Hypotheek aflossen of beleggen?

Hypotheek aflossen of beleggen?

Omdat de spaarrente tegenwoordig extreem laag is, zoeken steeds meer mensen naar alternatieven. Het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek en beleggen zijn twee goede alternatieven. Veel mensen twijfelen tussen deze twee mogelijkheden. We bespreken daarom de voor- en nadelen van beide opties.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Spaarrente gaat voorlopig niet stijgen

Voordat we ingaan op het aflossen van de hypotheek en beleggen, eerst even een korte blik op de spaarrente. De ECB heeft besloten haar beleidsrentes op 20 oktober 2023 op 4,00% te zetten. Bij de Nederlandse grootbank ontvang je desondanks maximaal 1,7% rente op een vrij opneembare spaarrekening. Door te sparen in Nederland ga je de aankomende jaren dus weinig rendement maken.

Vanwege de rente twijfelen veel mensen tussen sparen of beleggen. Om je hierbij te helpen, lees dan ons artikel over de verschillen tussen sparen en beleggen. Hierin lees je ook wat voor jou het beste is.

Wat is het beste?

Wat voor jou het beste is, hangt helemaal af van je financiële situatie en uiteindelijke persoonlijke voorkeurHet aflossen van je hypotheek is in principe altijd een goede keuze. Het aflossen van schulden is namelijk nooit slecht. Bedenk wel dat je geld dan definitief ‘vast’ zit in je huis.

Bij beleggen is het verwachte rendement op lange termijn een stuk hoger dan de huidige spaarrente en de gemiddelde hypotheekrente. Uiteraard brengt beleggen daarom ook risico’s met zich mee.

Om te bepalen wat de beste keuze is, bespreken we hieronder de twee verschillende opties meer in detail. We gaan achtereenvolgens in op de belangrijkste aspecten die te maken hebben met het aflossen van een hypotheek en bespreken de voor- en nadelen. Vervolgens bespreken we de kenmerken en voor- en nadelen van beleggen.

Optie 1: Hypotheek aflossen

Het aflossen van je hypotheek kan interessant zijn nu de spaarrente laag is. Of het ook voor jou voordelig is, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel mag je bijvoorbeeld boetevrij aflossen? Hoe zit het met de rente-opslag? Hoe hoog is het rentepercentage?

Allemaal factoren die we hieronder één voor één bespreken.

Boetevrij aflossen

Het is allereerst verstandig om te controleren of en hoeveel je boetevrij mag aflossen. Bij veel aanbieders mag je ieder jaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Stel dat je hypotheek bij het afsluiten €300.000,- bedroeg. Je mag dan ieder jaar €30.000,- boetevrij aflossen.

Bij sommige aanbieders ligt het percentage hoger, bijvoorbeeld 15% of 20%. Tenslotte zijn er ook aanbieders waarbij de gehele hypotheek te allen tijde boetevrij mag worden afgelost. Voorwaarde is wel dat wordt afgelost vanuit je vrij beschikbare vermogen (spaargeld) en je hier geen nieuwe lening voor afsluit.

De rente-opslag

Hypotheekaanbieders berekenen een zogenaamde rente-opslag. Dit is de verhouding tussen de WOZ-waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Veel mensen met een hypotheek zijn zich niet bewust van dit fenomeen. Toch kan het slim zijn om hier eens goed naar te kijken.

Stel dat de WOZ-waarde van uw woning €200.000,- is. Wanneer de hypotheekschuld €200.000,- bedraagt, is de rente-opslag 100%. Hypotheekaanbieders hanteren bepaalde grenzen (bijv. 90%, 80% en 60%) die bepalen wanneer de rente op een hypotheek daalt.

Stel dat de resterende hypotheekschuld na een aantal jaar aflossen nog maar €178.000,- bedraagt. Je hebt dan recht op rentekorting. De verhouding tussen de WOZ-waarde en de resterende hypotheekschuld is namelijk afgenomen tot 89%. Doordat de grens van 90% is gepasseerd, hoef je minder rente te betalen.

Bij de meeste aanbieders moet je dit zelf aankaarten. Tegenwoordig adverteren echter steeds meer (nieuwe) aanbieders met een automatische rentedaling. Om te bepalen of het verstandig is om af te lossen, kun je controleren wat de verhouding is tussen de WOZ-waarde en uw resterende hypotheekschuld. Zit je dicht bij een grens die uw aanbieder hanteert, dan kan het slim zijn om extra af te lossen om zo te profiteren van een lagere rente.

Het rentepercentage

Het maakt nogal uit hoe hoog de rente op je hypotheek is. Heb je een hoge rente, dan kun je door af te lossen aanzienlijk meer besparen op je maandelijkse uitgaven dan bij een lage rente. Ondanks dat de spaarrente laag is, levert het aflossen van een hypotheek met een relatief lage rente ook nog altijd voordelen op.

Soort hypotheek

Of het verstandig is om extra af te lossen hangt ook af van het soort hypotheek. Controleer ook altijd eerst of het uberhaupt wel mogelijk is. Bij spaarhypotheken, bankspaarhypotheken en beleggingshypotheken bestaat de mogelijkheid om extra af te lossen vaak niet.

Voordelen hypotheek aflossen

Hieronder noemen we de belangrijkste voordelen van het aflossen van je hypotheek.

 • Het belangrijkste voordeel bij het aflossen van (een deel van) je hypotheek is dat je maandlasten dalen. Enerzijds omdat je minder hypotheekschuld overhoudt en anderzijds omdat je rente-opslag mogelijk daalt.
 • Wanneer je je hypotheek helemaal aflost, vervalt ook je verplichte overlijdensrisicoverzekering en mogelijk ook andere verzekeringen. Dit kan aanzienlijk schelen in de premie die je moet betalen.
 • Wanneer je een aanzienlijke som spaargeld hebt, betaal je mogelijk vermogensbelasting in box 3. Wanneer je een deel van je spaargeld gebruikt om je hypotheek af te lossen, daalt de belastingdruk in box 3.
 • Wanneer je extra aflost op je hypotheek heb je minder kans op een restschuld wanneer je je woning besluit te verkopen.

Nadelen hypotheek aflossen

Hieronder noemen we de belangrijkste nadelen van het aflossen van je hypotheek.

 • Het belangrijkste nadeel is dat je je geld in principe kwijt bent. Het zit vast in je huis en daar blijft het, totdat je je huis verkoopt. Zorg daarom altijd dat je een buffer aanhoudt op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. Op de website van het Nibud kun je berekenen hoe hoog je financiële buffer moet zijn voor uw specifieke situatie.
 • Wanneer je extra aflost op je hypotheek profiteer je minder van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting in box 1.
 • Mogelijk profiteer je van minder toeslagen wanneer je je hypotheek besluit (deels) af te lossen. Een financieel adviseur kan je helpen om dit inzichtelijk te maken.

Optie 2: Beleggen

Nu we uitgebreid zijn ingegaan op het aflossen van de hypotheek is het tijd voor beleggen. Voor veel mensen klinkt beleggen in eerste instantie eng. Verhalen over mensen die al hun geld kwijt zijn geraakt of fraudegevallen hebben het imago van beleggen behoorlijk geschaad. Maar als we spreken over beleggen, hebben we het over goed gespreid beleggen op de beurs voor de lange termijn. Het verleden heeft aangetoond dat een belegger die goed spreidt en een lange beleggingshorzion heeft, uiteindelijk een aanzienlijk hoger rendement mag verwachten.

Als je meer wilt weten over wat beleggen nu precies is, lees dan ons artikel Wat is beleggen.

Verwachte rendement

Bij beleggen neem je risico’s waardoor je op lange termijn een hoger rendement kunt verwachten. Hoe hoog is dat rendement dan, denk je misschien. Om dit te bepalen, kijken we naar het verleden. Een belegger met een gemiddeld risico (Neutraal risicoprofiel) behaalde – voor aftrek van kosten – een rendement van gemiddeld 5% per jaar. Wanneer je meer of minder risico kunt en wilt nemen, mag je ook respectievelijk meer of minder rendement verwachten.

Lange horizon is nodig

Het rendement van beleggen schommelt van jaar tot jaar alle kanten op. Het is daarom verstandig om alleen te beleggen met geld dat je lange tijd niet nodig hebt. Een goed uitgangspunt hierbij is een jaar of 10. Je hebt dan tijd genoeg om eventuele verliezen goed te maken en slechte jaren af te wisselen met goede jaren. Overigens zit je niet gelijk ergens aan vast. Wanneer je belegt in aandelenobligaties of indexfondsen kun je iedere dag in- en uitstappen.

Zorg voor een buffer

Ga nooit beleggen met geld dat je binnenkort nodig denk te hebben. Het is noodzakelijk om een financiële buffer aan te houden, bijvoorbeeld voor een kapotte auto of wasmachine. Eerder in dit verhaal hebben we al gewezen op de mogelijkheden van het Nibud. Op hun website kun je eenvoudig berekenen hoe hoog uw spaarbuffer zou moeten zijn.

Schakel je emoties uit

Eén van de meest onderschatte aspecten bij beleggen is emotie. Emotie zorgt ervoor dat je onverstandige, impulsieve beslissingen gaat nemen. Vaak worden beleggers onrustig als koersen beginnen dalen, wanneer politieke onrust optreed of als het economisch even minder gaat. Juist dan is het belangrijk om rustig te blijven. Koersen gaan nu eenmaal niet in een rechte lijn omhoog. Bedenk dat je op lange termijn een positief rendement kan verwachten en het niet helpt om tussentijds uit te stappen. Juist de beleggers die zo lang mogelijk blijven zitten, behalen op lange termijn het hoogste rendement.

Spreiden is essentieel

Goed spreiden is essentieel bij beleggen. Het is onverstandig om een paar aandelen te selecteren en te hopen dat het wat gaat opleveren. In plaats daarvan kun je beter beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s. Dit zijn mandjes met honderden of duizenden onderliggende aandelen en obligaties. Op die manier loop je niet het risico dat je veel geld kwijt raakt wanneer een bedrijf onverhoopt failliet gaat of bijvoorbeeld een winstwaarschuwing afgeeft.

Beleggen uitbesteden

Beleggen is tegenwoordig erg makkelijk uit te besteden. Bij banken en vermogensbeheerders kun je je geld tegenwoordig al vanaf een paar duizend euro laten beleggen. Vooraf spreek je af hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Vervolgens wordt het beleggen volledig uit handen genomen zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Bij de meeste vermogensbeheerders kun je de stand van zaken via een app of inlog omgeving 24/7 realtime volgen.

Voordelen van beleggen

Hieronder noemen we de belangrijkste voordelen van het beleggen.

 • Op lange termijn mag je een hoger rendement verwachten ten opzichte van een spaarrekening.
 • Je kunt altijd direct bij je geld komen. Als je belegt in beursgenoteerde producten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen kun je op ieder moment in- en uitstappen. Je zit dus nergens aan vast.
 • Door te beleggen profiteer je optimaal van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Albert Einstein noemde dit het 8e wereldwonder. Het betekent dat je steeds weer rendement maakt over je behaalde rendement waardoor je vermogen exponentieel kan gaan groeien.

Nadelen van beleggen

Hieronder noemen we de belangrijkste nadelen van beleggen.

 • Met beleggen loop je risico’s. Vooraf weet je dus niet hoeveel rendement je uiteindelijk gaat maken en je kunt ook een deel van je inleg verliezen. Het is belangrijk om de risico’s van beleggen te accepteren en je niet druk te maken bij de dagelijkse schommelingen van de markt.

Dus: hypotheek aflossen of beleggen?

We hebben de twee opties nu uitgebreid besproken. Het is nu aan jou om te beslissen wat het beste bij je past. Zorg altijd dat je een buffer aanhoudt en niet al je spaargeld inzet om te beleggen of af te lossen.

Het is daarnaast altijd verstandig om meer informatie in te winnen. Bijvoorbeeld bij uw accountant, een financieel adviseur of een hypotheekadviseur. Bedenk ook dat een combinatie van beleggen en aflossen mogelijk is. Veel succes!


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.