Getekende stier voor een achtergrond met lijnen

Wat is een bull market?

Als je langs Wall Street loopt of op het Beursplein in Amsterdam zul je hem ongetwijfeld tegenkomen: de stier. Deze stier staat voor de bull market: een positief gestemde markt waar de koersen stijgen. Het is een term die het sentiment op de beurs en de situatie van de markt weergeeft. 

In dit artikel bespreken we wat een bull market betekent, hoe een bull market wordt veroorzaakt en hoe je het beste kunt beleggen tijdens een bull market. Daarnaast bespreken we de grootste bull run allertijden.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Bull market betekenis

We spreken van een bull market wanneer het sentiment op de markt positief is en koersen blijven stijgen. Beleggers hebben dan veel vertrouwen in de toekomst. Beleggen wordt aantrekkelijk, waardoor steeds meer mensen aandelen en andere effecten willen kopen. Daardoor stijgen de koersen.

Meestal wordt een stijging van koersen van 20% aangehouden als indicatie van een bull market. Hierbij kunnen ook korte dalingen voorkomen. Zolang deze dalingen niet groter zijn dan 20% en wanneer de markt daarna weer blijft stijgen, is er nog steeds sprake van een bull market.

Bull is de Engelse vertaling voor stier. Een bull market is dus vernoemd naar een stier. Dat komt omdat een stier met zijn hoorns omhoog zijn prooi aanvalt. Dit is vergelijkbaar met de stijgende koersen in een bull market. 

Een bull market is het tegenovergestelde van een bear market. Een bear market is een markt waarin het sentiment negatief is. De koersen dalen en beleggers zijn somber gesteld over de toekomst. Lees daarover meer in ons artikel: Wat is een bear market?

Waardoor wordt een bull market veroorzaakt?

Een bull market ontstaat vaak wanneer de economie groeit. Dit gaat gepaard met:

  • Afnemende werkloosheid
  • Een groter besteedbaar inkomen
  • Hogere economische activiteit
  • Stijgende winstgevendheid van ondernemingen.

Wanneer het vertrouwen in de financiële markten door de aantrekkende economie stijgt, dan ontstaat een bull market.

Hoe beleggen tijdens een bull market?

Hoe kun je profiteren van de stijgende koersen tijdens een bull market? Dat is eigenlijk erg simpel. De beste optie is om je bestaande beleggingen vast te houden. Door de stijgende markt profiteer je dan van de prijsstijging van je beleggingen.

Ben je nog niet belegd? Dan kun je ook in een bull market beginnen met beleggen, wanneer je verwacht dat de koersen nog verder gaan stijgen. In zo’n geval kun je het beste de trend van de markt volgen.

Bull run record

Een bullrun houdt in dat de koersen binnen een korte periode met een hoog tempo stijgen.

De langste bull run aller tijden is de bull run van de S&P 500 tussen 2009 en 2020. 

Bron: Google Financiën S&P 500 Index

Zoals je hierboven kunt zien is er 11 jaar lang een constante stijging geweest bij de S&P 500 index. In deze periode heeft deze index meer dan 400% gewonnen. Deze bull run eindigde door de Corona crisis in maart 2020. Hierbij daalde deze index met 33.9% tussen 19 februari 2020 en 23 maart 2020. 

Deze bear market was echter van korte duur. Kort daarna volgde namelijk een bull run die tot een recordhoogte kwam in augustus 2020. Deze stijging zie je op de afbeelding direct na de bull run. 

De Charging Bull

Zowel op Wall Street in New York als op het Beursplein in Amsterdam is de bronzen stier te zien. Dit kunstwerk werd in de Verenigde Staten in 1989 als kerstcadeau voor de inwoners van New York onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange geplaatst. Later werd het beeld verplaatst naar Bowling Green Park.

Ook op het Beursplein in Amsterdam is de bronzen stier sinds 2012 te bewonderen. Het standbeeld moest de financiële wereld er na een crisis figuurlijk weer bovenop helpen, vandaar de verbeelding van de bull market. 

Bekijk video Wat is een bull market?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.