Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Niemand kan voorspellen wat de koersen gaan doen. Hierdoor bestaat altijd het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.
We leggen je in dit artikel uit welke verschillende vormen van beleggingsrisico er zijn en hoe je je beleggingsrisico kunt beperken.
Verschillende vormen van beleggingsrisico
Hoeveel beleggingsrisico je loopt, wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Zo kun je risico lopen doordat de hele markt in een neerwaartse trend zit, maar ook door waardeveranderingen van een bepaalde valuta of een stijgende rente.
Hieronder bespreken we de verschillende soorten risico’s. Als eerste een aantal risico’s die je altijd loopt wanneer je belegt. Daarna komen meer specifieke risicofactoren aan bod.
Onvermijdelijke risico's:
Hieronder bespreken we een aantal onvermijdelijke risico’s. Dit zijn de risico’s die je nu eenmaal altijd loopt wanneer je belegt.
Marktrisico
Als eerste loop je als belegger marktrisico. Marktrisico betekent het risico dat je loopt door een sterke daling in de markt. Dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen in de stemming of het vertrouwen van beleggers.
De kapitaalmarkt, de markt waarop bijvoorbeeld aandelen en obligaties verhandeld worden, is hier erg gevoelig voor. Politieke ontwikkelingen of toekomstverwachtingen kunnen de markt sterk sturen.
Renterisico
Een tweede factor in het beleggingsrisico is de rente. Renterisico is het risico dat de waarde van beleggingen daalt als de rente stijgt. Bij een hoge rente is het aantrekkelijk om te sparen, omdat je dan een hoog rentepercentage ontvangt over je spaargeld.
Beleggen is daardoor minder aantrekkelijk. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar beleggingsproducten daalt, waardoor de prijs zakt. Wanneer de rente stijgt, loop je dus het risico dat je beleggingen minder waard worden.
Zeker bij obligaties speelt het renterisico een grote rol. Obligaties zijn namelijk vrijwel direct gekoppeld aan de rente. Zeker bij obligaties met een hoge duration kan het renterisico zeer bepalend zijn.
Koersrisico
Het koersrisico houdt in dat je risico loopt door de volatiliteit van de koers. Koersen bewegen voortdurend, waardoor je beleggingen op korte termijn meer of minder waard worden. Dit kun je niet voorspellen en daarom loop je altijd het risico dat je beleggingen waarde verliezen door onverwachte beursbewegingen.
Inflatierisico
Ook de inflatie kan een risico vormen bij beleggen. Dit is alleen het geval wanneer de inflatie het rendement overstijgt. Behaal je bijvoorbeeld gemiddeld 2,5% rendement over je beleggingen en de rente stijgt naar 3,5%, dan verlies je vermogen. Je rendement kan de inflatie dan niet bijhouden.
Bij sparen is dit al langere tijd het geval; de rente op je spaarrekening ligt een stuk lager dan de inflatie, waardoor je gespaarde vermogen mettertijd minder waard wordt.
Kredietrisico
Verder loop je als belegger ook kredietrisico. Dit is het risico dat het bedrijf of de staat waarvan je beleggingsproducten hebt gekocht, niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij obligaties ontvang je dan bijvoorbeeld je hoofdsom niet terug en je aandelen kunnen niets meer waard worden. Je rendement daalt daarmee flink.
Specifieke risico’s
Hieronder bespreken we een aantal specifieke beleggingsrisico’s. Deze risico’s zijn vaak bij beginnende beleggers onderbelicht.
Valutarisico
Valutarisico is alleen van toepassing wanneer je beleggingen bezit in een andere valuta dan de euro. In dat geval loop je namelijk het risico dat de andere munteenheid minder waard wordt ten opzichte van de euro. Daardoor kan je belegging minder waard worden. Beleggen in een vreemde valuta brengt dus een extra risico met zich mee.
Waarderingsrisico
Bij het kiezen van aandelen bestaat de kans dat een aandeel is overgewaardeerd of ondergewaardeerd. Je loopt dus het risico dat je een aandeel koopt voor een veel hogere prijs dan wat het echt waard is (intrinsieke waarde). Zo’n veel te hoge aankoopprijs vermindert je rendement.
Liquiditeitsrisico
Het liquiditeitsrisico treedt op wanneer een beleggingsproduct moeilijk verhandelbaar is op de markt. Daardoor kun je een product niet of moeilijk verkopen wanneer je dat zou willen. Je zit dan eigenlijk aan het product vast en kunt nauwelijks inspringen op koersbewegingen.
Concentratierisico
Als laatste bestaat er ook een concentratierisico. Dit risico loop je wanneer je bijvoorbeeld al je vermogen belegt in de aandelen van één bedrijf. Als dat bedrijf failliet gaat ben je in één klap al je vermogen kwijt.
Hoe kun je de risico's beperken?
Na het lezen van al deze risico’s van beleggen vraag je je misschien af waarom mensen überhaupt zouden beleggen. Als eerste staat tegenover risico natuurlijk rendement. Deze twee gaan hand in hand; hoe hoger het risico dat je loopt, hoe meer rendement je ontvangt.
Beperken van onvermijdelijke risico’s
Voor de onvermijdelijke risico’s is het moeilijk om deze te beperken. Het markt-, rente-, koers-, inflatie- en kredietrisico loop je over het algemeen altijd wanneer je belegt. Dit komt doordat deze risico’s worden veroorzaakt door externe factoren.
Een manier die sowieso werkt is alleen te beleggen voor de lange termijn. Op die manier heb je de tijd om eventuele opgelopen verliezen goed te maken.
De mate van risico kunt je wel kiezen. Bijvoorbeeld door te beleggen in een risicoprofiel bij een vermogensbeheerder. De vermogensbeheerder belegt jouw vermogen dan met het door jou gekozen risico. Je kunt vaak kiezen tussen defensief, neutraal, offensief en zeer offensief beleggen. Het risico, en dus het rendement, lopen per categorie op.
Beperken van specifieke risico’s
De specifieke risico’s kun je wel enigszins beperken. Het valutarisico kun je uitsluiten door niet in vreemde valuta’s te beleggen. Dit klinkt vrij logisch en makkelijk om te doen, maar door uitsluitend op de euro te focussen kun je wel minder spreiden.
En spreiden is juist de manier om het concentratierisico tegen te gaan. Ook het kredietrisico kun je op deze manier beperken. Door te beleggen in verschillende producten en bedrijven uit verschillende landen en sectoren, verlaag je het risico dat je je hele vermogen verliest. Wanneer één land of sector in de problemen komt, kun je altijd nog terugvallen op je andere beleggingen.
Een manier om in één klap goed gespreid te beleggen, is middels beleggingsfondsen of ETF’s. Je belegt dan met een transactie in een goed gespreide portefeuille.
Het liquiditeitsrisico en het waarderingsrisico kun je beperken bij je keuze in welke beleggingsproducten te investeren. Op basis van fundamentele analyse kun je bijvoorbeeld de waardering van een aandeel onderzoeken. Hierbij kun je ook het advies van professionals na gaan. Het is dus belangrijk dat je weet en begrijpt waarin je belegt.
Wil je meer lezen over het beperken van beleggingsrisico en veilig beleggen? Lees dan ook eens Hoe kun je veilig beleggen?
Bekijk video Wat is beleggingsrisico?
Deel via social media:
Beleggen: Is het nu een goed instapmoment?
Ontvang het 'gratis e-book' dat +4000 mensen heeft geholpen het beste instapmoment te bepalen.
Meer dan 4.000 beleggers gingen u voor
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.