Wat is rendement?

Wat is rendement?

Rendement, in het Engels rate of return (RoR), is de winst die je behaalt met een belegging. Je kunt financieel rendement behalen door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of opties. Ook op je spaarrekening kun je rendement behalen, al is dat tegenwoordig niet veel meer.

In dit artikel leggen we uit wat rendement precies is, hoe je rendement kunt berekenen en waaruit het bij beleggen is opgebouwd.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Rendement betekenis

Rendement heeft verschillende betekenissen. Zo kunnen we het definiëren als opbrengst, productiviteit of winst. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van het land van een boer of de productiviteit van machines. Dit zijn meer algemene betekenissen van het woord. 

Wanneer het gaat om beleggen gebruiken we de economische definitie. In dat geval is rendement de behaalde winst op een belegging. Dat is meestal uitgedrukt in een percentage en wordt berekend over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar. In het Engels wordt rendement ook wel Rate of Return (RoR) genoemd.

Rendement berekenen

Je kunt rendement gemakkelijk berekenen met de volgende formule: (nieuw-oud)/oud x 100%. Let op: neem rente en dividenden mee in de berekening. De uitkomst van onderstaande formule is in procenten. 

Onderdeel Waarde
Aankoop belegging: €20.000,-
Waarde na 1 jaar: €25.000,-
Nieuw - oud: (€25.000-€20.000) = €5.000
gedeeld door oud: €5.000 / €20.000 = 0,25 = 25%

* In deze berekening is geen rekening gehouden met kosten, dividenden of couponuitkeringen.

Bovenstaande berekening is relatief eenvoudig. Het wordt een stuk ingewikkelder indien een belegger tussentijd bijstort of onttrekt. In dat geval zijn er twee methodes om het rendement te berekenen, namelijk het tijd gewogen rendement en het geld gewogen rendement.

Rendement bij sparen

Vroeger was het zo dat sparen rendement kon opleveren. De spaarrente was namelijk hoger dan de inflatie. Tegenwoordig is de spaarrente nagenoeg 0%. In combinatie met de inflatie (gemiddeld rond de 2% per jaar) is je rendement in principe dus negatief. 

Het doel van sparen is echter niet om rendement te behalen. Bij sparen is het belangrijkste doel namelijk het aanhouden van een buffer, voor financiële noodgevallen. Het is daarom noodzakelijk om een financiële buffer op te bouwen en ook aan te houden. 

Op de website van Nibud kun je uitrekenen hoe groot jouw buffer moet zijn. 

Rendement bij beleggen

Het doel van beleggen is juist wel om rendement te behalen. Wanneer je geen rendement zou ontvangen, had je je vermogen wel op de spaarrekening laten staan of in een oude sok bewaard. Je belegt dus om uiteindelijk rendement te ontvangen.

Je loopt bij beleggen altijd risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Daar wil je als belegger natuurlijk wel iets voor terug zien. Dat is het rendement. Rendement en risico gaan altijd hand in hand. Hoe hoger het risico, des te hoger het rendement en omgekeerd.

Hoe behaal je rendement met behulp van beleggen?

Bij beleggen kan je rendement uit verschillende bronnen komen. We leggen hieronder de verschillende vormen van rendement bij beleggen uit.

Koerswinst

Het grootste gedeelte van het rendement uit je beleggingen, komt uit de koerswinst. Koerswinst is het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de belegging. Hoe groter dit verschil, des te hoger het rendement.

Stel je voor dat je twintig aandelen X koopt voor €13 per aandeel. Na 20 jaar is de prijs van het aandeel gestegen naar €24 per aandeel. Je besluit de twintig aandelen X te verkopen. Je koerswinst is nu (24 - 13) x 20 aandelen = €220.

Aan het einde van dit artikel leggen we nog eens uitgebreid uit hoe je het totale rendement kunt berekenen.

Rente of dividend

Naast de koerswinst kun je ook op een andere manier rendement behalen. Dat kan door middel van rente of dividend.

Wanneer je een obligatie koopt, leen je je geld eigenlijk uit aan de uitgever van de obligatie, bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Om jou zekerheid te geven dat de uitgever de lening terug kan betalen, ontvang je rente over de lening.

Aan het einde van de looptijd ontvang je het complete geleende bedrag terug (mits de uitgever niet failliet gaat). De rente die je gedurende de looptijd ontvangt, is dus direct rendement.

Ook bij aandelen kun je op een andere manier rendement behalen dan alleen met koerswinst. Sommige bedrijven keren dividend uit over hun aandelen.

Een aandeel is eigenlijk het recht op een deel van het bedrijf. Daarom delen aandeelhouders ook mee in de winst van het bedrijf. Met een dividenduitkering, keert het bedrijf direct een deel van de winst uit aan zijn aandeelhouders. We noemen deze aandelen dividendaandelen.

Bekijk video Wat is rendement?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.