Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wordt. Beleggen doe je voor de lange termijn. Bijvoorbeeld voor een extra pensioenpotje, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je niet wilt dat je geld stilstaat op een spaarrekening. Bij Axento vermogensbeheer nemen wij het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen. Zo kun je je vermogen laten groeien, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Instappen kan al vanaf €7.500.

Beleggen bij Axento

Voor veel mensen is beginnen met beleggen een grote stap. Bij Axento vermogensbeheer helpen we je op weg. 

 • Volledige ontzorging
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB
 • Ruim 4.000 klanten gingen je voor
 • 400 miljoen euro onder beheer

Beleggen voor beginners

Voor veel mensen is beginnen met beleggen een grote stap. Je wilt je geld natuurlijk niet verliezen. Ook zijn er veel verschillende beleggingsvormen en verschillende soorten beleggingen. Toch is beginnen met beleggen eenvoudiger dan je denkt. Wij helpen je graag op weg.

Beleggen voor beginners

Belegger achter computer - beginnersniveau.

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Sparen of beleggen?

Sparen is altijd een goed idee. Heb je echter geld op je spaarrekening staan dat je voorlopig niet nodig hebt? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Op lange termijn kan beleggen je namelijk een hoger rendement opleveren. Wat is voor jou de beste optie?

Sparen of beleggen

Zakenvrouw analyseert papieren achter haar computer.

Het beste instapmoment

Wat is het beste moment om te starten met beleggen? Je bent niet de enige met deze vraag. Staan de koersen niet te hoog? Of is het juist te onrustig in de markt? Feit is: niemand kan de koersen voorspellen. Wachten op het perfecte instapmoment heeft daarom geen zin. Wij vertellen je wat het beste instapmoment is.

Wat is het beste instapmoment?

Reiziger wacht bij trein en kijkt op horloge

E-book: Is het nu een goed instapmoment?

Ontvang het gratis e-book dat +4000 mensen heeft geholpen het beste instapmoment te bepalen.

 • Moet ik wel/niet instappen bij onrust op de beurs?
 • Kan ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze bekende valkuilen
 • Zo verlaag je het instaprisico
5,0
Google-reviews
E-book: Is het nu een goed instapmoment?
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Beleggen voor jezelf of samen

Met een persoonlijke beleggingsrekening bij Axento beleg jij voor al jouw wensen: eerder met pensioen, de studie van de kinderen of een onbezorgde oude dag. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen.

Beleggen voor jezelf of samen

Verliefd stel op bank met Ipad en telefoon

Zakelijk beleggen

Houd je als ondernemer aan het einde van het jaar geld over in je onderneming? Daar kun je verschillende dingen mee doen. Als je het overgebleven geld voorlopig niet nodig hebt, dan kan beleggen een goede optie zijn. 

Zakelijk beleggen

Man achter computer op kantoor

Beleggen voor je kind

Om je kind later een financieel zetje in de rug te geven, loont het om te beleggen. Op lange termijn levert beleggen waarschijnlijk meer rendement op dan sparen. Omdat je kind nog een lange horizon heeft, is het verstandig om naast sparen, ook te gaan beleggen voor je kind(eren). 

Beleggen voor je kind

Groep kinderen die touwtje trekken.

Beleggen voor je pensioen

In de praktijk blijkt dat veel Nederlanders moeilijk rondkomen als zij met pensioen gaan. Om dit pensioentekort aan te vullen, zijn er allerlei mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen. 

Beleggen voor je pensioen

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen wordt ook wel automatisch beleggen of maandelijks beleggen genoemd. Het houdt in dat je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag inlegt. 

Periodiek beleggen

Waarin beleggen?

De aandelenmarkt, vastgoedmarkt, ETF's, fondsen of toch crypto's? Het aanbod van verschillende soorten beleggingen is groot. Wat voor soort beleggingen zijn er?

Waarin beleggen?

Tips

Wil je beginnen met beleggen? En wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Neem dan eens een kijkje op onze uitgebreide tips pagina. 

Tips

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Waar kun je het beste beleggen?

Je kunt beleggen bij verschillende partijen. Denk hierbij aan een bank, broker of zelfstandig vermogensbeheerder. 

 

Bank

In eerste instantie lijkt beleggen bij de eigen bank voor veel mensen een makkelijke optie, omdat alle financiën dan op één plek geregeld zijn. Een bank hanteert vaak hoge kosten en een bank biedt meerdere diensten aan. Ook is er vaak minder persoonlijk contact tussen de klant en de bank, omdat banken grote bedrijven zijn. Bij veel banken kun je zowel zelf als beheerd beleggen.

 

Broker

Wanneer je zelf wilt beleggen kun je beleggen via een broker. Je opent een beleggingsrekening en kiest vervolgens zelf je beleggingen uit. Voordelen van beleggen bij een broker zijn de lage kosten en keuzevrijheid. Een broker is minder geschikt wanneer je zelf weinig kennis van beleggen hebt. 

 

Zelfstandig vermogensbeheer

Verder kun je beleggen bij een zelfstandig vermogensbeheerder. Dit is een professionele partij die je geld voor je belegt. Je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen en vervolgens kiest de vermogensbeheerder de beleggingen voor je uit. Het voordeel van een vermogensbeheerder is dat je zelf geen omkijken naar het beleggen hebt en doordat een vermogensbeheerder voor veel mensen tegelijkertijd belegt, wordt je geld goed gespreid belegd over verschillende bedrijven. 

 

Bij Axento vermogensbeheer kun je al beleggen vanaf €7.500. Samen met jou bepalen we hoeveel risico je wilt nemen en vervolgens nemen we het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. 

Is het slim om te beleggen?

Door te beleggen kan je geld meer waard worden. Of het slim is om te beleggen, hangt af van je persoonlijke situatie. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. 

 

Heb je naast je spaarbuffer geld over, of kun je maandelijks een bepaald bedrag missen? Dan kan het slim zijn om te beleggen. Door te beleggen kun je namelijk meer rendement op je vermogen maken dan door te sparen. Je loopt bij beleggen wel risico, daarom is het niet verstandig om te beleggen met geld dat je binnen drie jaar nodig hebt. 

 

Op lange termijn is het slim om te beleggen, omdat je geld zo meegroeit met de economie en beter beschermd is tegen inflatie dan wanneer je het geld op de spaarrekening zou laten staan. 

 

Bij Axento kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Vervolgens kun je ervoor kiezen om jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks geld te beleggen, zonder extra kosten. 

Zelf beleggen of laten beleggen?

Veel mensen twijfelen tussen de keuze zelf beleggen of laten beleggen. Zelf beleggen is goedkoper en je kiest zelf je beleggingen uit.

 

Ook kun je bij de meeste brokers al vanaf een paar tientjes beginnen met beleggen. Laat je je geld beleggen, dan zijn de kosten vaak iets hoger, maar je hoeft er zelf geen tijd in te steken. Ook wordt je vermogen belegd door een professionele partij. Wel is het instapbedrag vaak wat hoger dan wanneer je zelf gaat beleggen. 

 

Wat de betere keuze is, hangt dus af van je eigen situatie. Vind je het leuk om met beleggen bezig te zijn en heb je veel kennis van de beleggingsmarkt? Dan past zelf beleggen bij je. Heb je zelf geen tijd om te beleggen of heb je niet genoeg kennis? Dan is laten beleggen een passende optie. 

Wat is een goed bedrag om te beleggen?

Een goed bedrag om te beleggen hangt af van je persoonlijke situatie. Beleggen is namelijk alleen verstandig met geld dat je kunt missen. 

 

Je hoeft gelukkig niet te wachten met beleggen tot je een enorm bedrag bij elkaar hebt gespaard. Bij een broker kun je vaak al vanaf een paar tientjes beginnen met beleggen. Bij vermogensbeheerders ligt dat bedrag iets hoger. Je kunt daarna bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag beleggen, dit noemen we periodiek beleggen. Zo bouw je beetje bij beetje een mooi vermogen op.

 

Bij Axento kun je starten met beleggen vanaf €7.500. Daarnaast kun je periodiek bijstorten zonder extra kosten. 

Hoeveel moet ik per maand beleggen?

Een bekende vuistregel is 50/30/20. Hierbij gaat 50% van je inkomen naar vaste lasten, 30% naar je persoonlijke behoeften en 20% naar schulden afbetalen, sparen en beleggen. Je kunt deze vuistregel als startpunt nemen, maar deze vuistregel werkt niet voor iedereen: niet iedereen hoeft 50% van zijn inkomen aan vaste lasten te besteden. Daarnaast heeft ook niet iedereen schulden en is niet elke schuld even hoog.

 

Het is dus vooral verstandig om te kijken naar wat je kunt missen. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoeveel je wilt sparen en wat je naar je beleggingsrekening overmaakt. 

 

Bij Axento kun je een rekening openen vanaf €7.500. Daarnaast kun je periodiek bijstorten zonder extra transactiekosten. Elke week beleggen wij nieuwe stortingen mee met je beleggingsportefeuille.

Hoe maak je winst met beleggen?

Je kunt winst maken met beleggen op verschillende manieren: door periodieke vergoedingen zoals rente bij obligaties of dividend bij bedrijfsaandelen, en door koerswinst. 

 

Obligaties keren doorgaans jaarlijks rente uit en bedrijven keren soms een deel van de winst uit aan hun aandeelhouders, dit noem je dividend. 

 

Koerswinst betekent dat je een aandeel voor bijvoorbeeld €10 euro hebt gekocht en deze nu €15 euro waard is. Stel je verkoopt het aandeel, dan heb je €5 winst gemaakt. 

 

Deze vergoedingen staan niet vast. Als de koers van een aandeel bijvoorbeeld zakt, maak je op dat moment geen winst. Ook keren bedrijven alleen dividend uit wanneer het goed gaat met het bedrijf. 

Is het verstandig om nu te beleggen?

Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market',  maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment. 

 

Wacht dus niet op het perfecte moment, maar begin. Je profiteert dan van het rendement-op-rendement effect van beleggen en met een lange beleggingshorizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: "Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat".  

 

Wees je wel bewust van de risico's die bij beleggen horen. Zorg ook dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.

Welke beleggingen zijn er?

Er zijn talloze beleggingen om uit te kiezen. Zo kun je op de beurs bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, opties, CFD's of ETF's. Maar ook buiten de beurs zijn er genoeg opties. Denk hierbij aan vastgoed, kunst, goud of whiskey.

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Sanne Kwakman