Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Voor wie geen ervaring heeft met beleggen, lijkt beginnen met beleggen ingewikkeld. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over beleggen voor beginners.

Beleggen voor beginners

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten om te beginnen met beleggen.

 • Wat is beleggen?
 • Hoe wil jij gaan beleggen?
 • Wat is het beste instapmoment?
 • Sparen of beleggen?

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wordt. Beleggen kan op allerlei verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties, fondsen, opties, vastgoed en crypto's. Met beleggen loop je risico's, maar je kunt er op lange termijn een hoog rendement mee behalen.

Wat is beleggen?

Man kijkt op telefoon.

Hoe wil jij gaan beleggen?

Meest gekozen

Persoonlijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen voor jezelf of gezamenlijk
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Zakelijke rekening

Vanaf €7.500
 • Beleggen op naam van je bedrijf
 • Flexibel en onbeperkt inleggen
 • Kosteloos opnemen en opzeggen wanneer jij dat wil
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Pensioenrekening

Vanaf €1.000
 • Beleggen voor je pensioen
 • Beperkt inleggen (niet meer dan je jaarruimte)
 • Profiteren van belastingvoordeel
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Kinderrekening

Vanaf €1.000
 • Rekening staat op naam van je kind
 • Onder jouw beheer tot 18e jaar
 • Jaarlijks €6.035 belastingvrij schenken
 • Wereldwijd gespreid beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen

Wat is het beste instapmoment?

Wat is het beste moment om in te stappen op de beurs? Veel mensen vragen zich dat af. Misschien maken koersbewegingen je onzeker of ben je bang om op een hoogtepunt in te stappen. Als vermogensbeheerder zien we beginnende beleggers vaak in een vicieuze cirkel terechtkomen. Die kun je eenvoudig voorkomen.

Wat is het beste instapmoment?

Man wacht bij trein en kijk op horloge.

Sparen of beleggen?

Sparen is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen, voor een vakantie of een nieuwe auto. Heb je echter een doel voor de lange termijn? Dan is beleggen meestal interessanter. Met beleggen kun je op de lange termijn namelijk een hoger rendement behalen. Hier staat ook een hoger risico tegenover.

Sparen of beleggen?

Zakenvrouw analyseert papieren achter haar computer.

Waarin beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen, vraag je je waarschijnlijk af waar je allemaal in kunt beleggen. Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. Denk aan aandelen, fondsen, crypto's etc. Wat voor jou de beste belegging is, hangt bijvoorbeeld af van je beleggingsdoel, hoeveel risico je wilt lopen en welk rendement je nastreeft.

Waarin beleggen?

Vrouw in de supermarkt pakt een tomaat uit het schap.

Indexbeleggen: efficiënt en succesvol

Om zo goed en efficiënt mogelijk voor onze klanten te beleggen, maken we bij Axento gebruik van ETF's en beleggingsfondsen die een index volgen. Deze strategie noemen we indexbeleggen. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen: je brengt eenvoudig een grote spreiding aan in je portefeuille, de kosten zijn laag en het rendement is vaak hoger dan bij actief beleggen. 

Wat is indexbeleggen en hoe werkt het?

ETF's en beleggingsfondsen uitgelegd

ETF's en beleggingsfondsen zijn beleggingsproducten waarmee je in een keer in een groot aantal aandelen of obligaties kunt beleggen. Beide producten bieden grote spreiding bij een laag instapbedrag. ETF's en beleggingsfondsen lijken dus op elkaar. Toch zijn er ook verschillen, bijvoorbeeld in de verhandelbaarheid.
 

Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd 

E-book: Is het nu een goed instapmoment?

Ontvang het gratis e-book dat +4000 mensen heeft geholpen het beste instapmoment te bepalen.

 • Moet ik wel/niet instappen bij onrust op de beurs?
 • Kan ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze bekende valkuilen
 • Zo verlaag je het instaprisico
5,0
Google-reviews
E-book: Is het nu een goed instapmoment?
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

De persoonlijke beleggingsrekening

Met een persoonlijke beleggingsrekening bij Axento beleg jij voor al jouw doelen. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen. Vooraf bepaal je zelf hoeveel risico je wilt en kunt lopen en wij doen de rest. Zo komen jouw doelen binnen handbereik.

 • Keuze uit 4 verschillende risicoprofielen
 • Fondsen en ETF's met lage kosten, die rekening houden met duurzaamheid
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • 24/7 inzicht in je beleggingen via onze app
 • Periodiek beleggen zonder transactiekosten
 • Geld opnemen wanneer je wilt
 • Veilig onder toezicht van de AFM en DNB
   

Persoonlijke rekening

Hand met telefoon met de Axento app open.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Hypotheek aflossen of beleggen?

Heb je wat geld over dat stilstaat op je spaarrekening? Dan kun je ervoor kiezen om iets met dat geld te doen, bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek of starten met beleggen. Wat is slimmer?

Hypotheek aflossen of beleggen?

Obligaties en aandelen: de verschillen

Obligaties en aandelen zijn misschien wel de meest populaire beleggingen ter wereld. In bijna iedere beleggingsportefeuille vind je ze terug. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze producten?

Verschil obligatie en aandeel

De voor- en nadelen van beleggen

Beleggen doe je voor een hoger rendement, maar je loopt ook risico's. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen die bij beleggen horen?
 

De voordelen en nadelen van beleggen

Veelgestelde vragen
 

Waar kun je het beste in beleggen als beginner?

Als beginnend belegger kun je het beste kiezen voor beleggingsfondsen of ETF's. Dit zijn mandjes van soms wel honderden verschillende aandelen, waardoor je vermogen in één keer goed gespreid is. 

Welke aandelen kopen als beginner?

Als beginner kun je het beste niet in één of enkele aandelen beleggen, maar ETF's of beleggingsfondsen aankopen. Hiermee is je vermogen namelijk in één keer goed gespreid over honderden verschillende bedrijven. 

 

Spreiden is hét toverwoord bij beleggen: wanneer je in één of enkele aandelen belegt, is het risico een stuk groter dan wanneer je gespreid over de hele markt belegt. 

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Ja, als je er geld voor hebt moet je nu beginnen met beleggen. Het is namelijk verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien. Je profiteert dan optimaal van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. 

 

Daarnaast is het belangrijk om te beleggen voor de lange termijn en geduld te hebben. Aandelenkoersen kunnen op korte termijn flink schommelen. Maar historisch gezien laten aandelenkoersen op lange termijn een opwaartse trend zien. Begin dus zo snel mogelijk. 

 

Wees je wel bewust van de risico's die bij beleggen horen. Zorg ook dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. 

Waar investeer ik het beste in?

Waar je het beste in kunt investeren, hangt af van je doelen. Beleg je voor je pensioen, wil je eerder stoppen met werken of wil je een mooi potje opbouwen voor later? Dan kun je het beste investeren in een combinatie van aandelen en obligaties. Om eenvoudig veel spreiding toe te passen op je beleggingsportefeuille, kun je ETF's of beleggingsfondsen aankopen. 

 

Heb je het geld niet nodig en vind je het leuk om actief met de markt bezig te zijn? Dan kun je eens kijken naar de meer risicovollere investeringen zoals turbo's of CFD's. 

 

Let op. Aan alle vormen van beleggen zijn risico's verbonden. Wees je daarvan bewust en zorg dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. 

Zelf beleggen of laten beleggen?

Veel mensen twijfelen tussen de keuze zelf beleggen of laten beleggen. Zelf beleggen is goedkoper en je kiest zelf je beleggingen uit.

 

Ook kun je bij de meeste brokers al vanaf een paar tientjes beginnen met beleggen. Laat je je geld beleggen, dan zijn de kosten vaak iets hoger, maar je hoeft er zelf geen tijd in te steken. Ook wordt je vermogen belegd door een professionele partij. Wel is het instapbedrag vaak wat hoger dan wanneer je zelf gaat beleggen. 

 

Wat de betere keuze is, hangt dus af van je eigen situatie. Vind je het leuk om met beleggen bezig te zijn en heb je veel kennis van de beleggingsmarkt? Dan past zelf beleggen bij je. Heb je zelf geen tijd om te beleggen of heb je niet genoeg kennis? Dan is laten beleggen een passende optie. 

Hoe moet je beginnen met beleggen?

Je kunt beginnen met beleggen door een rekening te openen bij een broker of vermogensbeheerder. Maak wel van tevoren een plan: met hoeveel geld kun je beleggen, hoelang kun je het geld missen en wat is je beleggingsdoel? 

 

Een vermogensbeheerder kan je helpen bij beginnen met beleggen. 

 

Benieuwd naar wat Axento vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Het team van Axento is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:30 via 0299-796061. Mailen kan natuurlijk ook naar: info@axento.nl. 

Hoe maak ik rendement bij beleggen?

Je kunt rendement maken bij beleggen op verschillende manieren. 

 

Koerswinst

Het grootste gedeelte van het rendement uit beleggingen komt uit de koerswinst. Dit is het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de belegging. Hoe groter dit verschil, des te hoger het rendement. 

 

Rente of dividend

Wanneer je een obligatie koopt, leen je je geld uit aan de uitgever van de obligatie, bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Om jou zekerheid te geven dat de uitgever de lening terug kan betalen, ontvang je rente over de lening. Aan het einde van de looptijd ontvang je het complete geleende bedrag terug, mits de uitgever niet failliet gaat. De rente die je gedurende de looptijd ontvangt, is dus direct rendement.

 

Ook bij aandleen kun je op een andere manier rendement behalen dan met alleen de koerswinst. Sommige bedrijven keren dividend uit over hun aandelen. Dit is een winstuitkering die de aandeelhouders ontvangen. 

Hoe werkt beleggen precies?

Beleggen is het investeren van geld om er in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dat kan met allerlei beleggingsproducten: aandelen, obligaties, fondsen, ETF's, opties, vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door. 

Met beleggen kun je op de lange termijn rendement behalen. Hier staat wel risico tegenover. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

 

Is beleggen veilig?

Geld beleggen zonder risico bestaat niet. Wie meer rendement op zijn spaargeld wil maken, moet daarvoor risico's nemen. De mate van risico bij beleggen verschilt. Neem je veel risico, dan kun je ook een hoog rendement verwachten en vice versa. 

 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om de risico's bij beleggen te beperken. Zo kun je je inleg spreiden over zoveel mogelijk beleggingen, een zo lang mogelijke beleggingshorizon aanhouden en, wanneer je zelf weinig kennis van beleggen hebt, het beleggen uitbesteden bij een vermogensbeheerder.

 

Bij Axento kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Wil je meer weten over de mogelijkheden van beleggen bij Axento? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl. 

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.