De vermogensbelasting in 2023

Vrouw die iets typt op rekenmachine met miniatuur huisje ernaast

De vermogensbelasting in 2023 is weer net even anders dan in 2022. Ben jij benieuwd naar hoeveel belasting je dit jaar moet betalen? In dit artikel geven wij een overzicht van de vermogensbelasting, de vrijstellingen en de nieuwe regels.

Meer fiscale tips blogs lezen?

Klik hier voor uitleg en tips over beleggen en belasting.

Wat is vermogensbelasting en waarom betaal ik dit?

Vermogensbelasting is de belasting die je betaalt over spaargeld en beleggingen, oftewel: je vermogen. Het wordt ook wel eens de vermogensrendementsheffing genoemd.

Het is een onderdeel van de inkomstenbelasting en wordt automatisch geheven bij de belastingaangifte. Hoe hoger je totale vermogen, des te meer vermogensbelasting je betaalt.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat jij rendement maakt over je beleggingen en rente krijgt over je spaargeld. Dit rendement en deze rente ziet de Belastingdienst als inkomsten en dat moet belast worden. Hiervoor is de vermogensbelasting in het leven geroepen.

Wanneer betaal je vermogensbelasting?

Je betaalt vermogensbelasting wanneer je vermogen hoger is dan de vrijstelling. Dit was in 2022 €50.650 en wordt in 2023 €57.000. Met een fiscaal partner verdubbelt de vrijstelling, in 2023 dus €114.000.

Spaar of beleg je groen? Dan is de vrijstelling nog iets hoger. De vrijstelling bedraagt in 2023 €65.072. 

Wijzigingen vermogensbelasting 2023

Tijdens Prinsjesdag presenteert het kabinet jaarlijks de nieuwe belastingplannen. Vergeleken met 2022 zijn er grote veranderingen. 

Lees in onze blog: Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor beleggers? alles over de veranderingen van afgelopen september.

Vermogensbelasting vanaf 2023

In 2023 worden de belastingtarieven verhoogd. Deze gaan van 31% naar 32%. Ook wordt het heffingsvrij vermogen hierbij opgehoogd. Zie hieronder het verschil met 2022:

Jaar Heffingsvrij vermogen per persoon Heffingsvrij vermogen fiscaal partners
2022 €50.650 €101.300
2023 €57.000 €114.000
Belastingdienst

Belasting op vermogen wordt veranderd door oneerlijke regels

Sinds 2017 wordt er door de fiscus gewerkt met fictief rendement dat in de praktijk praktisch onhaalbaar is. De hoge rechter heeft daarom ook op 24 december 2021 besloten dat de regels niet eerlijk zijn en deze aangepast moeten worden. De regels worden gezien als discriminerend en oneerlijk op het moment. 

Spaarders die bezwaar hebben gemaakt, worden gecompenseerd over de jaren 2017-2020. 

Het duurt even om de regelgeving aan te passen, dus de Belastingdienst is waarschijnlijk tot 2026 bezig om deze door te voeren. Tot 2026 zijn er daarom tijdelijke regels.

Wat wordt er aangepast in 2023?

In 2023 verandert er belastingtechnisch veel. Er komt een nieuwe rekenmethode voor de vermogensbelasting, de belastingtarieven stijgen en het heffingsvrij vermogen wordt hoger.

Nieuwe (overbruggende) rekenmethode

De fiscus rekende voorheen de belasting uit aan de hand van fictieve rendementen, omdat er werd uitgegaan dat er een fictieve verdeling was tussen het vermogen van beleggen en sparen.

Door de oneerlijke verdeling moet er een nieuwe verdeling komen. Door technische redenen kan dit pas in 2026 volledig tot stand komen. Daarom komt er voor de jaren daartussen (2021-2025) een aangepaste verdeling, namelijk de forfaitaire verdeling. De vermogensbelasting gaat uiteindelijk naar 34%. Dit wordt stapsgewijs gedaan met 1% per jaar. 

Vanaf 2026 komt er een reële verdeling op basis van reëel rendement. 

Bij de nieuwe rekenmethode heb je geen vast percentage meer, maar wordt er onderscheid gemaakt tussen spaargeld, beleggingen en je schulden. 

Heffingsvrij vermogen per persoon
Belast spaargeld 0,01%
Belaste beleggingen 5,69%
Aftrekbare schulden 2,46%

Voorlopige percentages aanslag 2023

Voor de belastingaanslag over 2022 gebruiken we nog fictieve rendementspercentages. Wel zullen dit percentages zijn die dicht bij het rendement van jouw eigen box-3 inkomen liggen. Dit zijn de voorlopige rendementspercentages volgens de website van de Belastingdienst:

  • Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
  • Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%
  • Schulden: 2,57%

Begin 2024 worden de definitieve percentages vastgesteld door de Belastingdienst. 

Vermogensbelasting 2023 berekenen

Hieronder een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de vermogensbelasting met een rendement van 32% in 2023.

Je bent alleen (geen fiscaal partner) met €100.000 spaargeld.

Sparen wordt in 2023 gunstiger dan voorheen. Dit omdat de Belastingdienst voortaan gaat kijken naar de verdeling van je vermogen. Mensen die een groot deel van hun vermogen beleggen, moeten hierdoor juist meer belasting betalen. Dit omdat er vanuit wordt gegaan dat je over deze beleggingen rendement ontvangt.

Hoe zit het met Bitcoins?

Mensen met Bitcoins moeten hier ook belasting over betalen. De waarde van Bitcoins en andere cryptomunten moet officieel worden opgeteld bij je vermogen in box 3. Dit moet je zelf doen tijdens je aangifte. Er zit dus geen onderscheid tussen Bitcoins, spaargeld of beleggingen.

Vermogensbelasting ontwijken

De belasting op vermogen is niet geliefd. De lage spaarrentes vandaag de dag dragen hier zeker niet aan bij. Er zijn echter een aantal manieren om te besparen. Hieronder geven we een aantal handige tips.

1. Ga beleggen in plaats van sparen

Bij beleggen is het verwachte rendement een stuk hoger dan de spaarrente. Uiteraard loop je ook meer risico. Toch blijkt dat beleggen op lange termijn een verstandige keuze is. Doordat je een hoger rendement behaalt, is de impact van de vermogensbelasting per saldo een stuk kleiner.

Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ons artikel Beginnen met beleggen.

2. Fiscaal sparen of beleggen

Een manier op de belasting op vermogen te omzeilen is door fiscaal vermogen op te bouwen in box 1 in plaats van box 3. Dit kan bijvoorbeeld met Axento Pensioenbeleggen

Met pensioenbeleggen beleg je via een lijfrenterekening. Daardoor hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Hier zijn echter wel een aantal regels aan verbonden. Wil je hier meer over weten, lees dan eens Wat is pensioen beleggen en hoe werkt het?

3. Hypotheek aflossen

Het aflossen van je hypotheek is ook een goede optie. Hierdoor neemt je vermogen in box 3 af. Ook levert dit vaak lagere maandlasten op. In ons artikel Hypotheek aflossen of beleggen? lees je hier alles over.

4. Betaal je energienota vooruit

Bij veel energiebedrijven kun je vooruit betalen. Doe dat bijvoorbeeld in december. Op de peildatum van 1 januari is je vermogen hierdoor lager. Dit scheelt je toch weer een beetje. 

Uiteraard kun je dit ook met andere kosten doen. Door je uitgaven in december te plannen, is je vermogen in januari van het jaar erna lager.

5. Begin met schenken

Ben je gepensioneerd, heb je flink wat vermogen en heb je kinderen? Overweeg dan eens om te starten met schenken. Je verlaagt hierdoor je vermogen in box 3. Ook betaal je minder belasting wanneer je in kleine stapjes schenkingen doet.

6. Groen beleggen

Voor speciale groene beleggingen geldt een belastingvrijstelling. Je betaalt dan geen belasting over dit vermogen (tot een bepaald bedrag). 

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Denk je erover je vermogen te laten beleggen? Dat kan bij Axento vermogensbeheer. Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf €7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.