Wat is het renterisico bij beleggen?

Wat is het renterisico bij beleggen?

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Zonder risico immers geen rendement. Er zijn dan ook verschillende soorten beleggingsrisico te noemen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het valutarisico en het concentratierisico.

Een ander risico waarmee je te maken kunt krijgen, is het renterisico. In dit artikel leggen we daar alles over uit. 

Wat is het renterisico?

Het renterisico is het risico dat je beleggingen minder waard worden door veranderde rentepercentages. De hoogte van de rente heeft namelijk invloed op de koersen van aandelen en obligaties. Wanneer de rente stijgt, wordt er vaak minder geconsumeerd, omdat het aantrekkelijker wordt om te sparen. Dit heeft als gevolg dat de vraag naar beleggingen daalt. Daardoor kan een stijgende rente, dalende koersen veroorzaken.   

Ook kunnen hogere rentelasten en de afname van consumptie ervoor zorgen dat bedrijven minder omzet maken. Dit beïnvloedt de waarde van beleggingen.

Het renterisico bij pensioenfondsen

Voor pensioenfondsen is het renterisico misschien wel het grootste risico. Dat komt doordat zij nu geld ontvangen en beleggen, maar dit pas ver in de toekomst moeten uitkeren. Door de lange tijd tot het uitkeren is de kans op een stijgende rente groter. 

Het niveau van de rente heeft invloed op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Wanneer de rente daalt moet een pensioenfonds meer geld in kas hebben.  

Het afdekken van renterisico

Het is mogelijk om het renterisico af te dekken. Dat kan door middel van hedging. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Hedging gaat via derivaten


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.