Wat is een risicoladder?

Wat is een risicoladder?

Een risicoladder geeft aan, hoeveel risico een bepaalde belegging met zich mee brengt. Denk maar aan een echte ladder. Wanneer je onderaan een ladder staat, is dat kans dat je letsel oploopt als je valt niet groot. Sta je echter bovenaan die ladder en je valt, dan is de kans veel groter. Met beleggingen werkt dit eigenlijk hetzelfde. 

In dit artikel leggen we uit hoe dat zit, en welke beleggingen hoog en laag op de risicoladder staan. 

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werkt een risicoladder?

Iedere belegging heeft een ander risico. Wanneer je de risico’s van verschillende beleggingen vergelijkt, krijg je een soort ladder. 

Met beleggingen die hoog op de risicoladder staan, loop je net als bij een echte ladder meer risico. Het verwachte rendement is bij beleggingen die hoog op de ladder staan ook hoger. De beleggingen onderaan de ladder brengen minder risico met zich mee, maar hebben ook een lager verwacht rendement. 

Het is een handige indicatie om te kijken welke beleggingen binnen je portefeuille meer en welke minder risico lopen. Onthoud wel dat het een indicatie is en dat het in de praktijk kan afwijken.

Welke beleggingen staan waar op de ladder?

Beleggingen met een laag risico staan onderaan de ladder. Denk bijvoorbeeld aan (converteerbareobligaties. Dat komt doordat je bij obligaties je hoofdsom weer terug krijgt, mits het bedrijf of de overheid niet failliet gaat. Hoger op de ladder bijvoorbeeld aandelen. Bij aandelen loop je over het algemeen een groter risico dat je ingelegde vermogen minder waard wordt. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.