Zelf aanvullend pensioen opbouwen

Is je inkomen goed geregeld als je straks met pensioen gaat? Zo niet, dan is het verstandig om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Op die manier zorg je ervoor dat je later net zo kunt blijven leven als nu. Op deze pagina leggen we uit hoe je het beste zelf aanvullend pensioen kunt opbouwen.

Voor wie?

Twijfel je of je wel genoeg inkomen hebt als je met pensioen gaat? Dan is het slim om zelf extra vermogen op te bouwen voor later.

 • In box 1: met belastingvoordeel
 • In box 3: vrij opneembaar
 • Drie pensioenpijlers

Hoe werkt het pensioenstelsel?

Het pensioenstelsel in Nederland kent drie pijlers: de AOW, pensioen via een werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt.

1. AOW

De AOW is 1e pijler en vormt het basisinkomen voor als je met pensioen gaat. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt vanzelf AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast.

2. Pensioen via werkgever

De 2e pijler is het pensioen dat een werkgever voor je opbouwt. Ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW.

3. Zelf opgebouwd pensioen

De 3e pijler is pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. De bijvoorbeeld aan een lijfrente of bankspaarproduct. De pensioenrekening van Axento is ook zo'n derde pijler product. Je kunt zelf pensioen opbouwen in box 1 of in box 3.

Man met bril en notitieboekje en pen in hand zittend op bankje in park

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

 • Hoewerktpensioenbeleggen?
 • Wat zijn devoordelen?
 • Wat zijn despelregels?
 • Pensioenbeleggen bijAxento
5,0
Google-reviews
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Box 1 - met belastingvoordeel 

In box 1 bouw je vermogen op met belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of pensioenrekening. Dat kan door te sparen of te beleggen. 

 • Je kunt storten wat je wilt, maar niet meer dan je jaarruimte
 • Je inleg is aftrekbaar en je betaalt geen vermogensbelasting
 • Je vermogen staat vast tot je pensioendatum

Meer over de Pensioenrekening

Man en vrouw in bank kijkend naar laptop

Box 3 - vrij opneembaar

In box 3 bouw je vermogen op zonder regels en voorwaarden. Vergelijk het met een spaar- of betaalrekening waarop je vrij bent om te doen wat je wilt.

 • Je kunt onbeperkt storten en geld opnemen
 • Geen belastingvoordeel, maar niet gebonden aan fiscale regels
 • Het geld kun je ook voor andere doeleinden gebruiken

Meer over de Persoonlijke rekening

Vrouw zittend in bank kijkend naar tablet en man liggend in bank op vrouw met een tablet in hand
Onder toezicht van AFM en DNB

Axento heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

€400+ miljoen onder beheer

Axento beheert ruim 400 miljoen euro voor meer dan 4.000 tevreden klanten.

IEX Beste Keuze 2022

Axento is in 2022 opnieuw verkozen tot Beste Keuze door IEX.nl.

Pensioen opbouwen voor zzp'ers

Als zzp'er heb je alleen recht op een AOW-uitkering. Daarom moet je als zzp'er zelf aan de slag om pensioen op te bouwen. Zelf aanvullend beleggen voor je pensioen is dan verstandig. 

Pensioen opbouwen voor zzp'ers

Pensioen opbouw werknemers

Werknemers hebben recht een AOW-uitkering en bouwen meestal pensioen op via de werkgever. Toch is dat samen voor veel werknemers niet voldoende.

Pensioen opbouwen voor werknemers

Lijfrente

Met een lijfrente beleg je op fiscaal voordelig voor extra pensioeninkomen. Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je iedere maand een vast inkomen als aanvulling op je penisoen.

Wat is een lijfrente?

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Beleggen in box 1 of box 3: wat is het beste?

Beleggen in box 1 of box 3: wat is het beste?

Het Nederlandse belastingstelsel kent 3 belasting boxen. Voor het opbouwen van pensioen kan het lonen om na te gaan in welke box je het beste kunt beleggen. Box 1 en box 3 bieden namelijk verschillende voordelen voor het opbouwen van pensioen.
 

Beleggen in box 1 of box 3

Wat is een pensioengat en hoe vul je die aan?

Wat is een pensioengat en hoe vul je die aan?

Niemand wil te maken krijgen met financiële zorgen na pensionering. Toch hebben veel mensen op de pensioenleeftijd niet genoeg pensioen opgebouwd. Volgens de AFM heeft zelfs 1 op de 3 mensen een pensioengat. Wanneer heb je een pensioengat en hoe vul je die aan?

Wat is een pensioengat en hoe vul je die aan?

Pensioen opbouwen via de derde pijler

Pensioen opbouwen via de derde pijler

In het Nederlandse pensioenstelsel zijn drie pensioenpijlers; AOW, pensioen via werkgever en zelf aanvullend pensioen opbouwen. Aanvullend pensioen opbouwen doe je in de derde pijler. Hoe werkt dat precies en wat zijn je mogelijkheden?

 

Pensioen opbouwen via de derde pijler

Veelgestelde vragen

Hoeveel moet je per maand beleggen voor pensioen?

Hoeveel je per maand moet beleggen hangt af van wanneer je begint en wat je streefkapitaal is. Hierbij geldt dat hoe eerder je begint, hoe minder je maandelijks hoeft te beleggen. Hieronder geven we een voorbeeld waarbij we uitgaan van een fictief rendement van 5%. 

 

Stel, je wilt maandelijks €250,- beleggen voor je pensioen. Begin je hiermee als je 50 jaar oud bent, dan heb je op de pensioenleeftijd (67 jaar) een verwacht eindbedrag van €79.000 opgebouwd. Was je op je 40e begonnen, dan mag je op je pensioendatum een eindbedrag van €167.000 verwachten. Begin je echter op je 20e al met beleggen voor je pensioen, dan is het verwachte eindbedrag bijna €550.000.

 

Vroeg beginnen met pensioen opbouwen zorgt ervoor dat je langer profiteert van het rendement-op-rendement effect. Daarnaast ben je beter beschermd tegen slechte perioden, omdat je portefeuille na een slecht beursjaar nog lang genoeg de tijd hebt om hiervan te herstellen.

Hoeveel geld moet je apart zetten voor pensioen?

Een vuistregel voor het bepalen van voldoende pensioen is zo'n 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen. De gemiddelde levensverwachting is 82 jaar. Dat betekent dat je, wanneer je rond je 66e met pensioen gaat, je nog zo'n 16 jaar geld nodig hebt. Hoe hoog dit bedrag precies is, verschilt per persoon, maar het is een flink bedrag om bij elkaar te sparen.

 

Door te beleggen voor je pensioen kun je dit bedrag een stuk makkelijker bij elkaar krijgen. Met beleggen loop je risico, maar je vermogen kan zo op lange termijn wel profiteren van het rendement-op-rendement effect. 

 

Benieuwd naar wat Axento voor jouw pensioen kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl. 

Hoe werkt het opbouwen van pensioen?

In Nederland bouw je pensioen op via drie pijlers: de AOW, pensioen via de werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt.

 

Pijler 1: AOW

AOW is de eerste pijler en vormt het basisinkomen voor als je met pensioen gaat. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt vanzelf AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast. 

 

Pijler 2: Pensioen via de werkgever 

De tweede pijler is het pensioen dat een werkgever voor je opbouwt. Ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW.

 

Pijler 3: Zelf opgebouwd pensioen

De derde pijler is pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of bankspaarproduct. De pensioenrekening van Axento is ook zo'n derde pijler product. Bij Axento kun je beginnen met pensioenbeleggen vanaf €1.000,-. Meer weten over pensioenbeleggen via Axento? Neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl. 

Wat is een normale pensioenopbouw?

Men zegt weleens dat je één dag per week voor je pensioen werkt. Dit klopt voor de meeste mensen ook: bij de meeste pensioenregelingen wordt zo'n 20% van het inkomen besteed aan pensioenopbouw. Ben je in loondienst, dan merk je hier waarschijnlijk niet veel van: je betaalt zelf slechts een deel van deze pensioenopbouw, de rest wordt door de werkgever betaald. 

 

Niet elke pensioenregeling bouwt daadwerkelijk 20% op. Dit kun je zelf controleren bij het pensioenfonds waar je pensioen opbouwt door te vragen naar het premiedeel dat door de werkgever wordt ingelegd. Is dit, samen met jouw eigen inleg, minder dan 20% van je inkomen? Dan kan het zijn dat je jaarruimte hebt. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst. 

 

Met de jaarruimte kun je op een fiscaalvriendelijke manier extra penisoen opbouwen. Dit kan door te sparen, maar ook door te beleggen. Met beleggen loop je risico's, maar het verwachte rendement is een stuk hoger dan de spaarrente. Bij Axento kun je je jaarruimte beleggen zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen volledig voor je uit handen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

Het Nederlandse pensioenstelsel kent drie pijlers: de AOW, pensioen via een werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt. 

 

Pijler 1: AOW

AOW is de eerste pijler en vormt het basisinkomen voor als je met pensioen gaat. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt vanzelf AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast.

 

Pijler 2: Pensioen via de werkgever

De tweede pijler is het pensioen dat een werkgever voor je opbouwt. Ongeveer 90% van de mensen in loondienst bouwt pensioen op via zijn werkgever. Dit is een aanvulling op je AOW.

 

Pijler 3: Zelf opgebouwd pensioen

De derde pijler is pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of bankspaarproduct. De pensioenrekening van Axento is ook zo'n derde pijler product. 

Hoe kan ik het beste zelf pensioen opbouwen?

Je kunt zelf pensioen opbouwen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld banksparen, pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Bij Axento kun je op twee manieren pensioen opbouwen: via box 1 en via box 3. Wat voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie.

 

Pensioenbeleggen via box 1

In box 1 bouw je vermogen op met belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente of een pensioenrekening. Het voordeel is dat je inleg aftrekbaar is en je geen vermogensbelasting betaalt. De spelregels die hier tegenover staan is dat je niet meer mag inleggen dan je jaarruimte. Deze kun je eenvoudig berekenn op de website van de Belastingdienst. Ook staat je vermogen vast tot de pensioendatum. Je kunt niet tussentijds onttrekken. 

 

Beleggen via box 3

In box 3 kun je vermogen opbouwen zonder regels en voorwaarden. Je kunt dit vergelijken met de gewone betaal- of spaarrekening. Het voordeel is dat je onbeperkt geld kunt storten en opnemen, het geld staat niet vast. Ook kun je het geld voor andere doeleinden gebruiken. Besluit je bijvoorbeeld voor je pensioen op reis te willen, dan mag je het geld van deze rekening gebruiken. Hier staat tegenover dat je vanaf €57.000 (2023) vermogensbelasting betaalt. 

Kan ik mijn pensioen zelf regelen?

Ja, je kunt je pensioen zelf regelen. Dit kan op verschillende manieren. Wat voor jou het handigste is, hangt af van je situatie: ben je zzp'er en bouw je naast je AOW helemaal geen pensioen op, of werk je in loondienst en is jouw pensioen al goed geregeld? 

 

Pensioenopbouw via box 1

Via box 1 kun je op een fiscaalvriendelijke manier pensioen opbouwen. Denk hierbij aan een lijfrente of pensioenrekening. Je kunt pensioen opbouwen door te sparen of te beleggen. Op zo'n rekening mag je niet meer dan de jaarruimte storten. Zzp'ers en zelfstandig ondernemers hebben vaak veel jaarruimte, waardoor pensioen opbouwen via box 1 aantrekkelijk is. Maar tegenwoordig hebben ook steeds meer mensen in loondienst jaarruimte. Benieuwd naar jouw jaarruimte? Dit kun je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst.

 

Het voordeel van pensioenopbouw via box 1 is dat je inleg aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Daarnaast betaal je over dit bedrag geen vermogensbelasting. Hiertegenover staat dat je vermogen vaststaat tot je pensioen: je kunt niet tussentijds geld opnemen.

 

Pensioenopbouw via box 3 

In box 3 kun je vermogen opbouwen zonder regels en voorwaarden. Dit kan via een spaarrekening, maar ook via een beleggingsrekening. Op zo'n rekening kun je onbeperkt storten en geld opnemen, en je mag het geld voor andere doeleinden gebruiken. Je profiteert echter niet van belastingvoordeel, vanaf €57.000 (2023) betaal je vermogensbelasting. 

 

Bij Axento kun je pensioen opbouwen via box 1 en box 3, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Wat moet ik doen als ik geen werkgeverspensioen heb?

Ben je zzp'er of zelfstandig ondernemer, dan bouw je geen pensioen op via de werkgever. Je moet naast de AOW dan zelf voor je pensioen zorgen. De overheid heeft hiervoor de jaarruimte in het leven geroepen: mensen met een pensioentekort kunnen zo op een fiscaalvriendelijke manier toch pensioen opbouwen. Je kunt een lijfrenteverzekering afsluiten, sparen of beleggen voor je pensioen. Bij Axento vermogensbeheer kun je met een pensioenrekening beleggen voor je pensioen. Zo profiteer je van belastingvoordelen én het rendement van beleggen op de lange termijn. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

 

Als je als werknemer geen werkgeverspensioen hebt, kun je onderhandelen over meer salaris. Bij 80% van de werknemers in Nederland is een CAO van toepassing. Ook voor werknemers met een pensioentekort is de jaarruimte van toepassing. Bereken op de website van de Belastingdienst wat jouw jaarruimte is. Met dit bedrag mag jij op een fiscaalvriendelijke manier pensioen opbouwen. Je kunt geld apart zetten op een pensioenspaarrekening, maar je kunt ook beleggen voor je pensioenn. Hier staan risico's tegenover, maar het verwachte rendement is een stuk hoger dan op de spaarrekening. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

De jaarruimte is voor iedereen anders. De jaarruimte van dit jaar wordt berekend op basis van wat je het jaar ervoor hebt verdiend. Je kunt de jaarruimte eenvoudig berekenen via de website van de Belastingdienst. 

Meer weten?

Risico's van beleggen

Beleggen doe je met geld dat je, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven, niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. 

Risico's van beleggen

Wat zeggen klanten over Axento

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Jaap Steur