Wat is ESG beleggen en hoe werkt het?

Wat is ESG beleggen en hoe werkt het?

Duurzaam is booming. Dat geldt ook voor duurzaam beleggen. Door in duurzame bedrijven te beleggen draag je eenvoudig bij aan een betere wereld. Bovendien doet het rendement van duurzaam beleggen absoluut niet onder voor dat van ‘gewoon beleggen’. Een no-brainer dus.

Om te beoordelen hoe duurzaam een bedrijf is, kun je de ESG score gebruiken. Maar wat is de betekenis van ESG, waar vind je deze scores en hoe pas je het toe?

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis ESG

De betekenis van ESG is ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’. In het Nederlands betekent dit ‘Milieu’, ‘Maatschappij’ en ‘Bestuur’. Deze niet-financiële kenmerken worden door beleggers gebruikt om bedrijven te beoordelen op duurzaamheid.

Hoe gaat een bedrijf om met het klimaat (milieu), voldoet het aan onze maatschappelijke normen (maatschappij) en wordt het bedrijf op een eerlijk manier gerund (bestuur)? Deze vragen kun je beantwoorden door te kijken naar de ESG score van een bedrijf.

Enkele concrete voorbeelden zijn:

Environmental / Milieu

 • CO2-uitstoot
 • Lucht- water en landvervuiling
 • Groene energie
 • Ontbossing
 • Afvalbeheer
 • Waterverbruik

Social / Maatschappij

 • Arbeidsomstandigheden
 • Mensenrechten
 • Data security
 • Gelijke kansen
 • Kinderarbeid
 • Privacyregels

Governance / Bestuur

 • Wet- en regelgeving
 • Bonuscultuur
 • Diversiteit in bestuur
 • Corruptie
 • Schandalen
 • Corporate governance

Wat is ESG beleggen?

Bij ESG beleggen beoordeel je bedrijven niet alleen op financiële kenmerken, maar kijk je ook hoe het bedrijf scoort op de verschillende duurzame criteria’s. Zo kom je erachter of een bedrijf duurzaam is of niet.

ESG beleggen wordt vaak in één adem genoemd met ‘duurzaam beleggen’. Je kunt het beter zien als een vorm van duurzaam beleggen. Investeren in een lokaal windmolenpark is bijvoorbeeld ook een vorm van duurzaam beleggen, maar daar heb je geen ESG scores voor nodig.

Andere bekende vormen van duurzaam beleggen zijn SRI-beleggen (socially responsible investing), impact beleggen en groen beleggen.

Groei

Duurzaam beleggen groeit enorm. Volgens Morningstar groeide het vermogen van duurzame beleggingsfondsen in het eerste kwartaal van 2022 met ruim 95 miljard dollar! Opvallend is dat Europa voorop loopt. Europese duurzame beleggingsfondsen zijn goed voor ruim 80% van het wereldwijde marktaandeel.

Voordelen van ESG beleggen

Het beleggen in bedrijven met goede ESG criteria heeft een aantal belangrijke voordelen:

Meer rendement

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, doet het rendement van duurzaam beleggen niet onder voor ‘gewoon beleggen’. Sterker nog, een groeiend aantal studies ziet een positieve link tussen ESG factoren en rendement.

Misschien wel het meest omvangrijke onderzoek ooit naar het rendement van duurzaam beleggen is gedaan door professor Tensie Whelan van de Stern universiteit in New York. Samen met haar team heeft zij meer dan 1.000 verschillende wetenschappelijke papers over het rendement van duurzaam beleggen onderzocht.

Whelan concludeerde dat 58% van alle onderzoeken wijst op een positief verband tussen duurzame bedrijfskenmerken en bedrijfsresultaten. In slechts 8% bestond er negatief verband. De rest van de studies toont een gemengd beeld. Deze resultaten staan in onderstaande grafiek.

Bron: Tensie Welan, Ulrich Atz, Casey Clark - ESG and Financial Performance: Uncovering the Relationship by Aggregating Evidence from 1.000+ Studies Published between 2015 - 2020 - NYU Stern

Minder risico

Door te beleggen in duurzame bedrijven loop je minder klimaatrisico’s. Bedrijven met een goed ESG beleid zijn minder vaak betrokken bij schandalen, krijgen minder claims en zijn beter voorbereid op de toekomst.

Uit onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley blijkt dat dit ook tot uiting komt in het rendement. Uit een analyse van ruim 11.000 verschillende beleggingsfondsen blijkt dat fondsen die ESG criteria gebruiken een lager neerwaarts risico hebben.

De resultaten staan in onderstaande tabel. Morgan Stanley vergeleek de gemiddelde rendementsdaling van traditionele en duurzame fondsen tussen 2004 en 2018. In alle jaren daalden duurzame fondsen gemiddeld minder hard dan traditionele fondsen.

Bron: Morgan Stanley - Sustainable Reality: Analyzing Risk and Returns of Sustainable Funds

Je verbetert de wereld (echt)

Door te beleggen in bedrijven met goede ESG scores wordt je beleggingsportefeuille duurzaam. Als we dat allemaal doen, heeft dit echt effect. Aandelen van niet duurzame bedrijven worden dan minder populair. En dit heeft effect op de beurskoersen van niet-duurzame bedrijven.

Als er één ding is wat bedrijven niet leuk vinden, dan is het als hun beurskoers daalt. Als steeds meer mensen duurzaam gaan beleggen, wordt een krachtig signaal afgegeven. Minder duurzame bedrijven komen hierdoor onder druk te staan en worden gedwongen hun ESG beleid te verbeteren. Zo maken we de samenleveing als duurzame beleggers een stukje mooier en groener.

Starten met ESG beleggen

Starten met duurzaam beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is belangrijk om eerst te bepalen of je het zelf wilt doen of het beleggen wilt uitbesteden. Er zijn genoeg keuzes.

Zelf aan de slag

Als je zelf wilt starten met duurzaam beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Die kun je zelf openen bij een bank of broker. Vervolgens moet je zelf de beleggingen gaan selecteren.

Meestal hebben banken of brokers eigen tools waarmee je kunt zoeken naar duurzame beleggingen. Daarnaast kun je gebruik maken van externe bedrijven zoals Sustainalytics, Morningstar of Yahoo finance. Op de website van Sustainalytics kun je bijvoorbeeld van alle aandelen hun ESG Risk Rating raadplegen.

Bron: Sustainalytics

Op de website van Morningstar kun je via het tabje ‘Sustainability’ gemakkelijk duurzaamheidsscores van beleggingsfondsen en ETF’s opzoeken.

Bron: Morningstar

Duurzaam vermogensbeheer

Een goed gespreide duurzame beleggingsportefeuille opbouwen kost tijd. Een alternatief is om te kiezen voor vermogensbeheer. Een vermogensbeheerder met een duurzaam beleggingsbeleid kiest voor jou beste duurzame aandelen, obligaties of beleggingsfondsen.

Bij duurzaam vermogensbeheer hoef je zelf geen tijd te besteden aan het beoordelen van bedrijven. Een vermogensbeheerder neemt dit volledig voor je uit handen.

Duurzaam beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento beleggen we in duurzame beleggingsfondsen en ETF’s. Op die manier spreiden we het vermogen van onze klanten veilig over duizenden verschillende aandelen en obligaties. Al onze geselecteerde fondsen houden rekening met ESG kenmerken. 

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan onderaan de pagina onze brochure aan. 

Let op. Beleggen doe je voor de lange termijn en er zijn kosten en risico's aan verbonden.

Bekijk video Wat is ESG beleggen en hoe werkt het?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.