Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn

Veilig beleggen. Dat doe je alleen met geld dat je in principe langere tijd niet nodig hebt. Een minimum termijn is er eigenlijk niet. 

Wij gebruiken daarom deze vuistregel: Bij beleggen spreken we bij een lange termijn over minstens 10 jaar. In dit artikel leggen we uit waarom een lange horizon zo belangrijk is.

Lees hier meer over veilig beleggen.

Alles weten over instappen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Beleggen doe je voor de lange termijn

Lange termijn verlaagt je risico

Over de lange termijn laten aandelenkoersen een stijgende trend zien. Maar tussentijds vinden ook koersdalingen plaats. Natuurlijk is dat als belegger niet prettig, maar het hoort er nu eenmaal bij. 

Je kunt een daling van de koersen niet voorkomen bij beleggen. Wat wel helpt, is het hebben van een lange beleggingshorizon. Die zorgt ervoor dat je de tijd hebt om je verlies weer goed te maken. 

Na een koersdaling, is er altijd herstel. Dat zien we in het verleden steeds gebeuren. Soms komt het herstel snel en soms kan het een paar jaar duren. Heb je een lange beleggingshorizon, dan weet je dat het uiteindelijk weer goed komt met je beleggingen.

Lees hier meer over de risico's van beleggen.

Lange termijn verhoogt je rendement

Een ander voordeel van een lange beleggingshorizon is het rendement-op-rendement effect. Albert Einstein noemde dit fenomeen het 8e wereldwonder. 

Het komt er op neer dat het rendement dat je in een bepaald jaar haalt, in alle volgende jaren zelf ook weer rendement oplevert. We leggen het hieronder uit met een voorbeeld. 

Voorbeeld lange termijn beleggen

Stel, je begint te beleggen met 10.000 euro. Voor het gemak gaan we uit van een constant jaarlijks rendement van 5%. In het eerste jaar komt je rendement uit op 500 euro (5% over 10.000 euro). 

In het tweede jaar ontstaat het rendement-op-rendement effect al. In het tweede jaar is de waarde van je beleggingen namelijk 10.500. Behaal je hier weer 5% rendement op, dan is dat geen 500 euro maar 525 euro.

Deze 25 euro extra lijkt misschien weinig, maar als je op lange termijn kijkt neemt de waarde van je beleggingen exponentieel toe. Dit laat onderstaande grafiek duidelijk zien. Het verschil tussen de groene lijn en de grijze stippellijn is het rendement-op-rendement effect.

Het rendement-op-rendement effect is een van de vele voordelen van beleggen. Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beleggen.

Samenvatting

Beleggen doe je dus voor de lange termijn. Heb je je geld binnen nu en 3 of 4 jaar nodig, dan is het niet verstandig om te beleggen. Gaat het even minder op de beurs, dan heb je niet genoeg tijd om te herstellen. Ook van het rendement-op-rendement effect profiteer je dan nauwelijks. 

Wij raden altijd aan om te beleggen met geld dat je minimaal 10 jaar niet nodig hebt. Voor een kortere periode beleggen kan wel, maar dan kun je een stuk minder risico nemen en is je verwachte rendement ook lager.

Overweeg je te beginnen met beleggen? Lees dan ons artikel Beleggen voor beginners.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.