Wat is een marktcorrectie en hoelang duurt dit?

Wat is een marktcorrectie en hoelang duurt dit?

Een dalende beurs is vervelend en kan vooral bij beginnende beleggers voor paniek zorgen. Toch hoeft een marktcorrectie niet voor grote problemen te zorgen. Sterker nog, een correctie is soms nodig om een bull market in stand te houden. In dit artikel leggen we uit wat een marktcorrectie is en waarom het niet meteen reden tot paniek is.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een marktcorrectie?

Er is geen exacte definitie van een marktcorrectie. Over het algemeen spreken we van een marktcorrectie wanneer de koers met zo'n 10% is gedaald. Een marktcorrectie kan verschillende gevolgen hebben, bijvoorbeeld een bear market wanneer de daling door blijft zetten.

Een marktcorrectie hoeft niet per se slecht nieuws te zijn: correcties zijn nu eenmaal nodig om een bull market in stand te houden.

Hoelang duurt een marktcorrectie?

Het is van tevoren moeilijk te voorspellen hoelang een marktcorrectie gaat duren. Een correctie kan enkele dagen, weken of maanden duren. 

Wat we wel kunnen zeggen is dat een marktcorrectie een korte-termijn trend is: over het algemeen duurt een marktcorrectie niet langer dan twee maanden.

Wat kun je het beste doen bij een marktcorrectie?

Beleggen kan bij sommige beleggers veel emoties oproepen. Zo raken sommige beleggers bijvoorbeeld in paniek wanneer zij de waarde van hun belegde vermogen zien dalen. Zij verkopen dan snel hun beleggingen om de schade beperkt te houden.

Dit klinkt in eerste instantie verstandig, maar dat is het niet. Wanneer je bij een marktcorrectie je beleggingen verkoopt, neem je je verlies. Houd je ze aan om te wachten tot de koersen weer stijgen, dan is er eigenlijk niets aan de hand. 

Hierdoor kun je een marktcorrectie zien als een mooi moment om beleggingen bij te kopen. Doordat de koersen bij een correctie lager staan, kun je aandelen in de 'uitverkoop' aankopen. Een bekende uitspraak van Warren Buffett is: 'Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.'. 

De kans dat de koersen eerst verder zullen zakken voordat deze weer gaan stijgen, is natuurlijk aanwezig. Daarom is het bij beleggen zo belangrijk om de lange termijn aan te houden: de aandelenmarkt laat historisch gezien namelijk een stijgende trend zien, al vinden er tussentijds een hoop schommelingen plaats.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.