Wat is de tracking error bij beleggen?

Wat is de tracking error bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit wat de tracking error is, wat de tracking error met de benchmark te maken heeft en wat het inhoudt als de tracking error positief of negatief is.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de benchmark?

De benchmark is een soort maatstaf waarmee wordt bepaalt of iets goed of slecht presteert. Bij beleggen wordt het gebruikt om te bepalen of een fonds of beleggingsportefeuille goed presteert. 

Als benchmark wordt vaak een index gebruikt, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index. Voor wereldwijde beleggingen is de MSCI World Index een bekende benchmark.

De tracking error

De tracking error geeft weer hoeveel de portefeuille afwijkt van de benchmark. Zo wordt er bepaald in hoeverre de rendementsontwikkeling van een fonds vergelijkbaar is met de benchmark.

Wanneer de benchmark bijvoorbeeld met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 3%, is dat een negatieve tracking error van 2%. Een negatieve tracking error betekent dat de portefeuille minder beweeglijk is ten opzichte van de benchmark.

Wanneer de benchmark met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 7%, is dat een positieve tracking error van 2%. De portefeuille presteert in dit geval beter maar beweegt dus ook sterker dan de benchmark. 

Een tracking error van 0% betekent dat de portefeuille gelijk als de benchmark presteert: het fonds volgt dan precies de benchmark. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.