Vrouw met bril met hand op hoofd met een dalende pijl achter haar

Wat is een bear market?

Een bear market is een situatie waarbij de prijzen van aandelen met 20% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten of een all time high.

Typische bear markets worden geassocieerd met dalingen in de algemene markt of indexen zoals de S&P 500, Dow Jones en de NASDAQ. Ook kan er een bear market ontstaan in valuta’s of grondstoffen zoals olie.

Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wanneer was de laatste bear market?

Vanaf december 2019 verspreidde het coronavirus, ook bekend als COVID-19, zich in een rap tempo over de hele wereld. Dit leidde tot een wereldwijde beurskrach van 20 februari tot 7 april 2020. Deze crash veroorzaakte slechts een bear-market op korte termijn. In april zaten de Amerikaanse markten alweer in een bull market, die tot december 2020 duurde. 

Tussen 1900 en 2008 zijn er 32 bear markets ontstaan. De gemiddelde bear market duurt 367 dagen. Lees er meer over in Hoelang duurt een beurscrisis gemiddeld?

Wat veroorzaakt een bear market?

De oorzaken van een bear market variëren. Over het algemeen komt het door een zwakke of dalende economie of een recessie. De tekenen van een zwakke of dalende economie zijn lage werkgelegenheid, laag besteedbaar inkomen, zwakke productiviteit en een daling van de bedrijfswinsten.

Wijzigingen door de overheid die de economie raken kunnen ook een bear market in gang zetten. Zo kan een wijziging in het belastingtarief leiden tot een bear market. Een daling van beleggersvertrouwen kan hier ook op wijzen.

Beleggers zullen in deze situatie actie ondernemen en aandelen verkopen om verliezen te voorkomen. Dit kan een kettingreactie op gang zetten waardoor er dus een bear market ontstaat.

Profiteren van een bear market

De meeste beleggers die aandelen of andere effecten bezitten, lijden verlies in een bear market. Er is echter ook een manier om te profiteren van een bear market. Dit doe je door short te gaan in aandelen of een beursindex. Door short te gaan, maak je winst als de koersen dalen.

Bescherming tegen een bear market

Je kunt je als belegger ook beschermen tegen koersdalingen als gevolg van een bear market. Dit doe je door een stop loss order in te leggen op je beleggingen. Een stop loss zorgt ervoor dat je beleggingen automatisch verkocht worden wanneer de koers een vooraf bepaald niveau heeft bereikt.

Bekijk video Wat is een bear market?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.