Beleggen in box 1 of box 3: wat is het beste?

Man zittend op bureaublad met bril in hand kijkend naar buiten. Op achtergrond een vakkenkast en op voorgrond een lamp

Het Nederlandse belastingstelsel telt drie boxen. Voor de belastingaangifte is het belangrijk om te weten welk vermogen onder welke box valt. Ook voor je pensioen kan het lonen om je er eens verder in te verdiepen. In deze blog bespreken we box 1, 2 en 3 en leggen we uit hoe je kunt bepalen in welke box jij het beste voor je pensioen kunt beleggen

Alles weten over pensioen opbouwen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat hoort in box 1, 2 en 3?

Zoals net besproken heeft het Nederlandse belastingstelsel drie boxen. Het is belangrijk om te weten welk vermogen in welke box zit, want de berekening van de belasting (box 1) en de vermogensrendementsheffing (box 3) verschillen aanzienlijk van elkaar.  

Box 1

Onder box 1 vallen je inkomsten uit werk en woning. Dit is je salaris, winst behaald uit een onderneming en/of je inkomsten behaald als ZZP’er. Je eigen woning valt ook onder box 1.

Box 2

De meeste Nederlanders krijgen niet met box 2 te maken. Dit is namelijk pas van toepassing wanneer iemand minimaal 5% van de aandelen in een vennootschap of coöperatie bezit.  

Box 3

Onder box 3 valt je vermogen. Dit zijn al je bezittingen en schulden, behalve je eigen woning. In 2023 is het heffingsvrij vermogen €57.000 (en €114.000 voor fiscale partners). Heb jij meer dan €57.000 vermogen? Dan betaal je over het vermogen vanaf €57.001 vermogensbelasting. 

Beleggen in box 3

Je kunt beleggen voor je pensioen via een gewone beleggingsrekening. Dit mag iedereen doen en je mag zoveel storten als je wilt. Is je totale box 3 vermogen in 2023 hoger dan €57.000? Dan betaal je vermogensbelasting over je vermogen boven de vrijstelling. 

Via een gewone beleggingsrekening hoef je niet per se voor je pensioen te beleggen. Je geld staat ook niet vast, in tegenstelling tot bij een box 1 rekening. Je kunt je geld dus te allen tijde opnemen wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen of je huis gaat verbouwen. 

Beleg je wel echt voor je pensioen op je box 3 rekening? Dan betaal je dus vermogensbelasting (vanaf €57.000) maar hoef je niet tot je AOW-leeftijd te wachten met het opnemen van het geld.

Beleggen in box 1

De overheid heeft de jaarruimte in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen die zelf niet genoeg pensioen opbouwen, dit op een fiscaal vriendelijke manier kunnen aanvullen. 

Een belangrijk voordeel van beleggen via box 1 is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen en je de inleg mag aftrekken bij de belastingaangifte. Je betaalt inkomstenbelasting wanneer de rekening gaat uitkeren, dus na je pensioen. 

Hier staan wel een paar voorwaarden tegenover. Het bedrag op de rekening is geblokkeerd tot de pensioenleeftijd. Daarnaast mag je jaarlijks een bepaald bedrag storten, de jaarruimte. Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je het bedrag niet in één keer opnemen, maar ontvang je een maandelijkse uitkering. 

Wil je weten hoe hoog jouw jaarruimte is? Dat kun je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst

Hoe kan ik het beste beleggen?

Wat voor jou de beste optie is, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben jij ZZP’er, zelfstandig ondernemer of bouw je via je werkgever geen of weinig pensioen op? Dan kan het lonen om te beleggen via box 1 te beleggen.

Je mag de inleg aftrekken tijdens de belastingaangifte en je betaalt pas inkomstenbelasting wanneer de lijfrente gaat uitkeren. Je inkomen is dan meestal lager dan nu, dus dat is voordelig. 

Heb jij geen jaarruimte? Dan bouw je volgens de overheid genoeg pensioen op en kun je niet in box 1 beleggen. De enige manier om dan extra pensioen op te bouwen door te beleggen, is via box 3. Dat kan zowel door te sparen (bijvoorbeeld via een spaardeposito) als door te beleggen. 

Uiteindelijk is het doel waarvoor je belegt ook belangrijk: wil jij eerder stoppen met werken? Houd dan in gedachten dat je lijfrenterekening pas gaat uitkeren vanaf de AOW-leeftijd. Op een box-3 rekening maakt het niet uit waarvoor je belegt en wanneer je het geld wilt gaan gebruiken. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naast je lijfrenterekening ook via een gewone beleggingsrekening te beleggen. Via een gewone rekening betaal je wel vermogensbelasting (vanaf €57.000), maar je kunt je inleg te allen tijde onttrekken en je mag de inleg gebruiken voor meerdere doeleinden, dus niet enkel voor je pensioen. 

Door zowel via box 1 als box 3 te beleggen, profiteer je via je box 1-rekening van belastingvoordelen voor je pensioen en kun je bij  je box 3-rekening extra vermogen opbouwen en je inleg te allen tijde onttrekken.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je zowel via box 1 als via box 3 beleggen. Wij nemen het beheer van je vermogen uit handen zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. 

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid

Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past. 

Beleg je via box 1? Dan kun je ervoor kiezen om te beleggen via de lifecycle methodiek. Dit houdt in dat wij, naarmate je pensioendatum dichterbij komt, automatisch minder risicovol voor je gaan beleggen. 

Wil je meer weten over pensioen opbouwen via een lijfrenterekening (box 1)? Neem dan eens een kijkje op onze Pensioenpagina.

Voor vragen kun je uiteraard ook vrijblijvend contact met ons opnemen via info@axento.nl of 0299-796061. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.