Zelfstandige zonder pensioen

Zzp'ers en zelfstandig ondernemers moeten zelf voor hun pensioen zorgen, maar denken daar vaak nog niet over na. Het pensioen is immers nog ver weg en dat zijn zorgen voor later. 

Het is echter verstandig om dit wel te doen: hoe eerder je begint, des te meer je op kunt bouwen en hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen om jouw gewenste pensioenbedrag te bereiken.

Pensioen voor zzp'ers

Voor zzp'ers is het noodzakelijk om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

 • In box 1 of box 3
 • Begin zo vroeg mogelijk
 • Beleggen kan meer opleveren
 • Flexibiliteit is belangrijk

Hoe bouw je pensioen op als zzp'er?

Ben je zzp'er en wil je pensioen opbouwen? Dat kan op twee manieren: in box 1 of box 3. Hieronder staan de belangrijkste verschillen.

Box 1 - met belastingvoordeel

In box 1 bouw je vermogen op met belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of pensioenrekening. Dat kan zowel door te sparen als te beleggen. 

 • Je kunt storten wat je wilt, maar niet meer dan je jaarruimte
 • Je inleg is aftrekbaar en je betaalt geen vermogensbelasting
 • Je vermogen staat vast tot je pensioendatum

Pensioenrekening

man en vrouw zittend in bank kijkend naar laptop op schoot van man

Box 3 - vrij opneembaar

In box 3 bouw je vermogen op zonder regels en voorwaarden. Vergelijk het met een spaar- of betaalrekening waarop je vrij bent om te doen wat je wilt.

 • Je kunt onbeperkt storten en geld opnemen
 • Geen belastingvoordeel, maar niet gebonden aan fiscale regels
 • Het geld kun je ook voor andere doeleinden gebruiken

Persoonlijke rekening

Vrouw zit in bank met telefoon in hand en man ligt op haar schoot met tablet in handen

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoewerktpensioenbeleggen?
 • Wat zijn devoordelen?
 • Wat zijn despelregels?
 • Pensioenbeleggen bijAxento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Pensioentips voor zzp'ers

Penisoen opbouwen is noodzakelijk voor zzp'ers. Hieronder staan een aantal belangrijke tips voor zzp'ers.

Begin zo vroeg mogelijk

Hoe eerder je start met geld opzij zetten, hoe beter! Stel dat je elke maand 100 euro opzij zet vanaf je 20e, dan heb je 250.000 euro opgebouwd als je 60 bent. Zet je pas vanaf je 40e maandelijks een bedrag van 100 euro opzij, dan heb je 50.000 euro opgebouwd als je 60 bent. Het loont dus om vroeg te beginnen.

Beleggen levert meer op

In bovenstaand voorbeeld is gerekend met een rendement van 7%. Dit rendement kan met sparen bij lange na niet worden behaald. Het is daarom verstandiger om te gaan beleggen. Zeker als je een beleggingsdoel hebt dat nog ver weg ligt zoals je pensioen. Let wel: beleggen is niet zonder risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Flexibiliteit is belangrijk

Omdat je inkomen als ZZP’er van tijd tot tijd kan verschillen, is het prettig als je niet vastzit aan een periodieke maandelijkse of jaarlijkse inleg. Mocht je even krap komen te zitten, dan kun je de inleg altijd even stop zetten of verlagen. Bij Axento zit je nergens aan vast en kun je inleggen wat je wilt.

Man zit in kleermakerszit op de bank met laptop in hand, voor hem staat een houten tafel met notitieboekjes, een kop koffie en een telefoon.
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl.

Voordelen van de Axento pensioenrekening

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen.

 • Jouw persoonlijke pensioenpotje
 • Je profiteert van belastingvoordelen
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • Periodiek inleggen zonder transactiekosten
 • Automatische risico-afbouw richting je pensioendatum
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB
   

Bekijk de pensioenrekening

Man zit in bank kijkend naar een tablet in zijn hand en tikt daarop

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Wat moet een zzp'er per maand apart leggen voor pensioen?

Een zzp'er heeft na zijn pensioen enkel recht op AOW. Daarom moet hij of zij zelf extra pensioen opbouwen. Hoeveel dit is, hangt onder andere af van het gewenste inkomen na het pensioen, hoelang de zzp'er nog tijd heeft om pensioen op te bouwen en hoeveel rendement de zzp'er maakt met het geld dat hij of zij apart zet. Hierom is het belangrijk om op tijd over je pensioen na te denken, vooral wanneer je zelfstandig ondernemer of zzp'er bengt.

 

Axento vermogensbeheer kan je hierbij helpen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoeveel zzp'ers hebben een goed pensioen?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kwart van de zzp'ers nog niet geregeld heeft voor zijn pensioen. Dit komt doordat zzp'ers zelf voor hun pensioen moeten zorgen. Het is belangrijk om hier op tijd over na te denken. Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen, of liever beleggen? 

 

Bij Axento hebben we pensioenbeleggen heel eenvoudig gemaakt. Met een pensioenrekening profiteer je van het rendement van beleggen op de lange termijn én van belastingvoordelen. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe bouw je pensioen op als zzp'er?

Je bouwt als zzp'er geen pensioen op via een werkgever. Hier moet je zelf voor zorgen. Je kunt een lijfrenteverzekering afluisten, maar je kunt er ook voor kiezen om pensioen op te bouwen via een bancaire lijfrente. Je kunt er dan voor kiezen om te sparen of te beleggen voor je pensioen. 

Hoeveel mag je als zzp'er zelf opbouwen voor pensioen?

In principe mag je als zzp'er zoveel pensioen opbouwen als je zelf wilt. Dit mag echter niet allemaal via een lijfrente. Op een lijfrente mag je nooit meer dan de jaarruimte storten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je inkomen, dit kun je gemakkelijk berekenen op de website van de Belastingdienst. 

Is pensioen aftrekbaar voor zzp'ers?

Zzp'ers bouwen geen pensioen op via een werkgever en moeten daar dus zelf voor zorgen. Om zzp'ers hierbij te helpen, heeft de overheid de jaarruimte in het leven geroepen. Met dit bedrag mogen zzp'ers jaarlijks op een fiscaalvriendelijke manier pensioen opbouwen via een lijfrente. Het bedrag dat op de lijfrene wordt gestort, kan worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Daarna wordt over het bedrag op de lijfrente geen vermogensbelasting betaald. Pas vanaf de uitkeringsfase, dus na het pensioen, betaal je dan inkomstenbelasting. 

Wat gebeurt er met je pensioen als je zzp'er wordt?

Als je zzp'er wordt, dan bouw je geen pensioen meer op via de werkgever. Het pensioen dat al is opgebouwd blijft staan, maar over de jaren die je als zzp'er werkt, moet je zelf voor je pensioen zorgen. Dit kan door sparen of beleggen, via box 1 of box 3. 

 

Bij Axento kun je via box 1 en box 3 beleggen voor je pensioen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Is pensioen verplicht voor zpp'ers?

Niet voor elke groep zzp'ers geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Dit kun je navragen bij een eventuele vakvereniging. 

 

Juist omdat pensioen niet verplicht is voor zzp'ers, is het belangrijk om er op tijd over na te denken. Zo voorkom je dat je inkomen terugvalt wanneer je als zzp'er met pensioen gaat. 

 

Bij Axento kun je eenvoudig beleggen voor je pensioen. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe kan ik het beste pensioen opbouwen als zzp'er?

Als zzp'er kun je pensioen opbouwen op verschillende manieren. Zo kun je privé sparen of beleggen, pensioen opbouwen via een lijfrenteverzekering, of via een bancaire lijfrente. Ook via een bancaire lijfrente kun je kiezen tussen sparen of beleggen. Het risico van beleggen is hoger, maar hiermee kun je uiteindelijk meer rendement maken dan op de spaarrekening.

 

Bij Axento kun je beleggen via box 1 en box 3. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen volledig voor je uit handen. Zo kun jij alle tijd in je onderneming stoppen. Neem voor meer informatie contact op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Je jaarruimte bereken je eenvoudig op de website van de website van de belastingdienst.

 

Hulp nodig?

Wij helpen je graag bij het bereken van je jaarruimte. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

 

Wat heb je nodig?

Om je jaarruimte te berekenen heb je inkomensgegevens nodig. Deze vind je terug in je jaaropgave of aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast heb je je zogenaamde 'Factor A' nodig. Deze vind je op het uniform pensioenoverzicht (UPO). Die kun je eenvoudig opvragen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Sanne Kwakman