Wat is de betekenis van marktkapitalisatie?

Wat is de betekenis van marktkapitalisatie?

Bij het kopen van aandelen kijk je naar de verschillende kenmerken van een aandeel. Eén van de kenmerken waarop je een aandeel kunt selecteren, is de marktkapitalisatie van het bedrijf achter het aandeel. In dit artikel leggen we je uit wat de marktkapitalisatie betekent.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is marktkapitalisatie?

De marktkapitalisatie wordt ook wel de beurswaarde van een bedrijf genoemd. Het geeft de grootte van het bedrijf weer, gebaseerd op de waarde van de aandelen en het aantal uitstaande aandelen.

Aandelen worden op basis van hun marktkapitalisatie, of market capitalization in het Engels, ingedeeld in drie groepen. Bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie worden large caps genoemd. Deze bedrijven hebben meestal een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar of euro. In Nederland worden large cap bedrijven verhandeld op de AEX.

Aandelen van bedrijven met een marktkapitalisatie van tussen de 2 en 10 miljard dollar of euro worden mid caps genoemd. Mid caps worden in Nederland verhandeld op de AMX.

Bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 2 miljard dollar of euro worden small cap bedrijven genoemd. Deze small caps worden in Nederland op de AScX verhandeld.

Hoe kun je de marktkapitalisatie berekenen?

De marktkapitalisatie kun je berekenen door de huidige koers van aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen. De berekening ziet er als volgt uit:

Marktkapitalisatie = huidige beurswaarde aandelen x aantal uitstaande aandelen

We geven een voorbeeld. Stel je voor dat de aandelen van bedrijf X op dit moment €21 waard zijn op de beurs. Bedrijf X heeft 750.000 aandelen uitstaan.

De marktkapitalisatie van bedrijf X is: 21 x 750.000 = €15.750.000. Bedrijf X is dus een small cap.

Waarvoor kun je de marktkapitalisatie gebruiken?

De marktkapitalisatie kun je gebruiken bij het kiezen in welke aandelen je wilt beleggen. Elke categorie heeft zijn eigen voordelen.

Large cap bedrijven zijn grote, gevestigde bedrijven. Deze bedrijven zijn vaak stabiel en vormen daarom relatief weinig risico. Omdat het bedrijf vaak sterk en consistent is, is de kans om je inleg te verliezen kleiner.

Small caps zijn relatief kleine bedrijven, waar nog veel groei in zit. Dit maakt deze aandelen dan ook aantrekkelijk; het bedrijf kan nog sterk groeien, waardoor de aandelen nog veel in waarde kunnen stijgen.

Mid caps zitten tussen small en large caps in. Mid cap bedrijven zijn al enigszins gevestigd, maar er is ook nog genoeg ruimte voor groei.

Aan de hand van de marktkapitalisatie kun je dus kijken welke soort aandelen je wilt kopen. Wil je profiteren van een kleine, maar stabiele groei? Of ga je juist liever voor wat meer risico, maar een grote groei? Aan de hand van de marktkapitalisatie kun je aandelen hierop selecteren.

Bekijk video Wat is de betekenis van marktkapitalisatie?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.