Blikjes drinken met warren buffet zijn hoofd erop

Wie is Warren Buffett? Zijn leven en zijn visie

In de beleggerswereld valt vaak de naam van Warren Buffett. Hij wordt vaak gezien als één van de meest succesvolle beleggers uit de geschiedenis. 

In dit artikel vertellen we hoe Buffett aan zijn vermogen is gekomen. Daarnaast behandelen we een aantal van zijn theorieën en uitspraken. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Het leven van Warren Buffett

Warren Buffett is geboren in 1930 in Omaha in de Verenigde Staten. Buffett had zich al vroeg voorgenomen dat hij rijk wilde worden. Dit lukte hem in zijn jeugd aardig met verschillende bijbaantjes, zoals kranten bezorgen en het kopen en uitbaten van flipperkasten. 

Al van jongs af aan begon hij met lezen van boeken over beleggen. Uiteindelijk is hij, op aandringen van zijn vader, economie gaan studeren aan de Columbia Business School. Hier raakte hij geïnteresseerd in de ideeën van Benjamin Graham en omarmde hij waardebeleggen als sterke beleggingsstrategie. 

Buffett staat tegenwoordig bekend om zijn opvattingen over beleggen en wordt ook wel “The Oracle of Omaha” genoemd. Daarnaast is hij groot aandeelhouder van Berkshire Hathaway. In 2020 wordt Buffett’s vermogen geschat op 73 miljard dollar. 

Het investeringsfonds van Warren Buffett

Geïnspireerd door de theorie achter waardebeleggen is Buffet zijn eigen beleggingsfonds begonnen. Nadat zijn fonds een groot succes bleek te zijn kocht hij aandelen in het bedrijf Berkshire Hathaway

Na een aantal jaren had hij alle aandelen van dat bedrijf in bezit. Hij besloot om om alle activa te verkopen en met de opbrengst te investeren in andere bedrijven. Dit idee heeft ervoor gezorgd dat Berkshire Hathaway bij de grootste bedrijven ter wereld hoort. 

Tegenwoordig bezit Berkshire Hathaway aandelen van Amerikaanse bedrijven. Deze bedrijven zijn actief in verschillende sectoren. Het bedrijf wordt tegenwoordig dan ook gezien als conglomeraat. Dit is een samenstelling van veel bedrijven bij elkaar. 

De visie van Warren Buffett over beleggen

Het is dus bekend dat Warren Buffett in zijn leven honderden miljarden heeft verzameld. Hiervoor hanteert hij een paar uitgangspunten. Deze uitgangspunten hebben bijgedragen aan het succes van Buffett. Hieronder behandelen wij de belangrijkste beleggingsstrategiën van Warren Buffett.

Lange termijn

Beleggen is voor de lange termijn. Aandelenkoersen zijn op de korte termijn erg volatiel. Er vinden veel tussentijdse schommelingen plaats. Om te herstellen van deze schommelingen is een lange beleggingshorizon nodig. Dit was een belangrijk uitgangspunt van Warren Buffett. 

De kosten zo laag mogelijk houden

Beperk de kosten bij beleggen. Veel in- en uitstappen brengt bijvoorbeeld hoge transactiekosten met zich mee. Volgens Warren Buffett is het verstandig om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Kosten hebben namelijk direct invloed op je rendement

Naast transactiekosten heeft dit uitgangspunt ook betrekking op het normale leven van Warren Buffett. Hij staat erom bekend dat hij, ondanks zijn rijkdom, heel gewoon is gebleven. 

Diversificatie

Buffett omschrijft diversificatie als bescherming tegen onwetendheid. Door te spreiden verlaag je het risico van de portefeuille. Zo kun je ook succesvol beleggen als je niet veel kennis hebt van de financiële wereld. 

Investeren in indices

De meest eenvoudige strategie voor een belegger is investeren in indexfondsen. Buffett beveelt iedereen dan ook het S&P 500 indexfonds aan. Door te beleggen in indices wordt het risico beperkt en wordt je vermogen verspreid over veel verschillende aandelen.

Alleen investeren in bedrijven die je kent

Wanneer je iets niet begrijpt, kan je er ook geen geld mee verdienen, aldus Warren Buffett. Het is dus belangrijk om te beleggen in bedrijven en sectoren die je goed kent. Probeer dus je verschillende soorten beleggingen te begrijpen.

Het rente-op-rente effect

Het rente-op-rente effect houdt in dat je je behaalde rendement herinvesteert. Naast rente op je inleg ontvang je het jaar daarna ook rente op de rente. Dit zorgt voor een exponentiële groei van je vermogen. Albert Einstein noemde dit effect dan ook het 8e wereldwonder. Volgens Warren Buffett is dit dé manier om je vermogen te laten groeien. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.