Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. Is dit een goed moment om te starten met beleggen? Staan de koersen niet te hoog? Of is het juist te onrustig in de markt? Feit is: niemand kan de koersen voorspellen. Wachten op het perfecte instapmoment heeft daarom geen zin. Bij Axento helpen we je graag op weg om te beginnen met beleggen. 

Het instapmoment bij beleggen

Wat is het beste instapmoment om te gaan beleggen? Lees hier alles wat je moet weten.

 • Wat is het beste instapmoment?
 • Hoe wil jij gaan beleggen?
 • Periodiek beleggen
 • Instappen bij Axento

Onrust op de beurs: nu instappen of wachten?

Onrust op de financiële markten is voor veel beleggers reden om niet in te stappen of is zelfs aanleiding om bestaande beleggingen te verkopen. De emotionele gedachte hierachter is dat koersen nog veel verder kunnen dalen. 

Maar niet elke koersdaling leidt direct tot een crisis. Tussentijdse dalingen horen nu eenmaal bij beleggen. Op lange termijn laten beurskoersen een stijgende lijn zien. Zelfs na de grootste dalingen (internetbubbel, kredietcrisis, coronacrisis) zijn de koersen gewoon weer hersteld. Onrust op de beurs is dus geen reden om niet te starten met beleggen. 

Atleet klaar om te starten op een atletiekbaan.

E-book: Is het nu een goed instapmoment?

Ontvang het gratis e-book dat +4000 mensen heeft geholpen om het beste instapmoment te bepalen.

 • Moet ik wel/niet instappen bij onrust op de beurs?
 • Kan ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze bekende valkuilen
 • Zo verlaag je het instaprisico
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Beurzen zijn gestegen: nu beginnen of nog even uitstellen?

Ook sterk gestegen aandelenkoersen zijn voor sommige beleggers aanleiding om het instapmoment uit te stellen. Reden hiervoor is dat zij bang zijn om op de top in te stappen en gelijk een daling voor hun kiezen te krijgen. De achterliggende gedachte van deze beleggers is dat de koersen van aandelen na een sterke stijging wel moeten dalen. 

Dit is echter een bekende valkuil. Een (sterke) stijging op de aandelenbeurzen is op zichzelf namelijk geen voorbode van een koersdaling. Aandelenkoersen kunnen weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar stijgen. Als de economie ook groeit en de winsten van bedrijven meestijgen, dan zijn hogere koersen uit economisch oogpunt prima te rechtvaardigen.

Man die een trap op loopt.

Vermijd de vicieuze cirkel

Als vermogensbeheerder zien we beginnende beleggers vaak in een vicieuze cirkel terecht komen. 

 • Als de koersen sterk zijn gestegen, stappen zij niet in omdat ze bang zijn om op een toppunt in te stappen;
 • Als de koersen sterk zijn gedaald, durven zij niet in te stappen omdat ze verwachten dat het nog veel verder kan dalen.

De uitkomst is dat je op die manier uiteindelijk nooit begint met beleggen. Wie blijft wachten op een goed moment om te beleggen, stapt uiteindelijk nooit in.

Vicieuze cirkel bij het instappen in de markt.
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim €400 miljoen voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw uitgeroepen tot Beste Keuze door IEX.nl

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Tijd is belangrijker dan timing

Een goed rendement wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment.

Wacht dus niet op het juiste moment, maar begin. Je profiteert dan van het rendement op rendement effect van beleggen en met een lange horizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.”

Pols met een horloge.

Het perfecte instapmoment bestaat niet

Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment. Maar in de praktijk bestaat het ideale instapmoment eigenlijk niet. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen. 

Het gevolg van te lang wachten met instappen, is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is misschien wel als je het geld hebt.

Man met rugzak die in de trein stapt.

Periodiek beleggen

Twijfel je toch nog over het instapmoment? Dan kan periodiek beleggen een uitkomst bieden. Periodiek beleggen houdt in dat je periodiek (per maand of kwartaal bijvoorbeeld) een vast bedrag belegt. Door periodiek beleggen creëer je meerdere instapmomenten. Zo loop je niet het risico dat je net op het verkeerde moment instapt. 

Periodiek beleggen

Vrouw met telefoon voor een wolkenkrabber.

Instappen bij Axento

Bij Axento hebben we beleggen heel eenvoudig gemaakt. Je kunt bij ons instappen vanaf €7.500. Vervolgens kun je ervoor kiezen om jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks geld naar je beleggingsrekening over te boeken, zonder extra kosten. Axento belegt je vermogen in ETF’s en beleggingsfondsen die rekening houden met duurzaamheid. Zo heb je er zelf geen omkijken naar én kun je goedkoop periodiek beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen. 

Ontvang onze brochure

Vrouw met telefoon die zit op de reling van een brug

De persoonlijke beleggingsrekening

Met een persoonlijke beleggingsrekening bij Axento beleg jij voor al jouw doelen. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen. Vooraf bepaal je zelf hoeveel risico je wilt en kunt lopen en wij doen de rest. Zo komen jouw doelen binnen handbereik.

 • Keuze uit 4 verschillende risicoprofielen
 • Fondsen en ETF's met lage kosten, die rekening houden met duurzaamheid
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • 24/7 inzicht in je beleggingen via onze app
 • Periodiek beleggen zonder transactiekosten
 • Geld opnemen wanneer je wilt
 • Veilig onder toezicht van de AFM en DNB
   

Open een rekening

Hand met telefoon met de Axento app open.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

In één keer instappen of spreiden?

In één keer instappen of spreiden?

De angst voor het kiezen van een verkeerd instapmoment is voor veel mensen een grote drempel om te starten met beleggen. Kun je beter in één keer al je vermogen beleggen of is spreiden verstandiger?
 

In één keer instappen of spreiden?

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn

Snel geld willen verdienen met beleggen is niet verstandig. We raden altijd aan om alleen te beleggen met geld dat je voor een langere tijd kunt missen. Waarom eigenlijk? Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief rendement.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Veel mensen willen wel starten met beleggen, maar twijfelen of het moment wel juist is. Het blijkt vaak onverstandig om je daar druk over te maken. Het beste moment om te beginnen is namelijk niet vooraf te bepalen. 

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om nu te beleggen?

Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market',  maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment. 

 

Wacht dus niet op het perfecte moment, maar begin. Je profiteert dan van het rendement-op-rendement effect van beleggen en met een lange beleggingshorizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: "Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat".  

 

Wees je wel bewust van de risico's die bij beleggen horen. Zorg ook dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.

Nu beleggen of wachten?

Heb je geld om te beleggen? Dan kun je het beste nu beleggen. Het perfecte instapmoment bestaat namelijk niet. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen.

 

Daarnaast wordt een goed rendement bepaald door 'time in the market' en niet door 'timing the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het beste instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment. 

Nu beleggen of helemaal niet?

Wanneer je er het geld voor hebt, kan nu beleggen verstandig zijn. Wanneer je geld over hebt en dit langere tijd niet nodig hebt maar er niets mee doet, wordt het door inflatie steeds minder waard. Met beleggen loop je risico, maar in ruil hiervoor mag je rendement verwachten. 

 

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Daarnaast kun je eenvoudig periodiek beleggen, zonder transactiekosten. 

Waar kun je nu het beste in beleggen?

Waar je nu het beste in kunt beleggen, hangt af van je persoonlijke situatie en doelen. Beleg je voor de lange termijn voor een bepaald doel zoals je pensioen, dan kun je bijvoorbeeld beleggen in ETF's of een combinatie van aandelen en obligaties. 

 

Sommige beleggers nemen graag risico en willen actief handelen. Voor deze beleggers zijn producten als opties of CFD's interessant. Let wel dat het risico van deze beleggingsproducten erg hoog is. 

 

Waar kun je het beste in beleggen in 2023?

Er zijn talloze producten om in te beleggen.Ook in 2023 zijn aandelen, obligaties en ETF's de bekendste beleggingsproducten. Bij beleggen is het raadzaam om niet één product te kiezen, maar je vermogen te spreiden. Koop dus niet één aandeel, maar beleg in meerdere bedrijven. Wanneer je in een ETF belegt, is je vermogen automatisch goed gespreid. Zo kun je met een klein bedrag in honderden bedrijven tegelijk beleggen. 

Wat gaan aandelen doen in 2023?

Het is lastig om op korte termijn te voorspellen wat de aandelen gaan doen. Op basis van de economische data verwachten wij dat de economie gestaag blijft groeien en dat inflatie verder afkoelt. Dit biedt ruimte voor een verdere stijging van winstverwachtingen en beurskoersen. 

Wat levert het meeste rendement op?

Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Zo hebben aandelen een hoger verwacht rendement dan obligaties. Daartegenover staat dat aandelen tussentijds grotere schommelingen hebben.

Hoe moet je beginnen met beleggen?

Je kunt beginnen met beleggen door een rekening te openen bij een broker of vermogensbeheerder. Maak wel van tevoren een plan: met hoeveel geld kun je beleggen, hoelang kun je het geld missen en wat is je beleggingsdoel? 

 

Een vermogensbeheerder kan je helpen bij beginnen met beleggen. 

 

Benieuwd naar wat Axento vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Het team van Axento is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:30 via 0299-796061. Mailen kan natuurlijk ook naar: info@axento.nl. 

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Wanneer je er het geld voor hebt, kun je beginnen met beleggen. Heb je genoeg geld apart staan, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen. Het zit namelijk zo: hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een mooi rendement. 

 

Bij Axento kun je beginnen met beleggen vanaf €7.500. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Nicole Tol