Wat is de tracking error bij beleggen?

Wat is de tracking error bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit wat de tracking error is, wat de tracking error met de benchmark te maken heeft en wat het inhoudt als de tracking error positief of negatief is.

Wat is de benchmark?

De benchmark is een soort maatstaf waarmee wordt bepaalt of iets goed of slecht presteert. Bij beleggen wordt het gebruikt om te bepalen of een fonds of beleggingsportefeuille goed presteert. 

Als benchmark wordt vaak een index gebruikt, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index. Voor wereldwijde beleggingen is de MSCI World Index een bekende benchmark.

De tracking error

De tracking error geeft weer hoeveel de portefeuille afwijkt van de benchmark. Zo wordt er bepaald in hoeverre de rendementsontwikkeling van een fonds vergelijkbaar is met de benchmark.

Wanneer de benchmark bijvoorbeeld met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 3%, is dat een negatieve tracking error van 2%. Een negatieve tracking error betekent dat de portefeuille minder beweeglijk is ten opzichte van de benchmark.

Wanneer de benchmark met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 7%, is dat een positieve tracking error van 2%. De portefeuille presteert in dit geval beter maar beweegt dus ook sterker dan de benchmark. 

Een tracking error van 0% betekent dat de portefeuille gelijk als de benchmark presteert: het fonds volgt dan precies de benchmark. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.