Sparen is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld om een buffertje op te bouwen, voor een vakantie of een nieuwe auto. Heb je echter een doel op de lange termijn? Dan kan beleggen interessanter zijn. Met beleggen kun je op de lange termijn namelijk een hoger rendement behalen. Hier staat ook een hoger risico tegenover.
Door te sparen zet je geld apart op een spaarrekening bij een bank. In ruil daarvoor ontvang je van de bank spaarrente.
Het grote voordeel van sparen, is dat het veilig is. Je geld staat bij de bank en je kunt er altijd direct bij. Wanneer een bank failliet gaat, dan garandeert het depositogarantiestelsel dat je je spaargeld tot € 100.000,- terugkrijgt.
Het nadeel van sparen is dat het weinig oplevert. Zolang de spaarrente lager is dan de gemiddelde inflatie, wordt je spaargeld ieder jaar minder waard.
Je vermogen wordt door ons beheerd op een beleggingsrekening op jouw naam. Zo blijven je beleggingen altijd van jou, ongeacht wat er met ons gebeurt. Het geld op je rekening valt onder het depositogarantiestelsel.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Beleggen is het investeren van geld met als doel om het op lange termijn meer waard te laten worden. Bij beleggen neem je een hoger risico, in ruil voor een hoger verwacht rendement op je vermogen.
Het belangrijkste voordeel van beleggen is de kans op een hoger rendement op lange termijn. Op een eenvoudige manier kan je vermogen meer waard worden.
Het nadeel van beleggen is dat je risico loopt. Zonder risico immers geen rendement. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen op onze risicopagina.
Twijfel je of sparen of beleggen beter bij je past? Je hoeft niet te kiezen. Een combinatie van sparen en beleggen werkt vaak het beste.
je een spaarbuffer wilt opbouwen
Heb je nog geen buffer? Dan is het belangrijk om deze eerst bij elkaar te sparen. Je wilt natuurlijk niet in financiële problemen komen wanneer er onvoorziene uitgaven op je pad komen.
je spaart voor een doel op de korte termijn
Daarnaast is het handig om te sparen voor doelen die in de nabije toekomst liggen. Wil je bijvoorbeeld binnenkort op vakantie of ga je je woning verbouwen? Houd dit geld dan op je spaarrekening.
je vermogen wilt opbouwen voor een doel op lange termijn
Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Op korte termijn is het risico dat je geld minder waard wordt te groot. Daarom is het verstandig om alleen met geld te beleggen dat je voor een langere tijd (denk aan minimaal 3 jaar) kunt missen. Zo kun je vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld je pensioen, de studie van je kinderen of om eerder te stoppen met werken.
je op zoek bent naar een hoger rendement
Wil je je geld voor je laten werken? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Met beleggen kun je een hoger rendement behalen, doordat je meer risico neemt. Over het algemeen geldt; hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement.
Waar je ook voor wilt beleggen, bij Axento kun je terecht. Kies het type rekening dat bij jou past. Wij spreiden jouw vermogen wereldwijd over ETF’s en beleggingsfondsen voor een optimaal rendement.
Meest gekozen
Persoonlijke rekening
Beleggen voor jezelf of samen met iemand anders | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Zakelijke rekening
Beleggen op naam van je bedrijf | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Pensioenrekening
Beleggen voor een zorgeloos pensioen | |
Periodiek inleggen zonder transactiekosten | |
Profiteren van belastingvoordelen |
Een slimme manier om te starten is om je geld te laten beleggen. Bij Axento helpen we je graag op weg. Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Vervolgens nemen wij het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen.
Zo kun je eenvoudig beginnen met beleggen, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Starten kan al vanaf € 7.500. Daarnaast kun je zonder extra kosten bijstorten of onttrekken wanneer jij dat wilt.
Het is altijd goed om wat geld achter de hand te hebben. Met deze buffer kun je onvoorziene uitgaven opvangen of sparen voor een grote uitgave in de toekomst. Sparen is hiervoor dé oplossing. Lees hier hoe het precies werkt en welke mogelijkheden er zijn.
Nederland is een echt spaarland. Maar hoeveel spaargeld is normaal? En hoeveel spaargeld heb je minimaal nodig? Lees hier precies hoeveel spaargeld men gemiddeld heeft in Nederland en hoe je kunt berekenen hoeveel spaargeld je zelf nodig hebt.
Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze meer met hun geld willen doen dan het stil laten staan op een spaarrekening. Beleggen kan een goed alternatief zijn. Wat zijn de verschillen tussen sparen en beleggen? En wanneer is welke optie geschikt?
Beleggen doe je met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat je vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.