Skip to main content
Open een rekening

Veel mensen bouwen minder pensioen op dan ze denken. Hierdoor kunnen zij in de toekomst te maken krijgen met een inkomstenterugval. Dat betekent dat er op de AOW-leeftijd niet genoeg geld is. Dit kan worden voorkomen door pensioen op te bouwen via de derde pijler van het pensioenstelsel. Onder de eerste pijler valt de AOW uitkering. De tweede pijler bestaat uit het pensioen dat wordt opgebouwd via de werkgever. Je kunt vermogen opbouwen in de derde pijler door te sparen of (pensioen)beleggen

Sparen of beleggen voor de opbouw van extra pensioen is mogelijk via belasting box 1 of box 3. In dit artikel richten wij ons op pensioenopbouw via box 1. Je kunt pensioen opbouwen in box 1 door middel van een lijfrente

Wat is lijfrente?

Met een lijfrente kun je op een belastingvriendelijke manier pensioen opbouwen. Er zijn verschillende soorten lijfrenteproducten: een lijfrenteverzekering, lijfrente spaarrekening en lijfrente beleggingsrekening. 

Lees meer over de lijfrente beleggingsrekening

Opbouwen

Je bouwt lijfrente op door premie te betalen (bij een verzekering) of door bij te storten op je lijfrenterekening (bij sparen of beleggen). Het maximum bedrag dat je op een lijfrenterekening mag storten per jaar noemen we de jaarruimte. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Het is het verschil tussen je opgebouwde pensioen en het totale pensioen dat je met belastingvoordeel mag opbouwen per jaar.

Bereken je jaarruimte

Uitkering 

Het bedrag op een lijfrenterekening is geblokkeerd tot de AOW leeftijd. Vanaf dan kun je voor je opgebouwde lijfrente een periodieke uitkering aankopen. De ingangsdatum van de uitkering is in principe het moment dat je de AOW leeftijd bereikt. 

Je kunt er echter ook voor kiezen om nog maximaal 5 jaar door te gaan met beleggen of sparen via de rekening. De uitkering moet op zijn laatst 5 jaar na de AOW uitkering ingaan. Je ontvangt de uitkering niet in één keer, maar periodiek

Je kunt er ook voor kiezen om de uitkering eerder in te laten gaan. De lijfrente-uitkering moet dan wel tot minstens twintig jaar na de AOW leeftijd doorlopen. Een lijfrente stopt met uitkeren bij overlijden van de begunstigde. 

Belastingvoordeel

De overheid wil mensen stimuleren om voldoende pensioen op te bouwen. Daarom zijn er belastingvoordelen verbonden aan pensioen opbouwen via een lijfrenteproduct. 

  • Je inleg in een lijfrenteproduct is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 
  • Je hoeft betaalt over je lijfrente geen vermogensbelasting
  • Je betaalt inkomstenbelasting over de lijfrente-uitkering die je ontvangt na de AOW-leeftijd. Op dat moment hoef je waarschijnlijk minder belasting te betalen. 

Tegenover deze voordelen staan wel een aantal regels. Zoals gezegd mag je een maximaal bedrag per jaar in een lijfrenteproduct storten. De rekening is geblokkeerd tot de AOW leeftijd en je mag het bedrag niet in één keer opnemen. 

Soorten lijfrenteproducten

Er zijn verschillende soorten lijfrenten:

  • Tijdelijke oudedagslijfrente
  • Levenslange oudedagslijfrente. 
  • Nabestaandenlijfrente
  • Overbruggingslijfrente

Tijdelijke oudedagslijfrente

De tijdelijke oudedagslijfrente is de meest voorkomende lijfrente. Deze lijfrente is bedoeld als tijdelijke aanvulling op het pensioen. Vanaf de pensioendatum mag je deze lijfrente laten uitkeren. De looptijd van de tijdelijke oudedagslijfrente moet minimaal 5 jaar zijn.

Levenslange oudedagslijfrente

Een oudedagslijfrente keert levenslang uit vanaf de AOW leeftijd. Dit is alleen mogelijk bij een lijfrenteverzekering. Deze lijfrente uitkering is vergelijkbaar met je pensioen uit de tweede pijler. Via de tweede pijler ontvang je levenslang pensioen dat is opgebouwd via de werkgever. Met de levenslange oudedagslijfrente ontvang je levenslang een uitkering uit je opgebouwde lijfrenteverzekering

Nabestaandenlijfrente

Deze lijfrente wordt uitgekeerd vanaf het moment dat de premiebetaler overlijdt. Deze lijfrente is bedoeld als inkomensaanvulling voor de nabestaanden. 

Overbruggingslijfrente

Deze lijfrente is voor mensen die eerder willen stoppen met werken. Deze vorm van lijfrente kan tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Alleen opgebouwde tegoeden vóór 2006 komen hiervoor in aanmerking.

Verschillen tussen lijfrenteverzekering en bancaire lijfrente

Zoals al eerder genoemd, kun je op verschillende manieren lijfrente opbouwen. Dat kan via een verzekering of via een bancaire lijfrente. Onder de bancaire lijfrente verstaan we een lijfrente spaarrekening en een lijfrente beleggingsrekening. Tussen de lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente zitten een aantal verschillen. Deze zullen we hieronder toelichten.

Het grootste verschil tussen deze twee vormen is dat een bancaire lijfrente geen levenslange uitkering kent en een lijfrenteverzekering wel. 

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee aanbieders heeft te maken met overlijden. Bij een lijfrenteverzekering komt de waarde van de polis bijna altijd toe aan de verzekering, tenzij anders geregeld. Bij bancaire lijfrentes ontvangen aangegeven nabestaanden de uitkering.  

Oud regime en nieuw regime

Bestaande lijfrenten kunnen onder het oude en nieuwe regime vallen. Dit verschil is belangrijk wanneer je het opgebouwde vermogen wilt laten uitkeren.  

Oude regime

Lijfrentes die zijn afgesloten vóór 16 oktober 1990 vallen onder het oude regime. De regels in het oude regime zijn soepeler. Zo kon je ervoor kiezen om het opgebouwde bedrag in één keer te ontvangen. Hierbij zaten er geen grenzen aan de hoogte van de uitkering. 

Ook kon de premiebetaler zelf bepalen aan wie die lijfrente toekomt. Hier kon hij bijvoorbeeld kiezen voor zijn kind, kleinkind of partner. 

Nieuwe regime

Lijfrentes afgesloten na 16 oktober 1990 vallen onder het nieuw regime. Hierin is bepaald dat de premiebetaler van de lijfrente ook de begunstigde is. Dit is de persoon aan wie de uitkering toekomt.

Verder zijn er in het nieuwe regime grenzen gesteld aan de hoogte van de lijfrente. Zo mag er maximaal de jaarruimte worden gestort en mag het bedrag niet ineens worden uitgekeerd. Ook moet de uitkering ingaan uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd en moet de looptijd ook minstens 5 jaar zijn.

Het vrijkomen van de lijfrente uitkering

Een paar maanden voordat je de AOW leeftijd bereitk, krijg je een bericht van de verzekering, bank of beleggingsinstelling waar je een lijfrenteproduct hebt afgesloten. Het opgebouwde vermogen komt vrij. Wanneer de lijfrente vrijkomt, heb je verschillende mogelijkheden.

De opbouwfase verlengen

Het is mogelijk om de opbouwfase te verlengen. Dit kan zoals gezegd tot 5 jaar na de AOW-leeftijd. Door te kiezen voor verlengen wordt de betaling van de belasting uitgesteld

Een lijfrente-uitkering aankopen

Bij het aankopen van een lijfrente-uitkering eindigt de opbouwfase. Na de einddatum wordt de lijfrente omgezet in een uitkering. Vanaf dit moment begint de uitkeringsfase. Vanaf dan ontvang je maandelijks een uitkering uit de lijfrente.

Het afkopen van de lijfrente

Dit is de minst voordelige optie, doordat je hierbij tegen de opgestelde regels van de overheid in gaat. Wanneer je de lijfrente in één keer wilt afkopen, moet je over het gehele bedrag belasting betalen. Daarnaast moet je ook revisierente betalen. Dit is een soort boete die 20% van de waarde van je lijfrente kan bedragen. 

Het berekenen van de lijfrente-uitkering

Via de website berekenhet.nl kun je uitrekenen hoe hoog je lijfrenteuitkering zal zijn. Voor het berekenen van de lijfrente zijn een aantal gegevens belangrijk. 

  • Hoogte van opgebouwd kapitaal
  • Soort lijfrente: lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening
  • Looptijd van je lijfrente-uitkering
  • Behaalde rendement
  • Eventuele kosten

Pensioen opbouwen via Axento vermogensbeheer

Bouw je geen pensioen op of wil je een aanvulling op je pensioen? Met pensioen beleggen bouw je eenvoudig en slim pensioen op voor later. 

Bekijk onze rendementen