Wat is lijfrente en hoe werkt het opbouwen van lijfrente?

Wat is lijfrente en hoe werkt het opbouwen van lijfrente?

Veel mensen bouwen minder pensioen op dan ze denken. Hierdoor kunnen zij in de toekomst te maken krijgen met een inkomstenterugval. Dat betekent dat er op de AOW-leeftijd niet genoeg geld is.

Dit kan worden voorkomen door pensioen op te bouwen via de derde pijler van het pensioenstelsel. Onder de eerste pijler valt de AOW uitkering. De tweede pijler bestaat uit het pensioen dat wordt opgebouwd via de werkgever. Je kunt vermogen opbouwen in de derde pijler door te sparen en/of te beleggen

Sparen of beleggen voor de opbouw van extra pensioen is mogelijk via belasting box 1 of box 3. In dit artikel richten wij ons op pensioenopbouw via box 1. Je kunt pensioen opbouwen in box 1 door middel van een lijfrente

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is lijfrente?

Met een lijfrente kun je op een belastingvriendelijke manier pensioen opbouwen. Er zijn verschillende soorten lijfrenteproducten: een lijfrenteverzekering, lijfrente spaarrekening en lijfrente beleggingsrekening. Lijfrente wordt opgebouwd voor aanvullend pensioen. 

Opbouwen

Je bouwt lijfrente op door premie te betalen (bij een verzekering) of door bij te storten op je lijfrenterekening (bij sparen of beleggen). Het maximum bedrag dat je op een lijfrenterekening mag storten per jaar noemen we de jaarruimte. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Het is het verschil tussen je opgebouwde pensioen en het totale pensioen dat je met belastingvoordeel mag opbouwen per jaar. Je kunt je jaarruimte eenvoudig berekenen op onze Jaarruimte pagina.

Uitkering 

Het bedrag op een lijfrenterekening is geblokkeerd tot de AOW leeftijd. Vanaf dan kun je voor je opgebouwde lijfrente een periodieke uitkering aankopen. De ingangsdatum van de uitkering is in principe het moment dat je de AOW leeftijd bereikt. 

Je kunt er echter ook voor kiezen om nog maximaal 5 jaar door te gaan met beleggen of sparen via de rekening. De uitkering moet op zijn laatst 5 jaar na de AOW uitkering ingaan. Je ontvangt de uitkering niet in één keer, maar periodiek

Je kunt er ook voor kiezen om de uitkering eerder in te laten gaan. De lijfrenteuitkering moet dan wel tot minstens twintig jaar na de AOW leeftijd doorlopen. 
Een lijfrente stopt met uitkeren bij overlijden van de begunstigde. 

Belastingvoordeel

De overheid wil mensen stimuleren om voldoende pensioen op te bouwen. Daarom zijn er belastingvoordelen verbonden aan pensioen opbouwen via een lijfrenteproduct. 

 • Je inleg in een lijfrenteproduct is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 
 • Je hoeft betaalt over je lijfrente geen vermogensbelasting
 • Je betaalt inkomstenbelasting over de lijfrenteuitkering die je ontvangt na de AOW-leeftijd. Op dat moment hoef je waarschijnlijk minder belasting te betalen. 

Tegenover deze voordelen staan wel een aantal regels. Zoals gezegd mag je een maximaal bedrag per jaar in een lijfrenteproduct storten. De rekening is geblokkeerd tot de AOW leeftijd en je mag het bedrag niet in één keer opnemen. 

Soorten lijfrenteproducten

Er zijn verschillende soorten lijfrenten:

 • Tijdelijke oudedagslijfrente
 • Levenslange oudedagslijfrente. 
 • Nabestaandenlijfrente
 • Overbruggingslijfrente

Tijdelijke oudedagslijfrente

De tijdelijke oudedagslijfrente is de meest voorkomende lijfrente. Deze lijfrente is bedoeld als tijdelijke aanvulling op het pensioen. Vanaf de pensioendatum mag je deze lijfrente laten uitkeren. De looptijd van de tijdelijke oudedagslijfrente moet minimaal 5 jaar zijn.

Levenslange oudedagslijfrente

Een oudedagslijfrente keert levenslang uit vanaf de AOW leeftijd. Dit is alleen mogelijk bij een lijfrenteverzekering. Deze lijfrente uitkering is vergelijkbaar met je pensioen uit de tweede pijler. Via de tweede pijler ontvang je levenslang pensioen dat is opgebouwd via de werkgever. Met de levenslange oudedagslijfrente ontvang je levenslang een uitkering uit je opgebouwde lijfrenteverzekering

Nabestaandenlijfrente

Deze lijfrente wordt uitgekeerd vanaf het moment dat de premiebetaler overlijdt. Deze lijfrente is bedoeld als inkomensaanvulling voor de nabestaanden. 

Overbruggingslijfrente

Deze lijfrente is voor mensen die eerder willen stoppen met werken. Deze vorm van lijfrente kan tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Alleen opgebouwde tegoeden vóór 2006 komen hiervoor in aanmerking.

Verschillen tussen lijfrenteverzekering en bancaire lijfrente

Zoals al eerder genoemd, kun je op verschillende manieren lijfrente opbouwen. Dat kan via een verzekering of via een bancaire lijfrente. Onder de bancaire lijfrente verstaan we een lijfrente spaarrekening en een lijfrente beleggingsrekening. Tussen de lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente zitten een aantal verschillen. Deze zullen we hieronder toelichten.

Het grootste verschil tussen deze twee vormen is dat een bancaire lijfrente geen levenslange uitkering kent en een lijfrenteverzekering wel. 

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee aanbieders heeft te maken met overlijden. Bij een lijfrenteverzekering komt de waarde van de polis bijna altijd toe aan de verzekering, tenzij anders geregeld. Bij bancaire lijfrentes ontvangen aangegeven nabestaanden de uitkering.  

Oud regime en nieuw regime

Bestaande lijfrenten kunnen onder het oude en nieuwe regime vallen. Dit verschil is belangrijk wanneer je het opgebouwde vermogen wilt laten uitkeren.  

Oude regime

Lijfrentes die zijn afgesloten vóór 16 oktober 1990 vallen onder het oude regime. De regels in het oude regime zijn soepeler. Zo kon je ervoor kiezen om het opgebouwde bedrag in één keer te ontvangen. Hierbij zaten er geen grenzen aan de hoogte van de uitkering. 

Ook kon de premiebetaler zelf bepalen aan wie die lijfrente toekomt. Hier kon hij bijvoorbeeld kiezen voor zijn kind, kleinkind of partner. 

Nieuwe regime

Lijfrentes afgesloten na 16 oktober 1990 vallen onder het nieuw regime. Hierin is bepaald dat de premiebetaler van de lijfrente ook de begunstigde is. Dit is de persoon aan wie de uitkering toekomt.

Verder zijn er in het nieuwe regime grenzen gesteld aan de hoogte van de lijfrente. Zo mag er maximaal de jaarruimte worden gestort en mag het bedrag niet ineens worden uitgekeerd. Ook moet de uitkering ingaan uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd en moet de looptijd ook minstens 5 jaar zijn.

Het vrijkomen van de lijfrente uitkering

Een paar maanden voordat je de AOW leeftijd bereitk, krijg je een bericht van de verzekering, bank of beleggingsinstelling waar je een lijfrenteproduct hebt afgesloten. Het opgebouwde vermogen komt vrij. Wanneer de lijfrente vrijkomt, heb je verschillende mogelijkheden.

De opbouwfase verlengen

Het is mogelijk om de opbouwfase te verlengen. Dit kan zoals gezegd tot 5 jaar na de AOW-leeftijd. Door te kiezen voor verlengen wordt de betaling van de belasting uitgesteld

Een lijfrente-uitkering aankopen

Bij het aankopen van een lijfrente-uitkering eindigt de opbouwfase. Na de einddatum wordt de lijfrente omgezet in een uitkering. Vanaf dit moment begint de uitkeringsfase. Vanaf dan ontvang je maandelijks een uitkering uit de lijfrente.

Het afkopen van de lijfrente

Dit is de minst voordelige optie, doordat je hierbij tegen de opgestelde regels van de overheid in gaat. Wanneer je de lijfrente in één keer wilt afkopen, moet je over het gehele bedrag belasting betalen. Daarnaast moet je ook revisierente betalen. Dit is een soort boete die 20% van de waarde van je lijfrente kan bedragen. 

Het berekenen van de lijfrenteuitkering

Via de website www.berekenhet.nl kun je uitrekenen hoe hoog je lijfrenteuitkering zal zijn. Voor het berekenen van de lijfrente zijn een aantal gegevens belangrijk. 

 • Hoogte van opgebouwd kapitaal
 • Soort lijfrente: lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening
 • Looptijd van je lijfrenteuitkering
 • Behaalde rendement
 • Eventuele kosten

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.