twee mensen op strandbedjes met een tafel met cocktails tussen hun in kijkend naar de zon die ondergaat

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Veel mensen willen eerder stoppen met werken en met pensioen gaan. Maar ze weten niet of dat wel kan. Heb je genoeg inkomen voor later? Hoe is je pensioen geregeld? Hoe zit het met de AOW-uitkeringWanneer wil je stoppen? Welk bedrag heb je nodig? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen.

Alles weten over pensioen opbouwen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Voor de AOW-leeftijd stoppen, hoe kun je eerder met pensioen?

Eerder met pensioen betekent feitelijk dat je stopt met werken voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Vanaf die leeftijd ontvang je AOW en eventueel pensioen.

Als je vervroegd met pensioen wilt, moet je dus de periode tot de AOW-leeftijd overbruggen. Je hebt in die periode dan geen inkomen meer. Je kunt je pensioen naar voren halen of zelf vermogen opbouwen voor later.

Waarom vroeger met pensioen?

Eerder genieten van je oude dag is een luxe die veel mensen aanspreekt. Door de vrijheid kun je (nog) meer genieten van het leven. Maar er kunnen ook minder voor de hand liggende redenen spelen.

Wellicht ben je al op jonge leeftijd gestart met werken. Of je hebt een zwaar beroep. Eerder stoppen met werken met zware beroepen is vaak geen luxe maar eerder een must.

Daarnaast speelt leeftijd een rol. Gemiddeld worden mannen ongeveer 81 jaar oud en vrouwen 84. Als je werkt tot je 70e, heb je als man maar 11 jaar om te genieten. Daar moet je ook rekening mee houden. Geen wonder dat veel mensen sneller met pensioen willen.

"72% van de Nederlanders wil of gaat eerder stoppen met werken"
Pensioenmonitor 2018

Hoe kun je sneller genieten van je oude dag?

Je kunt zelf vermogen opbouwen. Je kunt ook je hypotheek aflossen of de overwaarde van je huis gebruiken. Later in dit artikel bespreken we alle opties.

Veel pensioenaanbieders bieden mogelijkheden om eerder te stoppen. Je kunt het pensioen eerder in laten gaan en hoeft niet te wachten tot je AOW-leeftijd. Wanneer je je pensioen vervroegd laat ingaan, word je gekort op je inkomen. Je betaalt dan een soort boete waardoor je inkomen elke maand lager uitkomt.

Fiscale boete bij vroegpensioen

Je pensioeninkomen wordt voor de rest van je leven namelijk een stuk lager dan wanneer je zou doorwerken tot de AOW-leeftijd. Formeel is dat geen boete, maar fijn is het niet. Hou rekening met ongeveer 5%-7% minder pensioen voor ieder jaar dat je eerder stopt met werken. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je de invloed van vroegpensioen op je pensioeninkomen.

Je kunt beter zelf vermogen opbouwen voor later. Je zet dan nu jaarlijks een bedrag opzij. Dat vermogen gebruik je dan later voor je inkomen.

Hoeveel heb je nodig om te stoppen met werken?

Hoeveel geld je nodig hebt verschilt per persoon. Hieronder staan de belangrijkste dingen:

  • Wanneer: hoeveel jaar eerder wil je stoppen?
  • Inkomen: hoeveel geld heb je nodig?

1, 2 of 10 jaar korter werken

Wanneer ben je van plan te stoppen? Het maakt natuurlijk uit of je 1 jaar, 2 jaar of 10 jaar eerder wilt stoppen. Daarnaast wordt de AOW-leeftijd sinds een paar jaar stapsgewijs verhoogd. De vaste leeftijd van 65 jaar is losgelaten. De AOW-leeftijd stijgt nu op basis van de sterfteleeftijd in Nederland. Je kunt je verwachte AOW-leeftijd berekenen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

“Mensen die eerder willen stoppen met werken, willen dit gemiddeld 6 jaar eerder”
Pensioenmonitor 2018

Hoeveel geld heb je nodig?

De volgende stap is het bepalen van je gewenste inkomen. Veel mensen hebben geen idee hoeveel ze jaarlijks nodig hebben. Je kunt beginnen bij je huidige inkomen. Stel dat je nu €3.000,- per maand verdient. Dat komt neer op een jaarlijks inkomen van €36.000,-.

Tegen de tijd dat je met pensioen gaat zijn je vaste lasten waarschijnlijk minder. De hypotheek is afgelost en de kinderen zijn de deur uit. Wij gaan er gemiddeld genomen van uit dat je op je pensioenleeftijd meestal 75% van je huidige inkomen nodig hebt. In bovengenoemd voorbeeld komt het gewenste jaarlijkse inkomen dan uit op €27.000,-.

Benodigd vermogen berekenen

Het is nu dus zaak om te berekenen hoeveel je nodig hebt. Daarvoor gebruik je het gewenste inkomen keer het aantal jaar dat je wilt overbruggen. In het voorbeeld gingen we uit van €27.000,- per jaar. Om 6 jaar eerder met pensioen te gaan, heb je dus €162.000,- euro (€27.000,- x 6 jaar) nodig. 

“67% van de mensen heeft nooit een serieuze berekening gemaakt van hun inkomen bij pensionering”
Pensioenmonitor 2018

Zo kun je voldoende vermogen opbouwen

Nu het doelbedrag bekend is, gaan we dat bedrag zo eenvoudig mogelijk opbouwen. Kijk eerst naar je huidige financiële situatie. Hoeveel vermogen heb je nu? Hoeveel kun je iedere maand opzij leggen? Breng in kaart wat je eenmalig en periodiek kunt inleggen.

Je hebt grofweg drie manieren om je inleg te investeren:

  1. Lijfrente
  2. Sparen
  3. Beleggen

Lijfrente

De overheid wil stimuleren dat je voldoende pensioen opbouwt. Dit doen ze door belastingvoordelen te bieden. Een voorbeeld hiervan is een lijfrente. Dit is een regeling waarmee je fiscaal vriendelijk vermogen opbouwt. Je legt geld in op een geblokkeerde rekening. Vanaf je pensionering keert de lijfrente een periodiek bedrag uit. 

De inleg op de lijfrente is vaak aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Het is echter wel geblokkeerd totdat je stopt met werken. Wil je het toch gebruiken? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 72%. Laat je adviseren door een financieel adviseur over een lijfrente.

Sparen

Beginnen met sparen is een veilige manier om vermogen op te bouwen. Je bent tot €100.000,- beschermd door het depositogarantiestelsel. Je kunt op ieder moment bij je geld. Door de lage rentes levert sparen voor later weinig op. Zeker omdat je spaargeld ieder jaar wordt aangevreten door inflatie.

Verder zijn er deposito’s of sparen in het buitenland. Daar is de rente iets hoger. Maar je houdt de inflatie nog steeds niet bij. Je blijft interen op je geld.

Beleggen

Tenslotte kun je gaan beleggen om eerder te stoppen met werken. Het verwachte rendement van beleggen is aanzienlijk hoger. Beleggen is natuurlijk ook risicovoller. Bij een lange beleggingshorizon zijn die risico's prima te accepteren. Je kunt beleggen via een gewone beleggingsrekening of pensioenbeleggen via een lijfrenterekening. 

Beleggen wordt beschouwd als het beste middel om vermogen op te bouwen voor (vervroegd) pensioen. Een simpel rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat je €150.000,- wilt opbouwen over een periode van 30 jaar. Als je gaat sparen (0,50% rente) moet je maandelijks €385,- inleggen. Bij beleggen (5% rendement) hoef je maar €180,- per maand in te leggen. Dat scheelt dus ruim €200,- per maand gedurende 30 jaar!

Lees hier wat voor twijfelaars het beste is, sparen of beleggen.

Beleggen om eerder te stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken, dan is beleggen een van de opties om dit doel te verwezenlijken. Bij beleggen moet je met een aantal zaken rekening houden. Allereerst, hoe je wilt gaan beleggen. Je kunt kiezen tussen:

  • Zelf beleggen: bij zelf beleggen open je een beleggingsrekening. Je kiest zelf de soorten beleggingen. Daarna vraagt de portefeuille periodiek onderhoud. Dit vereist tijd en kennis. Zelf beleggen is geschikt voor ervaren beleggers.
  • Beleggen met advies: bij beleggen met advies beleg je samen met een adviseur. Je overlegt dan samen over de aan- en verkopen. Je blijft zelf altijd verantwoordelijk.
  • Laten beleggen: bij laten beleggen – oftewel vermogensbeheer – wordt je geld belegd door een vermogensbeheerder of bank. Bij de start bepaal je hoeveel risico je wilt en kunt lopen.Tevens spreek je de beleggingsstrategie af. Daarna heb je er weinig omkijken naar.

Hoeveel risico wil je lopen?

Een belangrijke vraag is hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Een vermogensbeheerder helpt je hierbij door het opstellen van een risicoprofiel. Dit zijn standaard beleggingsportefeuilles waaruit je kunt kiezen. Het ene risicoprofiel heeft wat meer of minder risico dan het andere. Lees meer over risico in ons artikel Risico’s van Beleggen.

Pensioenbeleggen bij Axento vermogensbeheer

Je kunt ervoor kiezen om je pensioen te laten beleggen. Bij Axento Vermogensbeheer kun je een fatsoenlijk vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel volgens een bewezen aanpak.

Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreet. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past. 

Hoe dichter je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen van je vermogen. 

Daarnaast kiezen wij bij Axento voor duurzaam beleggen voor je pensioen. Zo bouw je niet alleen pensioen op, maar draag je ook bij aan betere omstandigheden voor mens, milieu en maatschappij. Tot slot houden we bij pensioenbeleggen de kosten zo laag mogelijk.

Hoeveel moet je inleggen?

Het is verstandig om na de eenmalige storting periodiek een bedrag bij te storten. Dit is de meest effectieve manier om tot je benodigde doelbedrag te komen.

Kies voor een bedrag dat je gemakkelijk kunt missen. Dan gaat het bijstorten op een gegeven moment ongemerkt. Maar je merkt de impact op de vermogensgroei wel degelijk. Die is namelijk enorm.

Hieronder maken we een rekenvoorbeeld voor een fictief persoon: de heer De Vries. We benoemen eerst zijn uitgangspunten:

Rekenvoorbeeld
Naam: Jan de Vries
Leeftijd: 30 jaar
AOW-leeftijd: 67 jaar
Gewenste leeftijd om te stoppen met werken: 60 jaar
Overbruggingsperiode: 7 jaar
Beleggingshorizon: 30 jaar
Huidige inkomen: €40.000,- per jaar
Gewenst inkomen tijdens overbrugging: 75% x €40.000,- = €30.000,-
Doelbedrag: 7 x €30.000,- = €210.000,-
Beleggingsdienst: Vermogensbeheer
Risicoprofiel: Offensief (5% netto verwacht rendement)

De heer De Vries stopt dus 7 jaar eerder met werken. Zijn doelbedrag bedraagt €210.000,-. Hij kiest voor vermogensbeheer met een offensief risicoprofiel om zijn doel te bereiken. De heer De Vries heeft op dit moment €15.000,- vrij beschikbaar om mee te beleggen.

Rekentool: maandelijkse inleg berekenen

Met onze rekentool kunnen we precies berekenen hoeveel de heer De Vries maandelijks moet inleggen om tot zijn gewenste doelbedrag van €210.000,- te komen. Zijn eenmalige inleg bedraagt €15.000,-.

Dit betekent dat hij gedurende zijn beleggingshorizon van 30 jaar €195.000,- moet opbouwen om eerder te kunnen stoppen met werken. Onze rekentool geeft aan dat de heer De Vries maandelijks €123,- moet inleggen om tot het gewenste doelbedrag van €210.000,- te komen.

Gratis berekening aanvragen

Eerder stoppen met werken is gemakkelijker dan je denkt. Het begint met een goed plan waarin je voldoende tijd hebt, periodiek vermogen opzij zet en een aantrekkelijk rendement haalt. Daarmee is het opbouwen van vermogen voor iedereen mogelijk. In dit artikel hebben we beschreven hoe je tot een dergelijk plan komt.

Het loont echt om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Jouw situatie is immers uniek. We hopen dat je met dit artikel een goede start kunt maken.

Wil je een gratis berekening van ons ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter. Deze berekening is geheel vrijblijvend. Je gegevens worden natuurlijk vertrouwelijk behandeld.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.