Spreiden is het toverwoord bij beleggen

Spreiden is het toverwoord bij beleggen

Om succesvol te beleggen is een goede spreiding cruciaal. Het is niet verstandig om al je eieren in één mandje te leggen. Waarom? Omdat niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert. Het is daarom verstandig om je vermogen te spreiden over verschillende beleggingen. Het risico dat de waarde van je beleggingsportefeuille in een korte periode fors daalt, is bij een goede spreiding een stuk kleiner.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Spreiding over beleggingscategorieën
Spreiding kan op verschillende niveaus worden toegepast. Een eerste stap is de spreiding over verschillende beleggingscategorieën. Veel beleggers nemen alleen aandelen in hun beleggingsportefeuille op, vanwege het hoge verwachte rendement. Het is echter belangrijk om ook te spreiden over andere beleggingscategorieën zoals bijvoorbeeld bedrijfsobligaties. Tijdens de kredietcrisis in 2008 daalden de wereldwijde aandelenkoersen met -50%. Obligaties behaalde in dezelfde periode een positief rendement van +10%. Had je naast aandelen ook obligaties opgenomen in je beleggingsportefeuille, dan was je verlies een stuk kleiner.

Spreiding over regio’s
Ook binnen de beleggingscategorieën is een goede spreiding van groot belang. Veel Nederlandse beleggers, investeren in aandelen van Nederlandse bedrijven zoals Philips, ING en Shell. Maar de Nederlandse beurs weegt voor slechts 2% mee op de wereldmarkt. Door ook andere Europese aandelen of aandelen uit de Verenigde Staten of Azië op te nemen, kan het risico worden verlaagd dat bepaalde landen of regio’s achterblijven bij de rest van de wereld. Dit heeft in de meeste gevallen een positief effect op het rendement.

Spreiding over sectoren
Ook is het belangrijk om ook te spreiden over verschillende sectoren. Sectoren zijn bijvoorbeeld financiële instellingen, energie, technologie en gezondheidszorg. Het rendement is dan minder afhankelijk van één of enkele sector die goed doen. Nu de olieprijs in de afgelopen maanden flink is gedaald, zijn bijvoorbeeld aandelen uit de energiesector veel harder gedaald dan andere sectoren. Door te spreiden over verschillende sectoren wordt de kans op een fors verlies van je beleggingen een stuk kleiner.

Hoe kun je eenvoudig spreiden
De eenvoudigste manier om spreiding aan te brengen in een beleggingsportefeuille, is door beleggingsfondsen of ETF’s te kopen. Hierdoor kan eenvoudig in tientallen of honderden aandelen of obligaties belegd worden, die gespreid zijn over verschillende landen en sectoren. Let hierbij wel goed op, er zijn ook beleggingsfondsen en ETF’s die bijvoorbeeld als doel hebben een specifieke sector of land te volgen en daardoor een minder breed gespreid zijn.

Axento belegt in ruim 1.200 aandelen en obligaties wereldwijd 
Axento vermogensbeheer belegt met behulp van duurzame indextrackers in ruim 1.200 aandelen en obligaties uit alle sectoren over de hele wereld. Door daarnaast in minder risicovolle bedrijven te beleggen en duurzame ondernemingen te selecteren, beleggen wij optimaal voor de lange termijn.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.