Actie: Start nu met beleggen en ontvang tot €150 cadeau!

Lees meer
Wat zijn de risico's van beleggen?

Wat zijn de risico's van beleggen?

Bij beleggen loop je altijd risico’s. Vaak gehoorde uitspraken zijn dan ook: Wil je geen risico lopen, 'ga dan niet beleggen' en 'beleg alleen met het geld dat je kunt missen'. In dit artikel bespreken we de belangrijkste risico's waar je als belegger mee te maken krijgt. 

Grootste risico's beleggen

Het grootste risico dat je als belegger loopt is het marktrisico. Dit is het risico dat samenhangt met de beweeglijkheid van de markt als gevolg van wisselende stemmingen op de financiële markten. Alle beleggingen worden beïnvloed door het marktrisico. Ook kan de waarde van een belegging worden ingegeven door sentiment en emotie van beleggers en daardoor niet in lijn zijn met de economische omstandigheden.

Doordachte beleggingselecties die je doelen en risicoprofielen meten, houden de risico’s op een acceptabel niveau. De meeste van de risico’s zijn van invloed op de markt of economie en vereisen dat de beleggingsportefeuilles worden aangepast en/of de storm uit te zitten.

Een vermogensbeheerder kan helpen om het dagelijkse beheer van je vermogen uit handen te nemen zodat je hier geen omkijken naar hebt. Hieronder hebben wij nog vier andere risico’s op een rijtje gezet.

Economisch risico

Een van de meest voor de hand liggende risico’s van beleggen is dat het economisch slecht gaat of gebeurtenissen die de economie zo hard raken dat er een ‘crash’ ontstaat. Een voorbeeld hiervan is 9/11. Door een combinatie van verschillende factoren verloren veel marketindexen significante percentages en ontstond een beurscrisis

Vervolgens begon in 2007 de kredietcrisis. Deze ontstond in de zomer van 2007 en bereikte in het najaar van 2008 zijn hoogtepunt. In de loop van het jaar 2011 liep de crisis weer af. Deze crisis kwam mede tot stand door een stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten.

Inflatie risico

Ook inflatie kan een risico vormen. Een resultaat van inflatie is dat alles wat je normaal koopt duurder aan het worden is. Een simpel voorbeeld: als je naar de bakker gaat en een brood koopt voor €1,- kan dit brood door de inflatie €2,- of €2,50 gaan kosten. Hierdoor daalt dus de koopkracht van mensen indien hun loon gelijk blijft.

Wanneer het op investeringen aankomt kan het dus zo zijn dat je investeringen misschien niet in staat zijn om het tempo van de inflatie bij te houden. Stel: je geld op de bank een rente zou hebben van 2% en de inflatie stijgt tot 3%. Dan verlies je dus geld, omdat de waarde van je geld minder hard groeit dan de waarde van inflatie.

Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico ontstaat wanneer je na een investering je beleggingen amper kan verhandelen op de beurs. Dit kan komen door een gebrek aan kopers en verkopers op de open markt. Dit risico zal groter worden wanneer beleggers hun beleggingen gezamenlijk willen verkopen. In dat geval willen alle beleggers zogenaamd door één deur en zullen de koersen dalen.

Valutarisico

Valutarisico, ook wel wisselkoersrisico genoemd, ontstaat uit prijsverandering van de ene valuta ten opzichte van de andere. Beleggers en bedrijven die activa of bedrijfsactiviteiten internationaal hebben, kunnen blootgesteld zijn aan valutarisico’s. Deze kunnen winsten of verliezen creëren.

Een voorbeeld is als een Nederlandse belegger aandelen aanhoudt in Amerika, dan kan het gerealiseerde rendement beïnvloedt worden door zowel de veranderingen in aandelenkoersen als een waarde wijziging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Euro.

Als een rendement van 10% op de Amerikaanse aandelen wordt gerealiseerd, maar de waarde van de Euro daalt met 10% ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dan speelt de belegger quitte, minus de bijbehorende handelskosten.

Renterisico

Veranderingen in de rente kunnen de waarde van beleggingen beïnvloeden. Dit noemen we renterisico.Een stijgende rente zorgt er bijvoorbeeld voor dat het voor bedrijven duurder wordt om te investeren. Dit heeft in de regel een negatieve invloed op de koersen van aandelen.

Daarnaast heeft een stijgende rente een negatieve invloed op de koers van obligaties met een vaste rentevergoeding. Deze obligaties worden namelijk minder aantrekkelijk als de rente stijgt.

Goed om te weten

Beleggen is nooit zonder risico. Dit geldt voor alle soorten beleggingen en vormen van beleggen. Zelfs bij een zeer defensief risicoprofiel kunnen negatieve rendementen worden behaald. De mate van risico is afhankelijk van de aard en kenmerken van de belegging. In het algemeen geldt dat een belegging met een hoger verwacht rendement, hogere risico’s met zich meebrengt.

Spaar je op dit moment en wil je weten of beleggen bij je past? Lees dan ons artikel Sparen of beleggen, wat is het beste?


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.