Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips

Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips

Een dalende beurs. Beleggers worden er niet blij van, maar er is helaas niets tegen te doen. Dalende beurzen horen nu eenmaal bij beleggen. Hoe ga je hiermee om?

Hieronder 5 essentiële tips om met een dalende beurs om te gaan.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Tip 1: Probeer te allen tijde rustig te blijven

Het is erg vervelend om de waarde van je beleggingen te zien dalen. Sommige beleggers worden er zenuwachtig en onrustig van of raken zelfs in paniek. Toch is het belangrijk om rustig te blijven wanneer de koersen dalen. 

Bedenk je dat dalende koersen erbij horen als je belegt. De koersen gaan nu eenmaal niet in een rechte lijn omhoog. Op de korte termijn vinden veel schommelingen plaats en zullen stijgingen en dalingen elkaar afwisselen.

Probeer je op zo’n moment niet te laten leiden door je emoties. Juist door rustig en belegd te blijven bij dalende koersen, profiteer je na verloop van tijd weer van stijgende koersen. 

Tip 2: Stap niet gelijk uit de markt

Wanneer de beurs een daling inzet, besluiten sommige beleggers (vaak in paniek) om hun beleggingen te verkopen. Ze nemen dan hun verlies, omdat ze bang zijn dat de beurs nog verder zal dalen. 

Dit is echter niet the way to go wanneer je succesvol wilt beleggen. Door te verkopen wanneer de koersen zijn gedaald, maak je in ieder geval verlies. Daarnaast volgen de sterkste koersstijgingen vaak net na een daling. Door uit te stappen tijdens de daling, loop je deze sterke herstelperiode mis, waardoor je flink wat rendement kunt mislopen. 

Niemand kan voorspellen hoelang en hoe diep een daling wordt en wanneer de koersen weer gaan stijgen. Je kunt dus beter rustig afwachten. Terugkijkend naar het verleden, hebben beurzen zich altijd weer hersteld na een sterke daling. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het geeft wel aan dat de kans groot is dat koersen zich uiteindelijk weer herstellen

Tip 3: Zie de daling als een kans: leg extra in

Wanneer beurzen dalen en beleggingen minder waard worden, hoeft dit niet per se slecht nieuws te zijn. Veel beleggers zien lage koersen juist als een kans. Op dat moment kun je beleggingen namelijk tegen een lagere koers aankopen. De beleggingen zijn dan eigenlijk in de uitverkoop

Heb je nog wat geld dat je voorlopig niet nodig hebt? Dan kun je ervoor kiezen om een extra bedrag in te leggen en zo voor een gunstig bedrag aan te kopen. 

Tip 4: Kies voor periodiek beleggen 

Wil je niet steeds in de gaten houden wat de stand van de beurzen is, maar wil je wel af en toe profiteren van een goedkoop instapmoment? Kies er dan voor om periodiek te beleggen
Periodiek beleggen wordt ook wel automatisch- of maandelijks beleggen genoemd. Elke week, maand of kwartaal leg je een vast bedrag in op je beleggingsrekening
Daardoor koop je beleggingen op verschillende momenten aan, ongeacht of de koers hoog of laag is. 

Wanneer de koersen wat hoger staan zijn de beleggingen wat duurder en wanneer de koersen lager staan, profiteer je van de lagere prijs. Doordat je meerdere instapmomenten hebt, koop je uiteindelijk aan tegen een gemiddelde koers. Dit kan je rust geven, doordat je niet hoeft na te denken over welk bedrag je wanneer gaat beleggen. 

Tip 5: Check je beleggingen niet te vaak

Ben je toch wat gevoelig voor het zien van dalende koersen en raak je snel in paniek? Dan is het verstandig om niet te vaak te kijken naar de stand van je beleggingsrekening. 

Wanneer je elke dag kijkt naar de koersen word je gek van de bewegingen en kun je je laten meeslepen door je emoties. Wanneer de markt erg beweeglijk is, kun je dus beter niet te vaak kijken. Zo kun je rustig blijven en hoef je je niet te druk te maken over de koersen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.