil voor verwacht rendement, dat een stuk hoger is dan de spaarrente. Beleggen is dus verstandig alleen al om je vermogen te behouden.

Daarnaast kan het er zelfs voor zorgen dat je vermogen groeit. Vraag je je nog af waarom je zou beleggen? Dit is de reden!

Verder profiteer je als belegger van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je over een bepaald aandeel of ander product maakt, levert in de daaropvolgende jaren namelijk zelf ook weer rendement op. Albert Einstein noemde dit effect het achtste wereldwonder.

Welke beleggingsstrategieën zijn er?

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën, elk met eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende vormen van beleggen.

Wat is actief beleggen?

Dit is een beleggingsstrategie, waarbij het de bedoeling is om de markt te verslaan. Er wordt geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. Belangrijke factoren voor succes bij een actieve beleggingsstrategie zijn juiste timing en een goede selectie van verschillende soorten beleggingen. Wil je meer weten over deze strategie, lees dan ons artikel: Wat is actief beleggen?.

Wat is passief beleggen?

Dit is de tegenhanger van actief beleggen. Het doel van een passieve beleggingsstrategie is het zo goed mogelijk proberen te volgen van de markt. Met de markt bedoelen we de algemene trend op de beurs. Dit doe je door je beleggingen breed te spreiden en niet te actief betrokken te zijn bij het beheer: je houdt je beleggingen zo lang mogelijk vast. Lees hier meer over in ons artikel: Wat is passief beleggen?.

Wat is offensief beleggen?

Wanneer je je vermogen laat beleggen is het belangrijk om van tevoren een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij speelt het risico dat je wilt en kunt lopen en je gewenste rendement een belangrijke rol. Een offensieve belegger wil door middel van een hoog risico, zoveel mogelijk rendement behalen. Lees meer over deze strategie in onze artikelen: Wat is offensief beleggen? en Wat is zeer offensief beleggen?.

Wat is neutraal beleggen?

Neutraal beleggen ligt precies tussen een offensieve en defensieve beleggingsstrategie in. Met een neutraal risicoprofiel loop je minder risico dan een offensieve belegger, maar je verwachte rendement is ook lager. Vergeleken met een defensieve belegger neem je juist meer risico, in ruil voor een hoger verwacht rendement. Lees er meer over in ons artikel: Wat is neutraal beleggen?.

Wat is defensief beleggen?

Een defensieve strategie houdt in dat je zo min mogelijk risico neemt. Dit betekent dat je veilig belegt, met een goed gespreide portefeuille. Een defensieve beleggingsstrategie kan aantrekkelijk zijn wanneer je belangrijkste doel vermogensbehoud is of wanneer je een korte beleggingshorizon hebt. Lees er meer over in ons artikel: Wat is defensief beleggen?.

Zelf beleggen of het laten doen?

Een andere belangrijke keuze die je moet maken wanneer je wilt beginnen, is de keuze of je het zelf gaat doen of dat je laat beleggen. Wil je zelf aan de slag, dan maak je een account bij een broker. Vanaf daar kun je zelf aandelen of andere beleggingsproducten kopen. Hier heb je wel kennis voor nodig. Ook gaat er veel tijd in zitten.

Heb je er zelf geen tijd voor? Dan kun je er voor kiezen om je vermogen te laten beleggen. Dat kan bij een vermogensbeheerder of een bank. Jij bepaalt hoeveel risico de vermogensbeheerder met jouw vermogen mag nemen. Verder hoef je er zelf niets meer voor te doen.

Wat is het rendement?

Het doel van geld beleggen is om rendement te behalen. Het rendement is de winst uit je beleggingsproducten. Je kunt op twee manieren rendement behalen; door middel van koerswinst en door rente- of dividenduitkeringen.

Van jaar tot jaar kunnen rendementen nogal verschillen. Toch is het rendement op de lange termijn vaak hoger dan van sparen. Als voorbeeld laten we het gemiddelde rendement van de AEX van de afgelopen jaren zien.

Bron: Refinitiv | In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Zoals je kunt zien is het rendement van de AEX ieder jaar erg verschillend. Maar gemiddeld genomen heeft de AEX sinds zijn ontstaan 10,4% rendement per jaar opgeleverd. Dat is beduidend meer dan de huidige spaarrente.

Lees meer over de rendementen van de AEX in ons artikel Historische ontwikkeling van de AEX.

Waarin kun je beleggen op de beurs?

Je kunt als particulier op de beurs beleggen met behulp van een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder, broker of bank. De beurs is tegenwoordig niets meer dan een elektronisch platform waar beleggers effecten kunnen aankopen en verkopen. Voorbeelden van effecten die op de beurs verhandelbaar zijn, zijn aandelen, obligaties en opties. Deze beleggingscategorieën lichten we hieronder toe.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder ben je automatisch mede-eigenaar van het bedrijf. Je kunt dan op twee manieren winst maken.

Allereerst keren de meeste bedrijven periodiek dividend uit. Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Daarnaast kan de koers van een aandeel stijgen. Als een bedrijf veel winst maakt, neemt de vraag naar aandelen van dit bedrijf toe. Hierdoor kan de koers van het aandeel stijgen. Uiteraard kunnen aandelen bij tegenvallende resultaten ook minder waard worden.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening aan een land (staatsobligatie) of bedrijf (bedrijfsobligaties). Als belegger ontvang je periodiek rente op je ingelegde bedrag. Meestal is dit een vast percentage.

Een obligatie heeft meestal ook een vaste looptijd. Gaat het bedrijf niet failliet, dan krijg je aan het einde van de looptijd je inleg terug.

Wat is een optie?

Een optie is een afgeleid product (derivaat) van bijvoorbeeld aandelen. Een optie geeft je het recht om een bepaalde aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs en tijdstip te kopen of te verkopen.

Je kunt een optie op twee manieren gebruiken: als een verzekering of als een hefboom. Opties zijn ingewikkelde producten en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

De voor- en nadelen

Beleggen kent, net als sparen, voor- en nadelen. We zetten beide op een rijtje. Zo kun je bepalen of beleggen iets voor jou is.

Voordelen Nadelen
Hoger verwacht rendement
Het gemiddelde rendement van aandelen over de laatste 100 jaar is circa 8%. Aanzienlijk meer dan de rente op de spaarrekening!
Risico
De waarde van je beleggingen kan dalen en bedrijven kunnen failliet gaan. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Rendement-op-rendement effect
Het rendement dat je behaalt, levert in de volgende jaren zelf ook weer rendement op. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien.
Veel tijd, kennis en ervaring nodig
Om zelf te beleggen moet je er veel tijd en energie in steken. Een alternatief is je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder.
Goed verhandelbare beleggingen
Zo zit je nergens aan vast en kun je op elk moment aan- of verkopen.
Geduld nodig
Het opbouwen van vermogen gebeurt niet in één dag. Beleggen doe je voor de lange termijn.
Vorm van passief inkomen
Door periodieke dividenduitkering of rentebetalingen.
 

Voor een uitgebreider overzicht van alle voor- en nadelen, lees ons hoofdartikel De voor- en nadelen van beleggen.

Hoe te beginnen met beleggen

Heb je een buffer, kun je je vermogen minstens tien jaar missen en kun je omgaan met eventuele tegenvallers op de beurs? Dan kun je beginnen met beleggen. Speciaal voor starters hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over hoe en waar je moet beginnen. Klik hier voor ons artikel beleggen voor beginners.

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen al laten beleggen vanaf €7.500. Wij beleggen duurzaam, gespreid en aan de hand van factoren. Zo proberen we de optimale rendement/risico verhouding te creëren voor je vermogen, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt.

Bekijk video Wat is beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.