Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

Fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen? Met een lijfrenterekening bij Axento profiteert u van het rendement op de aandelenbeurzen op lange termijn én van belastingvoordelen.

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrenterekening bouwt u eenvoudig en slim pensioen op voor later. Op een lijfrenterekening bouwt u een pensioenpot op die gaat uitkeren bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Vooral voor ondernemers, zzp'ers of mensen in loondienst met beperkte pensioenopbouw is pensioenbeleggen via een lijfrente een slimme oplossing. 

Door te beleggen op een lijfrenterekening profiteert u van het rendement van de aandelenbeurzen op lange termijn. Daarnaast profiteert u van belastingvoordelen die speciaal gelden voor lijfrenterekeningen. Onthoud wel dat aan beleggen altijd risico's en kosten zijn verbonden.

Voordelen en spelregels

Met pensioenbeleggen profiteert u van een aantal belangrijke belastingvoordelen. Allereerst mag u de inleg die u op uw lijfrenterekening stort, aftrekken van uw belastbare inkomen tijdens de belastingaangifte. Daarnaast valt het geld op uw lijfrenterekening in box 1. Dat betekent dat u over dit bedrag geen vermogensbelasting betaalt.

Bij een lijfrenterekening horen wel een aantal spelregels. U mag namelijk niet onbeperkt inleggen op een lijfrenterekening. Verder mag u het geld op deze rekening bijvoorbeeld niet zomaar opnemen. Bij het bereiken van uw pensioenleeftijd (of maximaal vijf jaar later) bent u verplicht om elke maand een bedrag te laten uitkeren. Op dat moment betaalt u er ook inkomstenbelasting over.

 

Voor wie is pensioenbeleggen geschikt?

Pensioenbeleggen op een lijfrenterekening is geschikt wanneer u zelf niet voldoende pensioen opbouwt.

Ondernemers en zzp’ers

Vooral voor ondermeners, zzp’ers en DGA's is pensioenbeleggen aantrekkelijk. Zelf bouwen zij namelijk geen of minimaal pensioen op. De kans is groot dat u als zzp'er op latere leeftijd simpelweg niet genoeg geld hebt om uw huidige levensstandaard voort te zetten. U zult dus zelf moeten zorgen voor een goed pensioen.

Werknemers

Ook bij werknemers kan een pensioentekort ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer u verschillende werkgevers hebt gehad of een tijdje in het buitenland hebt gewerkt. Ook een periode van werkeloosheid kan invloed hebben op uw pensioen. Het is dan verstandig om zelf voor aanvullend pensioen te zorgen.

Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen

In het gratis e-book 'Lijfrente: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen' leest u alles wat u moet weten over pensioenbeleggen en lijfrentes.

  • Hoe werkt pensioenbeleggen?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Wat zijn de spelregels?
  • Pensioenbeleggen bij Axento
5,0
Google-reviews
Gratis e-book: Pensioenbeleggen met belastingvoordelen
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

 

Maximale inleg berekenen

Door het bieden van belastingvoordelen wil de Belastingdienst iedereen met een te laag pensioen een handje helpen om dit pensioen aan te vullen (pensioengat). De Belastingdienst heeft echter wel een maximum gesteld aan de maximale inleg. Hoeveel u mag beleggen voor pensioen is afhankelijk van uw jaarruimte.

Jaarruimte berekenen

De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen u in een bepaald jaar al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen u jaarlijks mag opbouwen. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Op de website van de Belastingdienst kunt u uw jaarruimte gemakkelijk berekenen.

 

Wanneer en hoe wordt het geld uitgekeerd

U kunt het geld op een lijfrenterekening alleen gebruiken voor uw pensioen. Het geld staat namelijk tot de AOW-leeftijd vast. Op de AOW-leeftijd gaat uw pensioen officieel in. Op dat moment kunt u het geld pas laten uitkeren. Overigens kunt u het uitkeren tot maximaal 5 jaar na de AOW-leeftijd uitstellen. U mag dus nog even doorbeleggen.

Uitkeringsfase

In de meeste gevallen kunt u bij het uitkeren kiezen voor een looptijd van tussen de 5 en 20 jaar. Het geld wordt dus nooit in één keer aan u uitbetaald. Over de uitkeringen betaalt u vervolgens inkomstenbelasting in box 1. Echter, na pensionering zit u vaak in een lagere belastingschijf dan waarover u de aftrek genoot tijdens de opbouwfase.

Uw bestaande lijfrente eenvoudig overboeken naar Axento

Heeft u elders al een lijfrente? Dan kunt u deze eenvoudig overboeken naar Axento. Wij zijn aangesloten bij het PSK. Hierdoor is een waardeoverdracht snel en eenvoudig te regelen.

Twijfelt u of uw huidige lijfrente wel optimaal wordt belegd? Stuur ons dan een kopie van uw polis. Wij beoordelen dan gratis en vrijblijvend de geldende voorwaarden van uw polis en vergelijken de eventuele voor- en nadelen van een overstap naar Axento. Stuur uw polis gratis en vrijblijvend naar info@axento.nl.

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Sanne Kwakman

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.