Niet beleggen is ook een risico

Niet beleggen is ook een risico

Hoe ga jij je hypotheek aflossen, pensioen opbouwen of voor een andere reden vermogen opbouwen? Door te sparen of te beleggen? Veel mensen houden het bij sparen. Dat is zonder risico en je geld is veilig. Toch is sparen in sommige gevallen juist het grootste risico. In dit artikel leggen we uit waarom.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Sparen kan funest zijn

De rente op een spaarrekening is historisch laag. Dat weten we nu wel. Is dat erg? Nee, niet als je de spaarrekening gebruikt om een buffer aan te houden of om af en toe grotere uitgaven van te doen. Maar als je een spaarrekening gebruikt om vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld je pensioen is het funest. Je krijgt dan namelijk te maken met de impact van inflatie.

Inflatie komt om de hoek kijken

Inflatie houdt in dat de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen elk jaar ongemerkt stijgen. In een gezonde economie is dat zo’n 2% per jaar. Normaal gesproken is de spaarrente hoog genoeg om prijsstijgingen bij te houden. Maar door het beleid van de Europese Centrale Bank is die verhouding vandaag de dag niet in evenwicht. Prijzen stijgen procentueel veel sterker dan de rente op een spaarrekening.

Je koopkracht neemt af

Op korte termijn kom je daar wel overheen, maar op lange termijn neemt de werkelijke waarde (koopkracht) van je spaargeld hierdoor steeds verder af. De kans is groot dat je op die manier niet genoeg geld bij elkaar hebt gespaard om bijvoorbeeld van te leven na pensionering.

Beleggen is een oplossing

Wil je de kans op het behalen van je doel vergroten, dan is het soms noodzakelijk om meer risico te nemen. Door je spaargeld te beleggen kun je een hoger rendement behalen. Historisch gezien levert beleggen op de lange termijn sowieso meer rendement op dan sparen. Maar je kunt ook verlies maken wanneer je eerder stopt. Tussentijds gaat beleggen namelijk gepaard met pieken en dalen.

Omgaan met risico's

De truc is dan ook om deze schommelingen zo veel mogelijk te negeren. Als je beleggingshorizon lang genoeg is – bijvoorbeeld nog 20 jaar tot je pensioendatum – hoef je helemaal niet wakker te liggen van koersdalingen op de beurs. Je hebt nog ruim voldoende tijd om eventuele verliezen weer goed te maken.

Past beleggen ook bij mij?

Om te kunnen beleggen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Beleggen is nooit zonder risico. Dit geldt voor alle soorten en vormen van beleggen. De mate van risico is afhankelijk van de aard en kenmerken van de belegging en het gekozen risicoprofiel. In het algemeen geldt dat een belegging met een hoger verwacht rendement, hogere risico’s met zich meebrengt.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.