Je wilt gaan beleggen op de beurs, maar waar moet je beginnen? Allereerst vraag je je waarschijnlijk af: Waar kun je eigenlijk in beleggen en waarin kun je dan het beste beleggen? In dit artikel stellen we verschillende soorten beleggingen aan je voor. Zo weet jij precies welke beleggingen voor jou geschikt zijn.
Waar kun je het beste in beleggen?
Er zijn veel verschillende beleggingscategorieën. Niet elke categorie is geschikt voor elke soort belegger. Afhankelijk van hoe je wilt beleggen, kun je kiezen in welke beleggingscategorie te beleggen.
Beleggingsplan
Wat voor soort belegger je bent, is afhankelijk van je beleggingsplan. Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om zo’n beleggingsplan op te stellen. In je beleggingsplan zet je duidelijk je beleggingsdoel, beleggingshorizon en risicobereidheid.
Vooral aan de hand van hoeveel risico je wilt lopen, bepaal je in welke beleggingsproducten je het beste kunt beleggen.
Beleggingservaring
Daarnaast speelt ook je ervaring met beleggen een rol. Heb je weinig beleggingservaring, dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om in risicovolle producten met een hefboom te beleggen.
Spreiden
Als je zelf gaat beleggen, selecteer je zelf je beleggingsproducten en zorg je dus zelf voor de indeling van je beleggingsportefeuille. Je moet daarbij zelf zorgen voor voldoende spreiding in je portefeuille.
Je kunt spreiden tussen verschillende regio’s en sectoren. Daarnaast kun je ook spreiden over verschillende beleggingscategorieën om het beleggingsrisico te verlagen. Het is dus niet zo dat er maar één beleggingscategorie geschikt is voor één belegger. Sterker nog, het is vaak verstandig om in meerdere beleggingsproducten tegelijk te beleggen.
Waar kun je in beleggen?
Er zijn veel verschillende soorten beleggingen. In onderstaande tabel geven we een kort overzicht. Daarna bespreken we elke categorie afzonderlijk.
Wat is het?
Hoe hoog is het risico?
Hoe hoog zijn de kosten?
Aandelen
Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Door een aandeel te kopen word je voor een deel mede-eigenaar van het bedrijf.
Relatief hoog
Relatief laag, afhankelijk van hoe vaak je beleggingen verhandelt
Obligaties
Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen. Door een obligatie te kopen leen je geld aan de tegenpartij. Daarvoor ontvang je rente en aan het einde van de looptijd je inleg terug.
Relatief laag
Relatief laag, afhankelijk van hoe vaak je beleggingen verhandelt
Actieve beleggingsfondsen
Actieve beleggingsfondsen zijn fondsen die proberen om het rendement van de markt te verslaan.
Relatief hoog, maar afhankelijk van de soort beleggingen in de index
Relatief hoog, maar afhankelijk van de soort beleggingen in de index
Indextrackers/ETF's
Indextrackers en ETF’s zijn fondsen die een bepaalde beleggingsindex volgen.
Relatief laag, maar afhankelijk van de soort beleggingen in de index
Relatief laag, maar afhankelijk van de soort beleggingen in de index
Hefboomproducten
Hefboomproducten zijn afgeleide producten die werken met een hefboom. Daardoor kun je met een kleine inzet grote posities innemen.
Relatief zeer hoog
Relatief hoog
Overige beleggingen
Daarnaast zijn er ook nog andere beleggingen mogelijk, zoals beleggen in vastgoed, grondstoffen, cryptocurrency of valuta.
Verschilt per belegging
Verschilt per belegging
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De waarde van je beleggen kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Ook al wordt het risico hier aangegeven als relatief laag.
Beleggen in aandelen
De bekendste beleggingen die er zijn, zijn waarschijnlijk aandelen. Het zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf. Als aandeelhouder word je dus voor een (klein) deel eigenaar van het bedrijf.
Hoe maak je winst?
Je kunt op twee manieren rendement maken met beleggen in aandelen. Ten eerste ontvang je in veel gevallen dividend. Dit is een winstuitkering van het bedrijf aan haar aandeelhouders. Een bedrijf is niet verplicht om dividend uit te keren.
Daarnaast kun je rendement behalen door de koerswinst. Je maakt koerswinst wanneer je een aandeel voor een hogere prijs verkoopt dan waarvoor je hem hebt gekocht.
Wat is het risico?
Aandelen zijn relatief risicovolle beleggingsproducten. Om het risico op verliezen te beperken, is het belangrijk om je verdiepen in de bedrijven waarin je belegt.
Daarnaast is het ook belangrijk om te spreiden. Beleg dus niet je volledige vermogen in één aandeel, maar spreid over een groot aantal verschillende aandelen. Ook kun je je aandelen aanvullen met obligaties, die minder risicovol zijn.
Waar moet je op letten?
Het is belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Verdiep je dus goed in het bedrijf achter een aandeel. Daarvoor kun je gebruik maken van fundamentele analyse.
Daarnaast kun je ook kijken naar de adviezen van beursanalisten over individuele aandelen. Zij geven meestal aan hoe zij een aandeel waarderen.
Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen. Wanneer je een obligatie koopt, leen je je geld aan de tegenpartij. na de looptijd ontvang je dit bedrag weer terug, mits de tegenpartij niet failliet gaat. Daarnaast ontvang je periodiek rente.
Bij beleggen in obligaties maak je winst door de periodieke rente die je ontvangt. Aan het einde van de looptijd ontvang je je inleg weer terug. De rente uitkeringen zijn dus direct rendement.
Doordat het risico van obligaties relatief laag is, is het rendement ook lager dan bijvoorbeeld bij aandelen.
Wat is het risico?
Het beleggingsrisico is bij obligaties relatief laag. Het grootste risico dat je loopt, is dat het bedrijf of de staat waaraan je je geld leent, failliet gaat.
Je kunt het risico van een obligatie bepalen aan de hand van een obligatierating. Verschillende instanties geven obligatie ratings uit. In het artikel Hoe werkt de kredietrating van obligaties? kun je hier meer over lezen.
Waar moet je op letten?
Het is dus verstandig om de kredietrating van een obligatie te checken voordat je erin gaat beleggen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je geld leent aan een partij die het niet terug kan betalen. Aan de hand van de rating kun je zien hoe betrouwbaar het is om een obligatie van een bepaald land of bedrijf te kopen.
Beleggen in actieve beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn mandjes van een heleboel verschillende beleggingen waarin je in één keer belegt. Actieve beleggingsfondsen worden actief beheerd met als doel om het rendement van de markt te verslaan.
De fondsbeheerder hanteert dus een actieve beleggingsstrategie. Zo probeert hij een beter rendement te behalen dan de benchmark. Het is echter niet vanzelfsprekend dat dat ook lukt.
Hoe maak je winst?
Bij beleggen in actieve beleggingsfondsen maak je winst wanneer de waarde van het fonds is gestegen gedurende de tijd dat je erin belegt. Dat betekent dus dat de aandelen of obligaties in het fonds meer waard zijn geworden. Kun je je participaties in het fonds voor een hogere prijs verkopen dan waarvoor je ze hebt gekocht? Dan maak je winst.
Daarnaast kun je ook rendement behalen wanneer het fonds dividend uitkeert. Dat is afhankelijk van de aandelen die in het fonds zitten.
Wat is het risico?
Een actieve beleggingsstijl brengt over het algemeen een hoger risico met zich mee. Dat komt doordat actieve beleggers proberen in te springen op kansen in de markt, vaak op korte termijn. Op korte termijn zijn koersen echter erg volatiel en bijna niet te voorspellen.
Het voordeel van beleggen in een fonds, is dat je wel gelijk in een (groot) aantal aandelen tegelijk belegt. Een beleggingsfonds geeft automatisch spreiding. Dat kan het risico wel een beetje naar beneden brengen.
Waar moet je op letten?
Let bij het kiezen van actief beheerde beleggingsfondsen op welke aandelen of obligaties het fonds bevat. Je kunt ook nakijken of het fonds in het verleden het verwachte rendement ook echt heeft behaald. Ondanks dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, kan het wel een indicatie geven.
Kijk daarnaast naar de strategie van de fondsbeheerder. Op basis van welke overtuigingen maakt de beheerder zijn beleggingskeuzes? Past dit binnen jouw beleggingsplan?
Bovendien is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel risico het fonds echt neemt. Het ene actieve fonds is het andere niet. Ieder fonds kan een andere mate van risico hebben.
Beleggen in indextrackers of ETF's (passief beleggen)
Met beleggen in indextrackers of ETF’s volg je een bepaalde index. Indextrackers of ETF’s beleggen in de aandelen van een index of in andere producten om zo het rendement van een index na te bootsen.
Het voordeel van indextrackers of ETF’s is de automatische spreiding. Daarnaast is dit ook een vorm van passief beleggen. Passief beleggen is over het algemeen minder risicovol, omdat het gericht is op de lange termijn.
Ook blijkt uit onderzoek dat veel passieve beleggingsfondsen het al jaren beter doen dan actief beheerde fondsen.
Hoe maak je winst?
Door te beleggen in indextrackers of ETF’s maak je meestal hetzelfde rendement als de index die wordt gevolgd. Dit komt voort uit de koerswinst van de aandelen of obligaties waarin het fonds belegt. Daarbij kan er ook dividend uitgekeerd worden.
Wat is het risico?
Het risico van indextrackers en ETF’s is relatief laag. Dat komt door de grote spreiding en de passieve beleggingsstrategie. Onthoud wel dat er natuurlijk altijd risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Indextrackers en ETF’s zijn geschikt voor alle beleggers en zeker voor de beginnende belegger.
Waar moet je op letten?
Indextrackers en ETF’s kunnen een index op twee manieren volgen. Ze kunnen een index direct volgen, door precies die aandelen aan te kopen die ook in de index zitten.
Een indextracker of ETF kan ook alleen het rendement van een index volgen. Het koopt dan niet dezelfde producten als de index, maar belegt in derivaten om zo het rendement na te bootsen. Dit wordt fysieke replicatie genoemd.
Fysieke replicatie is een stuk risicovoller en minder transparant dan het direct volgen van een index. Dit is dus zeker iets om op te letten voordat je een indextracker of ETF koopt.
Beleggen in hefboomproducten
Hefboomproducten zijn beleggingen waarbij gebruik wordt gemaakt van een hefboomwerking. Daardoor kun je met een klein bedrag, een grote beleggingspositie innemen. Zo kun je met een kleine inzet wel grote winsten, maar ook grote verliezen maken.
Hoe maak je winst?
Er zijn verschillende soorten hefboomproducten, zoals turbo’s, CFD’s en futures. Hoe je precies winst maakt is afhankelijk van welke soort hefboomproduct je koopt.
Hefboomproducten zijn korte termijn beleggingen. Wanneer je een hefboomproduct koopt, probeer je te voorspellen of de onderliggende belegging in die korte termijn zal stijgen of dalen.
Heb je goed gegokt dan maak je rendement. Beweegt de koers de andere kant op? Dan maak je verlies.
Wat is het risico?
Hefboomproducten zijn zeer risicovolle beleggingen. Dat komt ten eerste doordat het korte termijn beleggingen zijn. Op de korte termijn zijn koersen zeer volatiel, waardoor ze niet te voorspellen zijn. Beleggen in hefboomproducten lijkt dus meer op speculeren dan op beleggen.
Daarnaast brengt ook de hefboom een groot risico met zich mee. Je kunt door de hefboom veel winnen, maar ook veel geld verliezen.
Waar moet je op letten?
Door het hoge risico en het hoge speculatie-gehalte van beleggen in hefboomproducten is deze belegging niet geschikt voor beginnende beleggers. Zelfs wanneer je veel ervaring hebt met beleggen kan het nog zeer risicovol zijn.
Beleggen in overige beleggingen
Overige beleggingen zijn bijvoorbeeld vastgoed, valuta, cryptocurrency of grondstoffen. Deze beleggingen brengen ieder hun eigen risico en rendementsverwachting met zich mee. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is dat deze beleggingen verstand van zaken vereisen.
In dit artikel gaan we niet verder in op de “overige beleggingen”. Wel kun je deze artikelen lezen als je er meer over wilt weten:
Je hebt nu overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn bij beleggen. Nu ga je bepalen welke belegging voor jou geschikt is.
Hierbij kijk je dus vooral naar hoeveel ervaring je hebt als belegger en wat jouw beleggingsdoelen zijn. Bij jouw uitgangspunten zoek je dan de geschikte beleggingsproducten, afhankelijk van het risico en het verwachte rendement.
Zorg daarnaast altijd voor spreiding binnen je beleggingsportefeuille. Door te spreiden verlaag je het risico op grote verliezen.
Bekijk video Waarin beleggen? De beste keuzes voor beginnende beleggers
Deel via social media:
E-book Sparen of Beleggen
In ons gratis e-book Sparen of Beleggen lees je alles over de verschillen tussen sparen en beleggen en kom je erachter wat voor jou de beste optie is.
Meer dan 4.000 beleggers gingen u voor
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.