Tablet met verschillende beleggingskoersen erop afgebeeld

Wat is de koers en hoe wordt de koers bepaald?

Wanneer je het hebt over beleggen, lijkt de koers het enige te zijn dat telt. Daar hangen alle beleggingsbeslissingen vanaf. Maar wat is de koers eigenlijk? En hoe wordt de koers bepaald? In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is de koers?

De koers is de prijs van een product op dat moment. Met betrekking tot beleggen kan dit dus de prijs zijn van aandelenobligatiesfondsen of indices. Er is dus niet één koers, alle verschillende effecten hebben verschillende koersen.

De koers van een product staat niet vast. Kijk je bijvoorbeeld naar de AEX koers of aandelenkoersen, dan zie je dat deze continu veranderen. Hoe dat komt leggen we hieronder uit.

Hoe wordt de koers bepaald?

De koers komt tot stand door de vraag naar en het aanbod van een bepaald product. Wanneer de vraag naar een product hoog is,  maar het aanbod blijft gelijk, dan zal de prijs ervan stijgen. Ook wanneer het aanbod van een product daalt, maar de vraag blijft hetzelfde, stijgen de prijzen.

Voor dalende prijzen geldt het tegenovergestelde; dan daalt de vraag of stijgt het aanbod.

De vraag naar bepaalde effecten kan variëren om verschillende redenen. Voorbeelden hiervan zijn de prestaties van het bedrijf, de algemene economische trend of het beleggersvertrouwen.

We geven hieronder een voorbeeld om het wat duidelijker te maken.

Voorbeeld

Aandeel X heeft een koers van € 18. Het bedrijf achter aandeel X, bedrijf X, doet het heel goed. De productie draait op volle toeren en bedrijf X maakt winst. Beleggers merken dat het bedrijf groeit. Daarom willen veel beleggers graag een aandeel X kopen.

Iemand met aandeel X in zijn bezit merkt dat er grote vraag is naar zijn aandeel. Hij verwacht dat hij er wel een hoger bedrag dan de actuele koers voor kan krijgen en vraagt €20 euro voor zijn aandeel. Door de positieve beoordeling van aandeel X is een andere belegger bereid om inderdaad €20 te betalen voor aandeel X. Wanneer deze transactie heeft plaatsgevonden, is de nieuwe koers van aandeel X €20.

In werkelijkheid vinden er duizenden transacties per dag plaats. Bij elke transactie wordt gezocht naar een evenwichtsprijs tussen koper en verkoper. Dit gebeurt razendsnel. Daardoor verandert de koers van een aandeel van moment tot moment.

Koerswinst

De veranderende prijzen van effecten kunnen invloed hebben op je uiteindelijke rendement. Je rendement wordt namelijk deels bepaald door de koerswinst.

Koerswinst betekent de winst die je maakt door het verschil in aan- en verkoopprijs van effecten. Het is de bedoeling dat je een effect voor een hoger bedrag verkoopt dan waarvoor je het hebt gekocht. Op die manier maak je winst.

Dat kan op korte termijn, maar daar zit een hoog risico aan verbonden. Op de lange termijn volgen koersen vrijwel altijd een positieve trend. Door te beleggen voor de lange termijn, ben je dus bijna altijd verzekerd van een mooie koerswinst.

Bekijk video Wat is de koers en hoe wordt de koers bepaald?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.