Wat is passief beleggen?

Wat is passief beleggen?

Het doel van passief beleggen is het zo goed mogelijk proberen te volgen van de markt. Met de markt bedoelen we de algemene trend op de beurs. Dit doe je door je beleggingen breed te spreiden en niet te actief betrokken te zijn bij het beheer. Een passieve belegger doet niet aan aandelenselectie of timing; dat doet alleen de actieve belegger.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat is passief beleggen?

Hoe werkt passief beleggen?

Het doel van de passieve belegger is om de markt te volgen. Daarom belegt een passieve belegger zo gespreid mogelijk. Het liefst in de gehele markt. Daarmee bedoelen we in alle beschikbare aandelen of obligaties die er zijn. De beste manier om dat te doen, is door middel van indexfondsen en ETF’s. Dit zijn een soort mandjes met beleggingen die in honderden of soms duizenden bedrijven tegelijk beleggen. Passief beleggen wordt daarom ook vaak indexbeleggen genoemd. Ook fondsbeleggen is een vorm van passief beleggen. 

‘Zoek niet naar een naald in een hooiberg. Koop gewoon de hooiberg!’
John Bogle, de uitvinder van indexbeleggen

Voordelen van passief beleggen

Passief beleggen heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van actief beleggen. Mede hierdoor heeft passief beleggen de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen.

  • Lage kosten: beleggen brengt kosten met zich mee. Maar met passief beleggen zijn deze een stuk lager dan bij actief beleggen. Passieve beleggingsfondsen volgen simpelweg de markt. Er komen dus geen dure beleggingsanalisten aan te pas en continu in- en uitstappen is er ook niet bij. Actieve beleggingsfondsen moeten vaak dure research inkopen, beleggingsanalisten inhuren en handelen veel vaker. Hierdoor zijn beheerkosten en transactiekosten een stuk hoger.
  • Hoger rendement: juist vanwege de lagere kosten is het rendement van passief beleggen hoger dan dat van actief beleggen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. In circa 80% van de gevallen presteren actieve beleggers niet beter dan de markt. Het volgen van de markt – wat passieve beleggers doen – levert dus een hoger rendement op.
  • Transparant: passieve beleggingsfondsen en ETF’s volgen meestal een beursindex die de markt weerspiegelt. De samenstelling en het rendement van een beursindex zijn op elk moment van de dag inzichtelijk en makkelijk te volgen. Actieve beleggingsfondsen zijn daarentegen niet altijd open over waar ze in beleggen en welke strategie ze nu precies gebruiken.

Nadelen van passief beleggen

Passief beleggen heeft niet alleen maar voordelen. Ook bij passief beleggen spelen er een aantal nadelen.

  • Emotioneel op de proef gesteld: passief beleggen is simpel als er weinig beweging is op de markt. Maar als de risico’s toenemen is het lastig om te blijven zitten en niet in te grijpen. Dat is vaak de neiging van beleggers in periodes dat koersen dag na dag dalen. Echter, juist op dit soort momenten maken beleggers de grootste fouten en is het verstandig om gewoon vast te houden aan je strategie, hoe lastig dat soms ook is.
  • Het is saai: een belegging kopen, deze zo lang mogelijk aanhouden en er weinig naar omkijken is niet erg spannend. Voor sommige mensen is passief beleggen daarom niet weggelegd. Beleggen is voor veel mensen een hobby en daarom is met er graag mee bezig. Actief beleggen is dan meer geschikt.

Hoe kun je passief beleggen?

Om passief te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig bij een vermogensbeheerder, bank of broker. Met deze rekening heb je de mogelijkheid om passieve beleggingsproducten aan te kopen zoals, indexfondsen en ETF’s. Op websites als IEX.nl of morningstar.nl kun je zelf informatie opzoeken over de verschillende producten.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.