Hoe kun je veilig beleggen?

Hoe kun je veilig beleggen?

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Toch zijn er manieren om het risico van beleggen te beperken. Op deze manier wordt beleggen veiliger. In dit artikel geven we een aantal tips die je direct kunt gebruiken om veilig te beleggen.

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Doel vaststellen

Als eerste is het belangrijk om een beleggingsdoel vast te stellen als je wilt beginnen met beleggen. Hierin bepaal je hoeveel rendement je wilt behalen en welk risico je hierbij wilt nemen. 

Aan de hand van je doel maak jij, of je vermogensbeheerder, een plan van aanpak. Door je doel voor ogen te houden, is het makkelijker om je aan dit plan te houden. Dit zorgt ervoor dat je veiligere beleggingskeuzes kunt maken. 

Spreiden

Het toverwoord bij veilig beleggen blijft spreiden. Wanneer je al je vermogen in bijvoorbeeld één aandeel stopt, loop je een groot risico om je vermogen te verliezen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om je vermogen te spreiden

Hiermee bedoelen we niet alleen spreiden over verschillende aandelen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om verschillende beleggingsproducten op te nemen in je portefeuille. 

Deze producten kun je ook weer verspreiden over verschillende sectoren en landen. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om al je vermogen kwijt te raken. Wanneer de koersen in de ene sector dalen, kun je nog steeds rendement behalen op je producten uit een andere sector. Of wanneer de beurs van een land instort, kan de beurs in een ander land juist opleven.  

Een handige manier om gespreid te beleggen is door te beleggen in indexfondsen of ETF's. Deze fondsen bevatten een grote groep verschillende producten. Je belegt dan automatisch in al deze producten. Door de grote verscheidenheid aan fondsen, kun je zelf een variant en het niveau van risico kiezen. Dit wordt ook wel fondsbeleggen genoemd. 

Lange termijn

Door een lange termijn voor ogen te houden bij beleggen, kun je veiliger te werk gaan. Het geeft je namelijk meer tijd om een bepaald rendement te halen. 

Wanneer een koers daalt of een beursjaar weinig winst heeft opgeleverd, dan kun je dit het volgende jaar weer goed maken. Je hoeft zo geen snelle, onveilige beslissingen te nemen. Met een lange beleggingshorizon kun je op stabiele, veilige wijze je beleggingsdoel halen. 

Buffer

Het is van groot belang dat je niet met geld belegt dat je op korte termijn nodig hebt. Houd dus altijd een buffer aan. Als je halsoverkop je beleggingen moet verkopen, omdat bijvoorbeeld je vaatwasser kapot gaat, zul je nooit het gewenste rendement behalen. 

Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat je in financiële problemen komt omdat je per se wilt beleggen. Zorg er dus voor dat je alleen belegt met geld dat je voor een langere periode kunt missen en houd altijd wat spaargeld achter de hand. 

Begrijp je beleggingen

Om veilig te gaan beleggen, moet je enigszins begrijpen waarin je belegt. Wanneer je een auto wilt kopen, ga je ook eerst na of de autodealer betrouwbaar is. Je bekijkt de auto grondig en maakt een testrit. Hierna bepaal je pas of de auto geschikt is voor je. 

Dit moet je bij een belegging eigenlijk ook doen. Onderzoek wat het product inhoudt, hoe het bedrijf ervoor staat en wat de toekomstverwachtingen zijn. Natuurlijk zijn deze zaken nooit garantie voor succes, maar op deze manier kun je een belegging wel tot een bepaalde hoogte beoordelen.

Risico

Weet dat je met beleggen altijd een bepaald risico loopt. De mate van risico die je wilt lopen, kun je zelf in de hand houden. Bij de overweging tussen sparen of beleggen is het risico het belangrijkste verschil.

Hoge rendementen gaan namelijk gepaard met hoge risico’s. Wanneer je dus een beleggingsproduct tegenkomt met een hoog verwacht rendement, weet je dat je hierbij ook een hoger risico loopt. Het is aan jezelf, hoeveel risico je wilt lopen. 

Wanneer je je geld laat beleggen, kun je bij de vermogensbeheerder kiezen tussen verschillende risicoprofielen. Stel dit vast in je beleggingsdoel. 

Emotie

Om veilige keuzes te maken bij beleggen is het belangrijk om je emoties in bedwang te houden. Wanneer je je laat leiden door emoties en bij de eerste de beste koersdaling je aandelen verkoopt, zul je je doel niet behalen. Het is zaak om kalm te blijven en je beleggingsproducten hun werk te laten doen.

Dit is vaak makkelijker wanneer je het beleggen over laat aan een vermogensbeheerder. Zij beleggen voor jou. Zo hoef je zelf niet constant je beleggingen in de gaten te houden. 

Vermogensbeheer

Door je vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder, kun je vaak veiliger en meer succesvol beleggen. 

Een vermogensbeheerder belegt nooit met meer risico dan jij aangeeft. Ook spreidt hij jouw vermogen zoveel mogelijk. Dit maakt het beleggen al een stuk veiliger. Doordat je je zelf niet druk hoeft te maken over je beleggingen, spelen je emoties een veel kleinere rol. 

Daarnaast heeft een vermogensbeheerder veel kennis en ervaring met beleggen. Hij snapt precies wat er aan de hand is op de financiële markten. Zo wordt jouw vermogen professioneel belegd. 

Beleggen uitbesteden aan een goede vermogensbeheerder kan dus een stuk veiliger zijn dan zelf beleggen. Zeker als je weinig ervaring of tijd hebt.

Zelf aan de slag met het kopen van aandelen op de beurs? Lees dan eerst onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen!


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.