Heeft u een vraag?

Bekijk dan de onderstaande onderwerpen.
Vindt u geen antwoord op uw vraag, neem dan contact met ons op.

Axento

Hoeveel vermogen beheert Axento?

Axento is onderdeel van Care IS vermogensbeheer. Samen beheren wij ruim 400 miljoen euro.

Hoe onafhankelijk zijn jullie?

Axento is onderdeel van Care IS vermogensbeheer. Wij zijn 100% onafhankelijk. We beleggen niet in huisfondsen, ontvangen geen provisie en zijn volledig transparant over onze dienstverlening.

Wie is Care IS vermogensbeheer?

Axento is onderdeel van Care IS vermogensbeheer. Care IS staat als vermogensbeheerder geregistreerd bij de AFM en onder toezicht van DNB.
Care IS is een in 2009 opgerichte onafhankelijke vermogensbeheerder.

Staat Axento onder toezicht?

Ja. Axento heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Ook zijn wij aangesloten bij klachteninstituut KiFiD en ingeschreven bij het Dutch Securities Institute (DSI).

Wat is jullie verdienmodel?

De inkomsten van Axento bestaan enkel en alleen uit de beheervergoeding die wij elk kwartaal in rekening brengen bij onze klanten. Wij ontvangen geen provisies of inkomsten uit andere bronnen. Wij zijn dan ook 100% onafhankelijk.

Wordt Axento ook gecontroleerd?

In Nederland mag niet iedereen lukraak financiële diensten aanbieden. Axento heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het verrichten van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De AFM is toezichthouder op iedereen die in Nederland actief is op de markt van beleggen en houdt toezicht op de manier waarop wij met onze klanten omgaan. De Nederlandsche Bank controleert of wij financieel gezond zijn en verplicht ons een flinke financiële kapitaalbuffer aan te houden.

Beleggen

Waarin is Axento anders dan een bank?

Axento is een onafhankelijke, zelfstandige vermogensbeheerder. Wij houden ons uitsluitend bezig met beleggen en voeren geen andere diensten uit. Zo kunnen wij ons 100% focussen op het beheer van uw vermogen. Daarnaast zijn banken vaak niet volledig onafhankelijk. Zo beleggen sommige banken nog steeds in eigen beleggingsproducten waar zij indirect aan verdienen.

Hoe word ik over mijn beleggingen op de hoogte gehouden?

Via de online inlogomgeving of onze app heeft u 24 uur per dag, 7 dagen per week actueel inzicht in uw vermogen. Daarnaast sturen we periodiek nieuwsbrieven en ontvangt u elk kwartaal een uitgebreide, persoonlijke rapportage. Heeft u vragen over uw beleggingen of de behoefte aan een persoonlijke toelichting, dan staan we u graag te woord.

Waar beleggen jullie mijn geld in?

Axento belegt uw geld uitsluitend in beursgenoteerde beleggingsfonden en ETF’s. De beleggingsportefeuilles zijn optimaal samengesteld met een gezonde verhouding tussen rendement, risico en kosten. Bovendien zijn alle beleggingen dagelijks verhandelbaar. Met behulp van fondsen en ETF’s beleggen wij in aandelen en obligaties over de hele wereld.

Wat levert het mij op?

Vooraf kunnen we nooit exact zeggen wat het u gaat opleveren. De rendementen variëren namelijk van jaar tot jaar. Op onze rendementenpagina vindt u onze gerealiseerde rendementen in de voorgaande jaren. In het document Risicoprofielen Axento en risico's van beleggen leest u meer over de verwachte rendementen en de risico’s die loopt.

Wat is een risicoprofiel?

Een risicoprofiel geeft een indicatie van het risico dat u met uw beleggingen loopt. Het geeft ook een indicatie van het rendement dat u met uw beleggingen kunt verwachten. Axento maakt onderscheid tussen vijf verschillende beleggingsprofielen: Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Elk risicoprofiel wordt gekenmerkt door een bepaalde verdeling over aandelen en obligaties.

Hoe werkt het

Waar kan ik mijn jaaropgave vinden?

U kunt uw fiscaal jaaroverzicht vinden in uw persoonlijke inlogomgeving. Log in via de website van Axento. Wanneer u bent ingelogd, klikt u rechtsboven op het zwarte icoontje. Vervolgens klikt u op Overzichten en Fiscaal jaaroverzicht. Selecteer daarna het jaar 2022, vervolgens uw account en klik op Download. 

Hoelang duurt het openen van een rekening?

Het openen van een beleggingsrekening duurt circa twee werkdagen.

Ik woon niet in Nederland, kan ik bij jullie beleggen?

Dat kan. Vaak hebben we dan wel wat meer informatie van u nodig. Bijvoorbeeld een bewijs van inschrijving van uw woonadres en aanvullende fiscale gegevens.

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

Wij gaan zeer zorgvuldig om met uw gegevens. Wij voldoen aan alle wet- en regelgeving omtrent bewaring van persoonlijke gegevens. Zo passen wij encryptie toe bij het opslaan van privacygevoelige gegevens om deze te beschermen tegen kwaadwilligen van buitenaf.

Kan ik bij jullie langskomen op kantoor?

Jazeker. U kunt altijd een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor. Neem hiervoor contact met ons op. Een afspraak is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos.

Kan ik altijd opzeggen?

Ja. U zit nergens aan vast. Uw beleggingen worden op de eerstvolgende handelsdag zonder extra kosten verkocht. U betaalt geen transactiekosten of opzeggingskosten. Indien u buiten de vaste handelsdagen wilt verkopen, rekent Saxo Bank hiervoor €250,- transactiekosten.

Let op: De daadwerkelijke uitvoering van de verkooporders kan een aantal werkdagen in beslag nemen. De koersen waartegen uw beleggingen worden verkocht, kunnen hierdoor afwijken van de koersen op het moment waarop de orders worden ingelegd. De verkoopopbrengst kan hierdoor hoger of lager uitvallen.

Hoeveel moet ik storten?

Dat kunt u zelf bepalen. Axento hanteert een minimale inleg van €7.500,-. Tussentijds kunt u altijd geld storten of opnemen. U zit nergens aan vast.

Kosten

Rekenen jullie een performance fee?

Nee. Wij rekenen geen performance fee en beleggen ook niet in fondsen die een performance fee in rekening brengen.

Krijg ik een factuur van de beheervergoeding?

In uw persoonlijke inlogomgeving kunt u rekeningafschriften downloaden van de afschrijving van de beheervergoeding. U ontvangt geen aparte factuur.

Waarom staat er altijd een gedeelte cash op mijn rekening?

Hiervan worden periodiek de kosten betaald die rechtstreeks aan u in rekening worden gebracht. Dit betreft de beheervergoeding van Axento (per 3 maanden) en de servicefee van Saxo Bank (per maand).

Betaal ik extra kosten wanneer ik de overeenkomst opzeg?

Nee. Uw beleggingen worden op de eerstvolgende handelsdag verkocht. U betaalt geen transactiekosten of opzeggingskosten. Na het incasseren van de reguliere nog verschuldigde beheervergoeding en servicefee, wordt de verkoopopbrengst overgeboekt naar uw tegenrekening.

Rendementen

Is er een vaste looptijd of geldt er een minimum periode?

Nee. U zit nergens aan vast. Wel adviseren wij u altijd te beleggen met geld dat u langere tijd kunt missen. Zo heeft u de tijd om eventuele negatieve beleggingsjaren te compenseren met positieve jaren.

Kan ik ook beleggen zonder risico?

Nee. Aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden.

Wat is de minimale inleg bij Axento?

De minimale inleg is €7.500,-

Kan ik al mijn geld kwijtraken?

Theoretisch gezien is dit niet 100% uit te sluiten. Maar daarvoor moeten alle 7.000 verschillende landen en bedrijven failliet gaan. Die kans is nihil. Een indicatie van de neerwaartse risico’s leest u in het document Risicoprofielen Axento en risico's van beleggen.

Hoeveel risico loop ik?

De mate van risico is afhankelijk van het gekozen risicoprofiel. Bij Axento kunt u beleggen volgens vijf verschillende risicoprofielen: Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. In het document Risicoprofielen Axento en risico's van beleggen leest u meer over de risico’s van beleggen.

Krijg ik een bepaalde garantie over het rendement?

Nee. Wij kunnen geen rendementen garanderen. De koersontwikkelingen op de beurs zijn niet voorspelbaar. Wel geven wij als indicatie een verwacht rendement voor de lange termijn. Deze verwachting is berekend op basis van historische rendementen. Deze bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Vermogensbeheer

Heb ik zelf invloed op de beleggingen?

Niet op de keuze van de beleggingsinstrumenten. Wel op de keuze van het risicoprofiel. Dit bepaalt voor het grootste gedeelte hoeveel risico u loopt en welk rendement u mag verwachten. Bij Axento kunt u beleggen volgens vijf risicoprofielen: Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief.

Moet ik zelf beleggen?

Nee. Bij vermogensbeheer neemt Axento het beheer van uw vermogen uit handen. Vooraf kiest u zelf een passend risicoprofiel waarna Axento voor u gaat beleggen. Jaarlijks vragen wij u om het gekozen risicoprofiel te actualiseren zodat de beleggingen blijven aansluiten bij uw persoonlijke situatie.

Is beleggen bij Axento wel veilig?

Aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden. Wel heeft Axento verschillende maatregelen genomen om beleggen zo veilig mogelijk te maken. Zo hebben wij een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en staan we onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Bij een faillissement van Axento of de depotbank zijn uw beleggingen ook veilig. De effecten vallen altijd buiten de boedel en zijn apart beschermd binnen een stichting bewaarbedrijf. Liquiditeiten vallen onder het depositogarantiestelsel.

Kan Axento zomaar aan mijn geld komen?

Nee, dat kunnen wij niet. Wij zijn alleen gevolmachtigd om het beheer over uw gestorte geld uit te voeren. De beleggingsrekening staat op uw eigen naam en het geld blijft uw eigendom. Aan deze beleggingsrekening zit een betaalrekening bij uw eigen bank gekoppeld. Het geld kan dus alleen worden overgeboekt naar uw eigen rekening.

Wat als de depotbank failliet gaat?

Zelfs als een depotbank omvalt, is er nog niets aan de hand. Uw beleggingen vallen namelijk onder de beschermende werking van de Wet giraal effectenverkeer (WGE) of zijn ondergebracht in een zogenaamd Bewaarbedrijf. Uw beleggingen blijven hierdoor altijd buiten de boedel van de depotbank. Verder vallen liquiditeiten onder het reguliere depositogarantiestelsel.

Wat als Axento failliet gaat?

Mocht Axento failliet gaan, dan heeft dat geen invloed op uw ondergebrachte vermogen. Wij houden uw geld namelijk aan op een beleggingsrekening bij een depotbank (Saxo Bank) op uw eigen naam. Wij kunnen dus nooit aanspraak maken op uw geld.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.