Wat is het verschil tussen risico en volatiliteit?

Wat is het verschil tussen risico en volatiliteit?

Wanneer je begint met beleggen, kom je waarschijnlijk een hoop termen tegen waarvan de betekenis onduidelijk is, of die in eerste instantie veel op elkaar lijken. Voorbeelden hiervan zijn risico en volatiliteit.

De termen hebben allebei te maken met de stabiliteit van een belegging en zeggen iets over de kans op verlies, maar toch zijn er belangrijke verschillen.

In deze blog bespreken we het verschil tussen risico en volatiliteit en laten we zien hoe je de begrippen als belegger kunt gebruiken om betere beslissingen te maken over je beleggingsportefeuille.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Het verschil tussen risico en volatiliteit

Risico en volatiliteit worden vaak door elkaar gebruikt. 

Risico is de kans dat je je financiële doelen niet kunt halen: het zijn de mogelijke verliezen die optreden als gevolg van onzekerheid of onvoorspelbaarheid. Hoe groter het risico, des te hoger de kans dat een belegging niet het verwachte rendement oplevert.

Volatiliteit is een maatstaf voor de spreiding van rendementen voor een bepaald aandeel of marktindex. De volatiliteit wordt gemeten aan de hand van de standaarddeviatie.

Een hogere volatiliteit betekent bij een belegging vaak meer schommelingen. 

Beleggers kunnen risico en volatiliteit gebruiken om te bepalen hoe stabiel een belegging is en hoe waarschijnlijk het is dat er verliezen op zullen treden.

Belangrijk om rekening te houden met risico én volatiliteit

Risico en volatiliteit kunnen op verschillende manieren worden gemeten en beoordeeld, maar ze staan niet per se los van elkaar. Het risico is vaak een belangrijke factor bij de volatiliteit van een belegging. 

Zo zijn beleggingen met een hoog risico vaak ook erg volatiel, omdat de kans op grote prijsschommelingen hoger is wanneer er meer onzekerheid bestaat over de waarde van een belegging. 

Aan de andere kant kunnen beleggingen met een laag risico ook volatiel zijn, bijvoorbeeld als gevolg van externe factoren zoals markttrends of economische gebeurtenissen. 

Het is dus verstandig om niet enkel naar risico of volatiliteit te kijken, maar om allebei de factoren mee te nemen in je beleggingsbeslissingen.

Houd ook rekening met andere factoren

Risico en volatiliteit zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het maken van beleggingsbeslissingen, maar het zijn niet de enige factoren.

Als belegger moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals de historische prestaties van een belegging, de kwaliteit van het management van het bedrijf en de algemene economische omstandigheden.

Bovendien is het verstandig om veel spreiding toe te passen in je beleggingsportefeuille, om zo het totale risico van je portefeuille te verkleinen.

Conclusie

Risico en volatiliteit zijn dus twee belangrijke begrippen bij beleggen. Hoewel beide begrippen iets zeggen over de stabiliteit van een belegging en de kans op verlies, zijn er toch een aantal verschillen.

Om als belegger weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen, kun je het beste rekening houden met zoveel mogelijk factoren: neem dus zowel het risico als de volatiliteit mee in je beslissingen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.