Sparen of beleggen?

Sparen is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld om een buffertje op te bouwen, voor een vakantie of een nieuwe auto. Heb je echter een doel op de lange termijn? Dan kan beleggen interessanter zijn. Met beleggen kun je op de lange termijn namelijk een hoger rendement behalen. Hier staat ook een hoger risico tegenover. 

Sparen of beleggen?

Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen. Lees hier alles over de afweging tussen sparen en beleggen. 

 • Wat is sparen?
 • Wat is beleggen?
 • Wat is het beste?
 • Je geld laten beleggen.

Wat is sparen?

Door te sparen zet je geld apart op een spaarrekening bij een bank. In ruil daarvoor ontvang je van de bank spaarrente. 

Voordelen

Het grote voordeel van sparen, is dat het veilig is. Je geld staat bij de bank en je kunt er altijd direct bij. Wanneer een bank failliet gaat, dan garandeert het Depositogarantiestelsel dat je je spaargeld tot €100.000,- terug krijgt. 

Nadelen

Het nadeel van sparen is dat het weinig oplevert. Zolang de spaarrente lager is dan de gemiddelde inflatie, wordt je spaargeld ieder jaar minder waard. 

Man in kantoor die lacht naar camera.

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met als doel om het op lange termijn meer waard te laten worden. Bij beleggen neem je een hoger risico, in ruil voor een hoger verwacht rendement op je vermogen.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van beleggen is de kans op een hoger rendement op lange termijn. Op een eenvoudige manier kan je vermogen meer waard worden. 

Nadelen

Het nadeel van beleggen is dat je risico loopt. Zonder risico immers geen rendement. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vrouw met telefoon buiten die leunt tegen muur.

Gratis e-book: Sparen of beleggen?

 • Nederland spaarland: waarom?
 • Sparen of beleggen: wat is het beste?
 • Hoe werkt beleggen?
 • Voor- en nadelen van beleggen
 • Checklist: wat past bij jou?
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Sparen of beleggen: wat is het beste?

Twijfel je of sparen of beleggen beter bij je past? Je hoeft niet te kiezen. Een combinatie van sparen en beleggen werkt vaak het beste. 

Sparen is een goed idee wanneer:


je een spaarbuffer wilt opbouwen 
Heb je nog geen buffer? Dan is het belangrijk om deze eerst bij elkaar te sparen. Je wilt natuurlijk niet in financiële problemen komen wanneer er onvoorziene uitgaven op je pad komen. 

je spaart voor een doel op de korte termijn
Daarnaast is het handig om te sparen voor doelen die in de nabije toekomst liggen. Wil je bijvoorbeeld binnenkort op vakantie of ga je je woning verbouwen? Houd dit geld dan op je spaarrekening. 

Man en vrouw die samen kijken naar papieren.

Beleggen is interessant wanneer:
 

je vermogen wilt opbouwen voor een doel op lange termijn
Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Op korte termijn is het risico dat je geld minder waard wordt te groot. Daarom is het verstandig om alleen met geld te beleggen dat je voor een langere tijd (denk aan minimaal 3 jaar) kunt missen. Zo kun je vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld je pensioen, de studie van je kinderen of om eerder te stoppen met werken.

je op zoek bent naar een hoger rendement
Wil je je geld voor je laten werken? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Met beleggen kun je een hoger rendement behalen, doordat je meer risico neemt. Over het algemeen geldt; hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement.

Man en vrouw die zitten en kijken naar een laptop.

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Begin eenvoudig, laat voor je beleggen

Een slimme manier om te starten is om je geld te laten beleggen. Bij Axento helpen we je graag op weg. Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Vervolgens nemen wij het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen.

Zo kun je eenvoudig beginnen met beleggen, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Starten kan al vanaf €7.500. Daarnaast kun je zonder extra kosten bijstorten of onttrekken wanneer jij dat wilt. 
 

Open een rekening      Ontvang onze brochure

Drie zakenmensen in een meeting kijkend naar laptop.
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw uitgeroepen tot Beste Keuze door IEX.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat is sparen en hoe werkt het?

Wat is sparen en hoe werkt het?

Het is altijd goed om wat geld achter de hand te hebben. Met deze buffer kun je onvoorziene uitgaven opvangen of sparen voor een grote uitgave in de toekomst. Sparen is hiervoor dé oplossing. Lees hier hoe het precies werkt en welke mogelijkheden er zijn.

Wat is sparen en hoe werkt het?

Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?

Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?

Nederland is een echt spaarland. Maar hoeveel spaargeld is normaal? En hoeveel spaargeld heb je minimaal nodig? Lees hier precies hoeveel spaargeld men gemiddeld heeft in Nederland en hoe je kunt berekenen hoeveel spaargeld je zelf nodig hebt. 

Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?

Sparen of beleggen: wat is het beste?

Sparen of beleggen: wat is het beste?

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze meer met hun geld willen doen dan het stil laten staan op een spaarrekening. Beleggen kan een goed alternatief zijn. Wat zijn de verschillen tussen sparen en beleggen? Wanneer is sparen handig en wanneer juist beleggen?

Sparen of beleggen: wat is het beste?

Veelgestelde vragen

Wat is beter: beleggen of sparen?

Wil je meer rendement op je vermogen maken, dan is beleggen verstandig. Hier staan echter wel risico's tegenover. Dus heb je geen geld dat je langere tijd kunt missen? Dan is sparen verstandiger. 

 

Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen sparen of beleggen. Juist een combinatie van sparen voor onvoorziene uitgaven en beleggen voor vermogensgroei, is voor veel mensen een goede oplossing. 

 

Bij Axento kun je al beginnen met beleggen vanaf €7.500. Ook hebben we periodiek beleggen heel eenvoudig gemaakt: je kunt bijvoorbeeld elke week, maand of kwartaal een bedrag overmaken naar je beleggingsrekening overmaken, zonder transactiekosten. 

Is beleggen ook sparen?

Beleggen is niet hetzelfde als sparen. Er zijn een aantal overeenkomsten, zo zet je geld apart voor later. Met beleggen loop je echter meer risico. In ruil daarvoor mag je een hoger rendement verwachten dan op de spaarrekening. 

 

Bouw dus voordat je gaat beleggen, eerst een spaarbuffer op. Op de website van het Nibud kun je eenvoudig berekenen hoe groot jouw buffer moet zijn. Met het geld dat je daarna nog over hebt, kun je gaan beleggen om je vermogen te laten groeien. 

Waarom zou je niet beleggen?

De spaarrente is laag en de inflatie is nog steeds hoog. Als je buffer groot genoeg is en je daarnaast geld hebt dat je langere tijd kunt missen, waarom zou je dan niet beleggen?

 

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat gebrek aan kennis de voornaamste reden om niet te beleggen was. Dit is echter geen reden om niet te beleggen: tegenwoordig kun je het beleggen ook vanaf kleinere bedragen uitbesteden. 

 

Bij Axento kun je je vermogen al laten beleggen vanaf €7.500. Daarnaast hebben we periodiek beleggen heel eenvoudig gemaakt: elke week nemen we je periodieke stortingen mee in je portefeuille, zonder extra transactiekosten. 

 

Let op. Aan beleggen zijn kosten en risico's verbonden.

Kun je in de schulden komen door te beleggen?

Wanneer je met je eigen vermogen in aandelen, obligaties of ETF's belegt, kun je niet in de schulden komen: op deze manier kun je namelijk nooit meer dan je eigen inleg verliezen. 

Als je belegt met geleend geld, kun je in de schulden komen door te beleggen. Daarom raden wij aan om alleen met geld te beleggen dat je zelf langere tijd kunt missen. 

Bij complexere vormen van beleggen, zoals het uitschrijven van opties, kun je in theorie ook meer kwijtraken dan je inleg. 

Bij Axento beleggen we uitsluitend in aandelen en obligaties middels ETF's en beleggingsfondsen. Je vermogen is gespreid over meer dan 2.000 verschillende aandelen en obligaties wereldwijd. Bovendien zijn alle beleggingen duurzaam en daarmee voorbereid op de toekomst.

Hoelang moet je beleggen?

Beleggen doe je voor de lange termijn. In principe kun je beleggingen echter altijd aan- en verkopen, dus er is geen periode dat je geld vaststaat. 

 

Toch is het niet verstandig om te beleggen met geld dat je binnen 3 jaar nodig hebt. Het liefste beleg je voor minstens 10 jaar. Want hoe langer je belegt, des te groter de kans op een mooi rendement. 

Wat is het risico van sparen?

De belangrijkste risico's van sparen zijn het risico dat de bank waar je spaart failliet gaat, en het risico dat je geld door inflatie naarmate de tijd vordert, steeds minder waard wordt. 

 

In Nederland is je geld tot €100.000,- per bank beschermd door het depositogarantiestelse, mocht een bank failliet gaan. Heb je minder dan €100.000 op je spaarrekening staan, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Heb je meer dan een ton aan spaargeld, dan kun je je bank over verschillende banken verspreiden om te voorkomen dat je geld kwijtraakt in geval van faillissement.

 

Het andere risico van sparen is dat het geld steeds minder waard wordt door de inflatie. Dat houdt in dat het geld op je rekening gelijk blijft, maar je er steeds minder van kunt kopen. 

 

Heb je genoeg geld op je spaarrekening staan en heb je daarnaast nog geld over dat je langere tijd kunt missen? Dan kan het lonen om te gaan beleggen: zo kan je vermogen meegroeien met de economie. Bij beleggen loop je wel meer risico dan bij sparen. 

 

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Wij nemen het beleggen en alles daaromeen voor je uit handen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en kun je ongemerkt een mooi vermogen opbouwen. 

Wat levert sparen/beleggen op?

Sparen levert niets op, beleggen in aandelen kan zo'n 7% rendement per jaar opleveren. Houd er echter wel rekening mee dat beleggen niet zonder risico's is.

 

De geschiedenis laat een stijgende trend bij aandelen zien (gemiddeld zo'n 7% per jaar), maar tussentijds kunnen veel schommelingen plaatsvinden. Ga dus niet beleggen met geld dat je binnen 3 jaar nodig hebt, maar beleg het liefste voor minstens 10 jaar. 

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Nicole Tol