een stel aan tafel. Een schrijft in notitieboekje met geldbiljetten in hand. De ander heeft spaarvarken in hand

Wat betekent het begrip vermogen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Het begrip vermogen komt in de financiële wereld veel voor. In dit artikel bespreken we alles wat onder vermogen valt en leggen we alle vormen van vermogen uit. Daarnaast bespreken we kort welke bezittingen bij schulden horen.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is vermogen?

Het vermogen is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand bezit. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen particulier en zakelijk vermogen.

Natuurlijk vermogen

Met particulier vermogen wordt het vermogen van een natuurlijk persoon bedoeld. Bezittingen kunnen bestaan uit de volgende delen:

  • Eigen woning, dit kan bijvoorbeeld ook een vakantiehuis in het buitenland zijn
  • Spaargeld dat je bijvoorbeeld op je spaarrekening hebt staan
  • Aandelenstukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Dit wordt dan vastgelegd bij een notaris. Bij grote beursgenoteerde bedrijven worden (een deel van) de aandelen vrij verhandeld op de beurs. Iedereen kan aandeelhouder worden van een beursgenoteerd bedrijf. 
  • Obligaties: een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is. Wanneer overheden of grote bedrijven geld nodig hebben om te investeren, geven zij obligaties uit. De uitgevende partij betaalt rente op de obligaties.

Om het totale vermogen van een persoon te berekenen, moeten de schulden nog van het vermogen worden afgehaald. De volgende bezittingen worden gezien als schulden:

  • Schulden voor consumptiedoeleinden, bijvoorbeeld een auto of een vakantie
  • Negatief saldo op je bankrekening
  • Studieschulden

Wanneer de schulden zijn verminderd met de bezittingen, kan worden bepaald hoe groot het vermogen van een natuurlijk persoon is. Het vermogen van een natuurlijk persoon valt onder box 3 van de inkomstenbelasting

Niet alle schulden die een natuurlijk persoon heeft, worden belast in box 3. Er gelden enkele uitzonderingen. Zo hoeven de hypotheekschuld en schulden die korter lopen dan één jaar niet te worden meegeteld.

Zakelijk vermogen

Naast natuurlijk vermogen is er ook nog zakelijk vermogen. Dit is het vermogen dat op de balans van een onderneming staat. Een ander woord voor zakelijk vermogen is het eigen vermogen

Het zakelijk vermogen kan worden bepaald door de kortlopende schulden te verminderen met de activa. Kortlopende schulden zijn de korte termijn schulden van een bedrijf. Deze betalingen worden meestal binnen één jaar gedaan aan leveranciers, kredietverleners, de Belastingdienst of andere crediteuren.

Beleggen met je vermogen

Tegenwoordig levert sparen niets meer op en in sommige gevallen kost sparen zelfs geld. Dat heeft te maken met beslissingen van de Europese Centrale Bank, de ECB, over de rentestand. Hierdoor wordt beleggen steeds populairder. Met beleggen loop je meer risico dan met sparen, maar je kunt er wel meer rendement voor terugkrijgen.

Veel mensen denken dat beleggen alleen geschikt is voor personen met een groot vermogen. Dit is niet het geval. Ook met een klein bedrag kun je beleggen. 

Bij Axento is het mogelijk om te beleggen met je vermogen vanaf €7.500,-. Daarnaast is het mogelijk om periodiek een bedrag bij te storten. Periodiek beleggen is vooral interessant wanneer je niet in één keer al je geld in wilt leggen en het neemt de stress die komt kijken bij instappen op een verkeerd moment, weg.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.