Spaargeld beleggen zonder risico: 5 tips

Spaargeld beleggen zonder risico: 5 tips

Je geld beleggen zonder risico, bestaat dat? De spaarrente is laag. Steeds meer mensen zoeken daarom naar andere mogelijkheden. Beleggen zonder risico of met weinig risico spreekt veel mensen aan. Maar kan dat eigenlijk wel?

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Beleggen zonder risico

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: geld beleggen zonder risico bestaat niet. Wie meer rendement wil op zijn spaargeld moet daarvoor risico’s nemen.

De mate van risico bij beleggen verschilt. Neem je veel risico, dan kun je ook een hoog rendement verwachten en vice versa.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om de risico’s bij beleggen te beperken. Wil je beginnen met beleggen? In dit artikel bespreken we vijf tips om het risico te verlagen.

Tip 1: Spreiden werkt echt

Door je geld gespreid te beleggen in aandelen, verlaag je de risico’s. Als je al je geld in één aandeel stopt, loop je een hoog risico. Je inleg is dan voor de volle 100% afhankelijk van de resultaten van één bedrijf. Gaat dit bedrijf failliet, dan betekent dit dat je al je geld kwijt bent. 

Je kunt dit risico eenvoudig verlagen door in meerdere aandelen tegelijk te beleggen. Je verwachte rendement blijft hetzelfde, maar door de spreiding neemt het risico af. Je kunt het risico verder verlagen door in aandelen uit verschillende landen en sectoren te beleggen.

Verschillende soorten beleggingen

Veel mensen denken bij beleggen direct aan aandelen. Toch zijn er naast aandelen nog meer interessante beleggingen op de financiële markten.

De meest voorkomende beleggingen naast aandelen zijn obligaties. Obligaties zijn leningen aan een land of bedrijf. Je krijgt elk jaar rente op je lening en aan het einde van de looptijd krijg je je inleg weer terug. Met beleggen in obligaties loop je relatief weinig risico ten opzichte van aandelen.

Door je inleg te spreiden over zowel aandelen als obligaties loop je minder risico. Je voorkomt een grote daling in je vermogen als aandelen het bijvoorbeeld even moeilijk hebben.

Hoe spreidt Axento voor haar klanten?

Bij Axento beleggen we ruim €400 miljoen euro voor meer dan 4.000 klanten. We beleggen voor onze klanten in meerdere beleggingsfondsen en ETF’s. Dit zijn mandjes met daarin honderden verschillende aandelen en obligaties van over de hele wereld.

In totaal is het geld van onze klanten gespreid over ruim 2.000 verschillende bedrijven. Op die manier beperken we het risico, zonder dat we inleveren op rendement.

Tip 2: Dollar-Cost Averaging (periodiek beleggen)

Een tweede manier om het risico bij beleggen te verlagen is de zogenaamde Dollar Cost Averaging strategie. Hiermee bedoelen we periodiek beleggen op vaste momenten.

In plaats van in één keer een groot bedrag te beleggen, beleg je iedere maand een klein, vast bedrag. Een groot voordeel hiervan is dat je de impact van grote koersschommelingen op je inleg verkleint.

Door periodiek te beleggen koop je beleggingen aan tegen een gemiddelde prijs. Onderstaande grafiek laat dit effect goed zien. 

De winkelmandjes zijn de momenten waarop je steeds een deel van je geld inlegt. Door dit structureel iedere maand te doen, koop je je beleggingen tegen een gemiddelde koers aan. Je voorkomt dat je per ongeluk op een hoogtepunt instapt en je beleggingen gelijk een stuk minder waard worden.

Periodiek beleggen bij Axento 

Bij Axento kun je eenvoudig periodiek beleggen. Je kunt zelf kiezen of je elk kwartaal, elke maand of zelfs elke week geld naar je beleggingsrekening overboekt.

Wij beleggen deze stortingen wekelijks mee met de rest van je beleggingsportefeuille, zonder transactiekosten

Tip 3: Goede verhouding beleggingen / spaargeld

Bij beleggen loop je altijd risico. Daarom is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet direct nodig denkt te hebben.

Buffer

Wat als je wasmachine kapot gaat, je auto gerepareerd moet worden of je van plan bent te verbouwen? Voor dit soort uitgaven moet je een financiële buffer achter de hand houden. Zorg daarom dat je altijd een paar duizend euro spaargeld beschikbaar hebt.

Ook moet je bereid zijn dat je inleg tussentijds kan dalen. Word je daar zenuwachtig van of kun je dat financieel niet dragen, beleg dan met een kleiner bedrag.

Kortom, als je wilt beleggen, doe dit dan alleen met geld dat je niet direct nodig denkt te hebben en waarmee je bereid bent risico’s te lopen.

Tip 4: Hoe langer je belegt, hoe beter

Je kunt op ieder moment starten of stoppen met beleggen. Het is dus net zo flexibel als sparen. Toch is het verstandig om voor een zo lang mogelijk periode te gaan beleggen. Een lange beleggingshorizon verlaagt namelijk het risico.

Stijgende trend op lange termijn

Over de lange termijn laten aandelenkoersen een stijgende trend zien. Maar tussentijds vinden ook koersdalingen plaats. Natuurlijk is dat als belegger niet prettig, maar het hoort er nu eenmaal bij. 

Je kunt een daling van de koersen niet voorkomen bij beleggen. Wat wel helpt, is het hebben van een lange beleggingshorizon. Die zorgt ervoor dat je de tijd hebt om je verlies weer goed te maken. 

Herstel na daling

Na een koersdaling is er altijd herstel. Dat zien we in het verleden steeds gebeuren. Soms komt het herstel snel en soms kan het een paar jaar duren. Heb je een lange beleggingshorizon, dan weet je dat je uiteindelijk een mooi rendement kunt verwachten.

Minimum termijn

Een minimum termijn is er eigenlijk niet. Wij gebruiken daarom deze vuistregel: Bij beleggen spreken we bij een lange termijn over minstens 10 jaar. Ondanks dat er dus geen officiële minimumtermijn is, is het niet verstandig om te gaan beleggen met geld dat je volgend jaar nodig hebt. 

Tip 5: Het grootste risico ben je zelf

De grootste risicobron bij beleggen ben je zelf. “De emotie van een belegger is zijn grootste gevaar.”

Emoties beïnvloeden je keuzes. En foute keuzes kunnen je veel geld kosten, vooral als het even slecht gaat op de beurs

Blijf rustig bij onrust op de beurs

Bij dalende beurskoersen schieten veel beleggers in de stress. Om daar wat aan te doen, neigen mensen er dan naar om hun beleggingen te verkopen. Maar het verkopen van je beleggingen bij een koersdaling is juist onverstandig.

Door te verkopen wanneer de koersen zijn gedaald, neem je direct je verlies. De strategie waarbij je weet dat beurskoersen op lange termijn groeien is dan volledig in de war. Daarnaast volgen de sterkste koersstijgingen vaak net na een daling. Door uit te stappen tijdens de daling, loop je deze sterke herstelperiode mis.

Conclusie

Beleggen kan dus niet zonder risico, maar je kunt de risico’s wel aanzienlijk verlagen door goed te spreiden en een lange beleggingshorizon aan te houden. Wanneer je zelf geen kennis van beleggen hebt, kun je het beleggen ook uitbesteden

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. 

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.