Wat is een waardeoverdracht?

Wanneer je zelf pensioen hebt opgebouwd in een fiscaal vriendelijk product (bijvoorbeeld een lijfrente), kun je die eenvoudig overboeken naar een andere aanbieder. Dit heet een waardeoverdracht. Om ervoor te zorgen dat het opgebouwde vermogen snel en goed wordt overgeboekt, heeft Axento zich aangesloten bij het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK).

Voor wie?

Voor wie zijn bestaande lijfrente of ander pensioenproduct wil overdragen naar Axento.

 • Aangesloten bij PSK
 • Eenvoudig en snel geregeld
 • Zonder overstapkosten
 • Overdracht is fiscaal veilig

Waardeoverdracht naar Axento

Voor de waardeoverdracht van opgebouwd vermogen binnen een bestaande bankspaarrekening, pensioenrekening, lijfrenterekening of lijfrenteverzekering naar Axento kun je gebruik maken van het Waardeoverdracht formulier naar Axento. Wij of een financieel adviseur kunnen je helpen bij het invullen van het formulier.

Eerst openen we een Axento pensioenrekening voor je. Vervolgens sturen we het volledig ingevulde en ondertekende formulier, samen met alle gevraagde documenten, naar je huidige aanbieder. Wij informeren je wanneer het geld door de huidige aanbieder (overdragende partij) aan Axento is overgemaakt. Je huidige aanbieder kan kosten in rekening brengen voor een waardeoverdracht.

twee lijfen van mensen met verhuisdozen in hand. Op achtergrond meer verhuisdozen en planten
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axent is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl

Voordelen van de Axento pensioenrekening

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen.

 • Jouw persoonlijke pensioenpotje
 • Je profiteert van belastingvoordelen
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • Periodiek inleggen zonder transactiekosten
 • Automatische risico-afbouw richting je pensioendatum
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB
   

Bekijk de pensioenrekening

man zittend in bank met tablet in handen

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK)

Een waardeoverdracht moet nauwkeurig gebeuren, omdat de Belastingdienst anders belasting kan heffen over het opgebouwde vermogen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een boete (revisierente). Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben daarom onderling afspraken gemaakt om een waardeoverdracht soepel te laten verlopen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het PSK. Axento is aangesloten bij het PSK.

De bij het PSK aangesloten partijen (zoals banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen) houden zich aan de in het PSK vastgelegde afspraken met betrekking tot waardeoverdrachten van fiscaal gefaciliteerde producten van en naar andere aanbieders. Meer informatie over het PSK kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken en de website van het Verbond van Verzekeraars. Hier vind je onder andere het PSK protocol en alle andere deelnemers.

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoe werkt pensioenbeleggen?
 • Wat zijn de voordelen?
 • Wat zijn de spelregels?
 • Pensioenbeleggen bij Axento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Waardeoverdracht naar andere aanbieder

Indien je besluit om de waarde van je lijfrenterekening bij Axento (tussentijds) voort te zetten bij een andere aanbieder, hebben wij voor het uitvoeren van de waardeoverdracht naar een andere aanbieder onderstaande documenten  nodig. De gevraagde documenten kun je per post of per e-mail (info@axento.nl) naar ons sturen.

Axento zorgt voor de uitbetaling van de overdrachtswaarde binnen veertien kalenderdagen. De veertien dagen gaan in op eerstvolgende handelsdag nadat alle benodigde documenten voor de overdracht zijn ontvangen. Indien de veertiende dag in het weekend of op een feestdag valt, geldt de eerstvolgende werkdag. Voor het overboeken van de waarde van je lijfrenterekening brengen wij € 150,- in rekening. 

Als de waardeoverdracht later plaatsvindt dan de in het PSK vastgestelde veertien kalenderdagen, vergoedt de huidige aanbieder de volgens het PSK verschuldigde rente. Het kapitaal en de rente worden in dat geval in één bedrag overgemaakt naar de nieuwe aanbieder.

Achteraanzicht van een vrouw bij trein perron

Wij raden altijd aan een financieel adviseur om advies te vragen, voordat je opdracht tot waardeoverdracht geeft. Waardeoverdracht kan onwenselijke fiscale gevolgen hebben wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Waardeoverdracht pensioen: is dat verstandig?

Het wisselen naar een nieuwe werkgever heeft invloed op je opgebouwde pensioen. Je kunt er dan voor kiezen om het opgebouwde pensioen over te zetten naar de nieuwe werkgever. Dit noemen we waardeoverdracht van pensioen. 

Lees meer over waardeoverdracht >

Kan ik mijn pensioen samenvoegen?

Als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt kan het handig zijn om de verschillende pensioenen samen te voegen. Echter is dit niet altijd verstandig.

Lees hier waarom >

Lijfrente beleggen bij Axento

Wist je dat je bij Axento ook kan beleggen met jouw lijfrente? 

Lees hier hoe >

Veelgestelde vragen over waardeoverdracht

Wat is waardeoverdracht?

Wanneer je zelf pensioen hebt opgebouwd in een fiscaal vriendelijk product (bijvoorbeeld een lijfrente), kun je die eenvoudig overboeken naar een andere aanbieder. Dit heet een waardeoverdracht. Om ervoor te zoren dat het opgebouwde vermogen snel en goed wordt overgeboekt, heeft Axento zich aangesloten bij het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK). 

Wat kost waardeoverdracht?

De kosten van een waardeoverdracht zijn afhankelijk van in welke pijler je pensioen opbouwt.

 

Pijler 2: Pensioenopbouw via de werkgever

Wissel je van baan, dan kun je op ieder moment een aanvraag voor waardeoverdracht doen bij het nieuwe pensioenfonds waar je bent aangesloten. Het pensioenfonds is verplicht om hieraan mee te werken en mag geen kosten in rekening brengen voor de waardeoverdracht.

 

Pijler 3: Zelf opgebouwd pensioen

Bouw je zelf pensioen op via een (bancaire) lijfrente, dan brengt de partij vaak kosten in rekening voor het overboeken van de waarde van je lijfrenterekening. 

Hoelang duurt een waardeoverdracht?

Hoelang een waardeoverdracht duurt, is afhankelijk van wat voor pensioen wordt overgedragen. Gaat het om werkgeverspensioen, dan kan dit een aantal maanden duren. Is het een (bancaire) lijftene, dan kunnen partijen dit binnen een aantal dagen regelen. Het PSK heeft vastgesteld dat dit binnen veertien dagen moet gebeuren. Duurt het langer, dan vergoedt de huidige aanbieder de volgens de PSK verschuldigde rente.

Is een waardeoverdracht altijd verstandig?

Of een waardeoverdracht verstandig is, hangt af van je situatie. Ben je jonger dan 40, dan heb je meestal nog niet zoveel pensioen opgebouwd. In de meeste gevallig is het dan verstandig om een waardeoverdracht aan te vragen. Je pensioen kan dan beter meegroeien met je nieuwe baan (indien deze betere groeimogelijkheden heeft).

 

Bij een bancaire lijfrente, bijvoorbeeld een pensioenbeleggingsrekening, kan een waardeoverdracht verstandig zijn als de beleggingsstrategie van deze partij beter bij je past. 

Hoe werkt een waardeoverdracht?

Voor de waardeoverdracht van opgebouwd vermogen binnen een bestaande bankspaarrekening, pensioenrekening, lijfrentrekening of lijfrenteverzekering naar Axento kun je gebruikmaken van het Waardeoverdracht formulier naar Axento. Wij of een financieel adviseur kunnen je helpen bij het invullen van het formulier.

 

Eerst opneen we een Axento pensioenrekening voor je. Vervolgens sturen we het volledig ingevulde ondertekende formulier, samen met alle gevraagde documenten, naar je huidige aanbieder. Wij informeren je wanneer het geld door de huidige aanbieder (overdragende partij) aan Axento is overgemaakt. Je huidige aanbieder kan kosten in rekening brengen voor een waardeoverdracht. 

Kan ik mijn lijfrente/polis overboeken naar Axento?

Ja, je kunt je lijfrente overboeken naar Axento. Voor de waardeoverdracht van opgebouwd vermogen binnen een bestaande bankspaarrekening, pensioenrekening, lijfrenterekening of lijfrenteverzekering naar Axento kun je gebruik maken van het Waardeoverdracht formulier naar Axento. Wij of een financieel adviseur kunnen je helpen bij het invullen van het formulier.

 

Eerst openen we een Axento pensioenrekening voor je. Vervolgens sturen we het volledig ingevulde en ondertekende formulier, samen met alle gevraagde documenten, naar je huidige aanbieder. Wij informeren je wanneer het geld door de huidige aanbieder (overdragende partij) aan Axento is overgemaakt. Je huidige aanbieder kan kosten in rekening brengen voor een waardeoverdracht. 

Kan Axento mijn huidige polis beoordelen?

Ja, Axento kan jouw huidge polis beoordelen. Twijfel je of jouw pensioen optimaal belegd wordt? Axento beoordeelt gratis jouw huidige polis, zodat je kunt bepalen of Axento beter bij je past.

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Ronald Schut