Pensioen opbouwen voor werknemers

Bouw je geen pensioen op via je werkgever? Of bouwt je werkgever te weinig voor je op? Wil je de touwtjes zelf in handen nemen? Dan kun je zelf gemakkelijk aanvullend pensioen opbouwen. Ook met fiscaal voordeel.

Pensioen voor werknemers

Ook als werknemer is het slim om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

 • In box 1 of box 3
 • Begin zo vroeg mogelijk
 • Beleggen kan meer opleveren
 • Flexibiliteit is belangrijk

Pensioen: hoe werkt het?

Het pensioenstelsel in Nederland kent drie pijlers: de AOW, pensioen via een werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt.

1. AOW

De AOW is 1e pijler en vormt het basisinkomen voor als je met pensioen gaat. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt vanzelf AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast.

2. Pensioen via werkgever

De 2e pijler is het pensioen dat een werkgever voor je opbouwt. Ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW.

3. Zelf opgebouwd pensioen

De 3e pijler is pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. De bijvoorbeeld aan een lijfrente of bankspaarproduct. De pensioenrekening van Axento is ook zo'n derde pijler product.

Bekijk de pensioenrekening

man met bril met notitieboekje en pen in de hand zittend op een bankje in het park

Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoewerktpensioenbeleggen?
 • Wat zijn devoordelen?
 • Wat zijn despelregels?
 • Pensioenbeleggen bijAxento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Waarom zelf pensioen opbouwen als werknemer?

Wanneer je in loondienst werkt, ga je er vaak vanuit dat je automatisch voldoende pensioen opbouwt via je werkgever. Toch blijkt dat een groot deel van de Nederlanders met een pensioengat komt te zitten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat:

 • Je via je werkgever wel pensioen opbouwt, maar niet genoeg om later van rond te komen
 • Je parttime werkt of hebt gewerkt
 • Je een periode niet hebt gewerkt
 • Je een periode in het buitenland hebt gewerkt
 • Je vaak van baan bent gewisseld

Het is altijd verstandig om eens na te gaan hoeveel pensioen je eigenlijk opbouwt. Zeker in bovenstaande gevallen is het slim om zelf met je pensioen aan de slag te gaan. Zo voorkom je dat je op je oude dag met financiële zorgen komt te zitten. Hoe eerder je start, des te makkelijker is het om een goed pensioen op te bouwen. 

vrouw die tegen een muurtje aan staat met telefoon in hand
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl.

Hoe bouw je aanvullend pensioen op als werknemer?

Ben je werknemer en wil je aanvullend pensioen opbouwen? Dat kan op twee manieren: in box 1 of box 3. Hieronder staan de belangrijkste verschillen.

Box 1 - met belastingvoordeel

In box 1 bouw je vermogen op met belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of pensioenrekening. Dat kan zowel door te sparen als te beleggen. 

 • Je kunt storten wat je wilt, maar niet meer dan je jaarruimte
 • Je inleg is aftrekbaar en je betaalt geen vermogensbelasting
 • Je vermogen staat vast tot je pensioendatum

Pensioenrekening

Box 3 - vrij opneembaar

In box 3 bouw je vermogen op zonder regels en voorwaarden. Vergelijk het met een spaar- of betaalrekening waarop je vrij bent om te doen wat je wilt.

 • Je kunt onbeperkt storten en geld opnemen
 • Geen belastingvoordeel, maar niet gebonden aan fiscale regels
 • Het geld kun je ook voor andere doeleinden gebruiken

Persoonlijke beleggingsrekening

Voordelen van de Axento pensioenrekening

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening van Axento profiteer je van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn én belastingvoordelen.

 • Jouw persoonlijke pensioenpotje
 • Je profiteert van belastingvoordelen
 • Wereldwijd gespreid beleggen
 • Periodiek inleggen zonder transactiekosten
 • Automatische risico-afbouw richting je pensioendatum
 • Veilig onder toezicht van AFM en DNB

Bekijk de pensioenrekening

man zittend in de bank met tablet in hand

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn pensioen zelf beleggen?

Ja, je kunt je pensioen zelf beleggen. Dit kan op verschillende manieren. Wat voor jou het handigste is, hangt af van je situatie: ben je zzp'er en bouw je naast je AOW helemaal geen pensioen op, of werk je in loondienst en is jouw pensioen al goed geregeld? 

 

Pensioenopbouw via box 1

Via box 1 kun je op een fiscaalvriendelijke manier beleggen voor je pensioen. Op zo'n rekening mag je niet meer dan de jaarruimte storten. Zzp'ers en zelfstandig ondernemers hebben vaak veel jaarruimte, waardoor pensioen opbouwen via box 1 aantrekkelijk is. Maar tegenwoordig hebben ook steeds meer mensen in loondienst jaarruimte. Benieuwd naar jouw jaarruimte? Dit kun je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst.

 

Het voordeel van pensioenopbouw via box 1 is dat je inleg aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Daarnaast betaal je over dit bedrag geen vermogensbelasting. Hiertegenover staat dat je vermogen vaststaat tot je pensioen: je kunt niet tussentijds geld opnemen.

 

Pensioenopbouw via box 3 

In box 3 kun je vermogen opbouwen zonder regels en voorwaarden. Op zo'n rekening kun je onbeperkt storten en geld opnemen, en je mag het geld voor andere doeleinden gebruiken. Je profiteert echter niet van belastingvoordeel, vanaf €57.000 (2023) betaal je vermogensbelasting. 

 

Bij Axento kun je pensioen opbouwen via box 1 en box 3, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

Kan ik extra inleggen in mijn pensioen?

Ja, je kunt extra inleggen in je pensioen. Dat kan op verschillende manieren. Wat voor jou mogelijk en handig is, hangt af van je jaarruimte. Je kunt je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst. 

 

Heb jij jaarruimte? Dan kun je een lijfrente afsluiten. Je kunt een lijfrenteverzerkeing afluisten of een bancaire lijfrente. Via een bancaire lijfrente kun je sparen of beleggen voor je pensioen, met belastingvoordelen. Het vermogen dat je hiermee opbouwt valt namelijk onder box 1. Je mag je inleg aftrekken bij de belastingaangifte en je betaalt geen vermogensbelasting. Het geld staat wel vast tot je pensioendatum, daarna koop je een uitkering aan. 

 

Je kunt ook extra sparen of beleggen voor je pensioen via een box 3 rekening. Op zo'n rekening mag je onbeperkt inleggen en het geld op de rekening is vrij opneembaar. Je hoeft het dus niet per se aan je pensioen te besteden. Wel betaal je vanaf €57.000 (2023) vermogensbelasting. 

 

Bij Axento kun je beleggen voor je pensioen via box 1 of box 3. Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe kan ik als werknemer aanvullend pensioen opbouwen?

Je kunt als werknemer aanvullend pensioen opbouwen door te sparen of beleggen. Heb je jaarruimte? Dan mag je dat bedrag via een lijfrente apart zetten. Dit kan via een lijfrenteverzekering of via een bancaire lijfrente (sparen of beleggen). Je mag je inleg aftrekken bij de belastingaangifte en je betaalt in de opbouwfase geen vermogensbelasting. Pas tijdens de uitkeringsfase (na je pensioen) betaal je inkomstenbelasting. 

 

Ook als je geen jaarruimte hebt, kun je aanvullend pensioen opbouwen. Dan kun je via box 3 een spaar- of beleggingsrekening openen om pensioen op te bouwen. Het geld is dan vrij opneembaar, maar je profiteert niet van belastingvoordelen. Ook betaal je vanaf €57.000 (2023) vermogensbelasting. 

 

Bij Axento kun je beleggen via box 1 en via box 3. We nemen het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen, zo heb je er zelf geen omkijken naar. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe werkt een pensioenbeleggingsrekening?

Met een pensioenbeleggingsrekening bouw je eenvoudig en slim pensioen op voor later. Een pensioenrekening wordt ook wel een lijfrenterekening genoemd en is een beleggingsrekening speciaal voor pensioenopbouw. Met een pensioenrekening profiteer je van het rendement van beleggen op de lange termijn én van belastingvoordelen. 

 

Bij Axento vermogensbeheer bouw je een persoonlijk pensioenpotje op waarmee je profiteert van verschillende belastingvoordelen. Je mag zoveel storten als je wilt, maar niet meer dan je jaarruimte. Je kunt op een pensioensbeleggingsrekening niet tussentijds opnemen, vanaf de AOW-leeftijd koop je een pensioenuitkering aan. Bij Axento wordt je vermogen wereldwijd gespreid belegd en je kunt periodiek inleggen zonder transactiekosten.

 

Naarmate je pensioendatum dichterbij komt, bouwen wij het risico stapsgewijs af. Benieuwd naar wat Axento voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.  

Heeft een werknemer recht op pensioen?

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op een pensioenuitkering van de overheid: de AOW-uitkering. Werkgevers zijn echter niet verplicht om pensioen voor hun werknemers op te bouwen. Het is daarom belangrijk om hier zelf op tijd mee bezig te zijn. Zo voorkom je dat je later met een pensioentekort zit. 

Hoeveel pensioen krijgt een werknemer?

Er is geen standaardbedrag dat een werknemer aan pensioen krijgt. In Nederland zijn werkgevers niet verplicht om pensioen voor hun werknemers op te bouwen. Als een werkgever dit wel doet, dan is de verhouding tussen de werkgevers- en werknemerspremie afhankelijk van het pensioenfonds. Dit staat vermeld op je loonstrook. 

Hoe werkt pensioen via een werkgever?

In Nederland zijn werkgevers niet verplicht om pensioen op te bouwen voor hun werknemers. De meeste werkgevers doen dit wel: ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Er is ook een groep mensen in loondienst die een hoger salaris krijgt, om daar zelf pensioen mee op te bouwen. 

 

Pensioenopbouw via de werkgever gaat vaak middels een pensioenfonds. Hierbij betaalt de werkgever meestal 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3. 

Hoeveel pensioen mag een werknemer zelf opbouwen?

Hoeveel pensioen je als weknemre zelf mag opbouwen, hangt af van je jaarruimte. Je kunt jouw jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst. Hiermee mag je zelf pensioen opbouwen via een lijfrente (box 1). Dat kan via een lijfrenteverzekering of via een bancaire lijfrente (sparen of beleggen). Het geld op zo'n rekening staat vast tot je pensioendatum en vervolgens koop je een pensioenuitkering aan. In de opbouwfase profiteer je van belastingvoordelen: je mag de inleg aftrekken bij de belastingaangifte en je betaalt geen vermogensbelasting. 

 

Heb je geen jaarruimte? Dan kun je alsnog zelf pensioen opbouwen, maar dit mag dan alleen via box 3. Je betaalt dan vanaf €57.000 (2023) vermogensbelasting. Je profiteert dus niet van fiscale voordelen, maar het geld is wel vrij opneembaar. 

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Je jaarruimte bereken je eenvoudig op de website van de website van de belastingdienst.

 

Hulp nodig?

Wij helpen je graag bij het bereken van je jaarruimte. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

 

Wat heb je nodig?

Om je jaarruimte te berekenen heb je inkomensgegevens nodig. Deze vind je terug in je jaaropgave of aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast heb je je zogenaamde 'Factor A' nodig. Deze vind je op het uniform pensioenoverzicht (UPO). Die kun je eenvoudig opvragen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Nick Bond