Wat is het idiosyncratisch risico bij beleggen?

Wat is het idiosyncratisch risico bij beleggen?

Een belegger heeft te maken met veel soorten beleggingsrisico’s. Zo is er het valutarisicoconcentratierisico en het marktrisico.

In dit artikel richten we ons op het idiosyncratisch risico

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat betekent idiosyncratisch risico?

Het idiosyncratisch risico is een risico dat betrekking heeft op één specifiek aandeelobligatie of andere soort belegging. Het is een andere bewoording voor specifiek risico bij beleggen. Het idiosyncratisch risico geldt dus niet voor een hele markt of een hele sector, maar enkel voor één bedrijf.   

Voorbeeld van idiosyncratisch risico

We zullen het idiosyncratisch risico duidelijker maken met een voorbeeld. Dit voorbeeld komt uit de farmaceutische industrie. 

Het aandeel Galapagos staat genoteerd aan de AEX. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van medicijnen. Dit proces bestaat uit onderzoeksfases. Wanneer een fase wordt afgekeurd door autoriteiten, moet de gehele fase opnieuw beginnen.

In het bovenstaande geval kan de koers van Galapagos dalen, als beleggers vertrouwen in het bedrijf verliezen. Het feit dat het onderzoek kan worden afgekeurd, is een idiosyncratisch risico. Het is namelijk een risico dat alleen betrekking heeft op het aandeel Galapagos. Deze gebeurtenis heeft geen invloed op een ander bedrijf.

Het uitsluiten van idiosyncratisch risico

Beleggers proberen om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten of zo laag mogelijk te houden. Het is niet mogelijk om specifiek risico volledig uit te sluiten. Je kunt het wel beperken. 

Door binnen je portefeuille zoveel mogelijk te spreiden, is het mogelijk het idiosyncratisch risico te beperken. Door een goede spreiding heeft een specifieke beleggingen niet zoveel invloed op je totale beleggingsportefeuille. Hoe meer spreiding in de portefeuille, hoe kleiner het idiosyncratisch risico. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.