Wat is factorbeleggen en waarom is factorbeleggen populair?

Wat is factorbeleggen en waarom is factorbeleggen zo populair?

Factorbeleggen is een manier om de aandelenportefeuille samen te stellen op basis van bepaalde kenmerken. In dit artikel leggen we uit wat factorbeleggen precies is, bespreken we een aantal veel gebruikte factoren en benoemen we een aantal misvattingen over factorbeleggen.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is factorbeleggen precies?

Aandelenportefeuilles worden vaak samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Dit betekent dat de aandelen die de grootste beurswaarde hebben, de zwaarste weging binnen de portefeuille hebben.

Bij factorbeleggen wordt de aandelenportefeuille anders samengesteld, namelijk op basis van andere pijlers, zoals volatiliteitdividend of omvang (bijvoorbeeld op zoek gaan naar small caps met veel groeipotentieel).

Het idee achter factorbeleggen is dat bepaalde factoren de meeste invloed hebben op het rendement en het bijbehorende risico van aandelen. Op basis van deze factoren wordt geprobeerd om de beste aandelen te selecteren. Zo wordt gestreefd naar een betere rendement/risico verhouding.

Welke factoren zijn er?

Er bestaan verschillende factoren om rekening mee te houden bij factorbeleggen. De meest vooraanstaande factoren zijn de minimum volatility factor, de value factor, de size factor en de quality factor.

Veel institutionele beleggers zijn vooral fan van de minimum volatility factor, de momentum factor en de value factor. Deze institutionele beleggers zijn vaak pensioenfondsen die meer rendement willen behalen, maar terughoudend zijn met het nemen van meer risico. Deze factoren bespreken we hieronder.

Minimum volatility factor

Bij de minimum volatility factor ga je als belegger op zoek naar aandelen met een zo laag mogelijke volatiliteit. Volatiliteit is een maatstaf die de beweeglijkheid van een aandeel bepaalt: hoe hoger de volatiliteit, des te beweeglijker het aandeel.

Een lage beweeglijkheid zorgt over het algemeen voor minder risico op grote verliezen. Daarom kan de minimum volatility factor zorgen voor een betere rendement/risico verhouding.

Value factor

Bij de value factor kijk je als belegger naar de waardering van aandelen. Vervolgens selecteer je aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de reële waarde. Deze bedrijven hebben meestal een lage koers-winstverhouding.

Bij beleggen met de value factor is de gedachte dat ondergewaardeerde aandelen vaak goedkoop zijn en nog veel kunnen groeien. Bijvoorbeeld omdat het startende bedrijven zijn of bedrijven die net een kleine tegenvaller achter de rug hebben. Meestal herstelt zich dit in de toekomst weer, waardoor er een hoog rendement met die aandelen te behalen valt.

Het risico is wel, dat je nooit zeker weet of ondergewaardeerde aandelen ook echt in waarde zullen stijgen.

Momentum factor

Een andere manier van factorbeleggen is momentum. Hierbij wordt gekeken naar hoe bedrijven de afgelopen tijd hebben gepresteerd. Van deze aandelen wordt namelijk verwacht dat ze het in de periode daarna ook beter zullen doen dan andere aandelen.

Dit werkt andersom hetzelfde: men gaat ervanuit dat aandelen die het de afgelopen tijd slecht deden, het de komende tijd waarschijnlijk ook slechter zullen doen in vergelijking met andere aandelen.

Quality factor

Bij de quality factor gaat de belegger op zoek naar kwaliteitsbedrijven. Deze worden onder andere gekenmerkt door een sterke balans en een hoge en solide winstgevendheid.

Het idee van de quality factor is dat bedrijven met hoge en stabiele winsten vaak een beter rendement behalen dan bedrijven met lagere en minder stabiele winsten. Daarnaast is het risico van deze bedrijven ook lager.

Deze factor is de afgelopen tijd populair geworden, maar niet alle beleggers zijn fan: het is vaak niet helemaal duidelijk wat de factor inhoudt en beleggers gebruiken vaak verschillende betekenissen van de factor.

De voordelen van factorbeleggen

Factorbeleggen heeft een aantal belangrijke voordelen die de strategie erg aantrekkelijk maken. Zo zorgt factorbeleggen meestal voor een bredere spreiding en daardoor een goede rendement/risico verhouding.

Daarnaast heeft factorbeleggen als voordeel dat de verdeling van de aandelenportefeuille plaatsvindt op basis van factoren die je als belegger zelf belangrijk vindt, in plaats dat deze verdeling simpelweg een marktgewogen index volgt.

Misvattingen over factorbeleggen

Factorbeleggen wordt steeds populairder. Toch bestaan er nog een aantal misvattingen over. Deze misvattingen bespreken we hieronder.

Risico wordt onderschat

Het doel van factorbeleggen is vaak om uiteindelijk de rendement/risico verhouding te verbeteren, maar soms denken beleggers dat jet met factorbeleggen nagenoeg geen risico loopt. Beleggen is nooit zonder risico, dus factorbeleggen ook niet.

Bij sommige factoren wordt in eerste instantie juist meer risico genomen: het herkennen van ondergewaardeerde aandelen is bijvoorbeeld ingewikkeld. De belegger moet zelf beoordelen of dit aandeel in de toekomst wel kans heeft om te stijgen en dat brengt altijd een bepaald risico met zich mee.

Snel winst maken

Er zijn beleggers die denken snel winst te kunnen maken met factorbeleggen. Maar net als bij andere vormen van beleggen is voor factorbeleggen ook veel geduld nodig. Het kan een aantal jaar duren voordat een strategie werkt: daarom is het belangrijk om een zo lang mogelijke beleggingshorizon aan te houden.

Telkens switchen van strategie

Sommige beleggers denken dat het een goed idee is om telkens van strategie te switchen. Zij proberen elke keer de markt te timen met steeds verschillende factoren. Proberen de factoren te timen is vaak echter geen succesvolle strategie: telkens aandelen aan- en verkopen zorgt voor hoge kosten en het is niet geschikt voor beginnende beleggers.

Conclusie

Factorbeleggen wordt steeds populairder. Factorbeleggen valt niet gemakkelijk binnen passief beleggen of actief beleggen te plaatsen: het wordt door beide soorten beleggers gebruikt. Factorbeleggen heeft overeenkomsten met actief beleggen omdat je als belegger bewust keuzes maakt over waarin je gaat beleggen.

Het heeft ook wat weg van passief beleggen, omdat het proces dat op de keuzes volgt, gestructureerd, transparant en ‘rule based’ is. Daarnaast heeft factorbeleggen relatief lage kosten, iets dat ook bij passief beleggen past.

Maar ook factorbeleggen is niet zonder risico, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg daarom nooit met geld dat je in de nabije toekomst nodig hebt en heb van tevoren goed voor ogen hoeveel risico je bereid bent te nemen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.